Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Ο κορωνοϊός, οι εφημερίδες και η τεράστια πρόκληση για τη δημοσιογραφία και τη σωστή ενημέρωση

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η Πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα αλλά και για τη δημοσιογραφία. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι καλούνται τώρα, που είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Oι δημοσιογράφοι, σε αυτή τη συγκυρία ανοίγουν ένα παράθυρο..
στον έξω κόσμο για τους συμπολίτες τους, που έχουν υποχρεωθεί σε περιορισμό των μετακινήσεων και των επαφών τους. Περιμένουν από τους δημοσιογράφους:

  • Να μεταφέρουν πραγματικές και καλά διασταυρωμένες ειδήσεις,
  • Να τους ενημερώνουν σωστά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να προστατευθούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους γύρω τους και
  • Να μην σπέρνουν πανικό, είτε από πλημμελή διασταύρωση των ειδήσεων είτε από επιπόλαιη διαχείριση και ερμηνεία ακόμη και επίσημων ανακοινώσεων.

-- Διαφήμιση --

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να συναισθανθούν τις τεράστιες ευθύνες τους:

  • Απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η ταχύτητα και ο εντυπωσιασμός σε βάρος της διασταύρωσης της είδησης είναι τακτικές που, αποδεδειγμένα πλέον, έχουν ολέθριες συνέπειες στην αξιοπιστία των ΜΜΕ. Στην παρούσα κρίσιμη συνθήκη, μάλιστα, τέτοιες επιλογές μπορούν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας.
  • Απέναντι στους εργαζόμενους τους, που καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους εκτεθειμένοι σε πρωτόγνωρους κινδύνους. Είναι υπεύθυνοι για την λήψη και την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την ασφάλειά τους. Είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την εργατική νομοθεσία χωρίς παρεκκλίσεις.

Η ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά διακηρύσσει την απαίτηση της κοινωνίας για αυστηρή τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Η ευθύνη των ΜΜΕ για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού και την αποτροπή πανικού είναι, αυτές τις ώρες, κορυφαίας σημασίας

Αγοράστε και μία εφημερίδα. . .

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει από όλους τους δημοσιογράφους η φωνή αγωνίας για το αύριο της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό το κείμενο που ανέβασε στο Facebook ο συνάδελφος Β.Π….

Όσοι πρέπει να βγείτε έξω είτε για να πάτε στη δουλειά είτε για να ψωνίσετε τα απαραίτητα, αγοράστε και μία εφημερίδα.

Τόσο οι δημοσιογράφοι, που εργαζόμαστε από το σπίτι, όσο -και κυρίως – εκείνοι που τρέχουν στον δρόμο και στα γραφεία των εφημερίδων, προσπαθούμε καθημερινά να σας παρέχουμε… έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Κι έτσι όπως πάμε σε λίγο θα διαβάζουμε μόνοι μας τα κείμενά μας…

Σκέψεις για προσωρινό λουκέτο σε ημερήσιες εφημερίδες

. . .  κι άλλος συνάδελφος ο Ν. Μποζιονέλου γράφει στο dailymedia

Λιγοστές εφημερίδες απέμειναν κι αυτές φυτοζωούν. Οι περισσότερες μάλιστα, έχουν μείνει πίσω στην καταβολή μισθοδοσίας τόσο, που περιμένουν την περιβόητη επιδότηση της κυβέρνησης για εξοφλήσουν κάποια από τα χρέη τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Το, πιθανότατα τελικό, χτύπημα στις εφημερίδες… έρχεται με τον κορωνοϊό. Καθώς επικρατεί μια αδιανόητη κατάσταση παγκοσμίως, το τελευταίο που περιμένεις είναι να βγει κάποιος από το σπίτι του να αγοράσει εφημερίδα, εν μέσω καραντίνας. Απίθανο!

Κι όμως, οι εφημερίδες συνεχίζουν να κυκλοφορούν… Ακόμη και οι αθλητικές, αν και δεν υπάρχει οτιδήποτε αθλητικό να κινείται.
Ελέω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, καθημερινά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα, οι εφημερίδες εκδίδονται πλέον με μεγάλη δυσκολία και πωλούνται με ακόμη πιο μεγάλη. Τι κι αν τα σημεία πώλησης του Τύπου (όπως τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ), παραμένουν ανοικτά…

Αρκετοί ιδιοκτήτες σημείων πώλησης πανελλαδικά, αποφασίζουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα σημεία αυτά συχνά κλείνουν άναρχα, χωρίς κάποια προηγούμενη ενημέρωση του διανομέα και, απόρροια τούτου, είναι να δεσμεύουν όλα τα έντυπα, ακόμη και αυτά που επιστρέφονται τις επόμενες ημέρες. Άρα χάνονται έσοδα…

Μύλος και δίχως κάποια προφανή λύση, ήδη οι δισεβδομαδιαίες στοιχηματικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τεύχη μιας εβδομάδας και βλέπουμε ενώ σε καθημερινά φύλλα επικρατούν σκέψεις προσωρινού λουκέτου…

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -