Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Του Γιάννη Στ. Ρήγα, M.Sc
Στα τέλη του 2016 εξέφρασα το ενδιαφέρον μου για την ενασχόλησή μου με τα κοινά στο δήμο Ναυπακτίας για πολύ προσωπικούς – συναισθηματικούς λόγους, καθώς και ως αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, έρευνας και αξιολόγησης των ενεργειών και έργων που (δεν) έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 12ετία. Έργα που θα έπρεπε να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών του δήμου στο σύνολό του και θα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων και εν γένει οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.
Φυσικά επέλεξα να συζητήσω τα παραπάνω με τον πλέον ειδικό σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Ναυπακτίας, καθώς και έμπειρο πρώην Δήμαρχο με αξιόλογο έργο Γιάννη Νταουσάνη. Μοιράστηκα λοιπόν το όραμά μου για την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής του δήμου (από τα χωριά του ορεινού όγκου έως το παραλιακό μέτωπο) ως τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει περισσότερες επιλογές στους πολίτες, θα κάνει το δήμο πιο λειτουργικό και φιλικό προς τους πολίτες του και ταυτόχρονα θα αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Παρατηρώντας και αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο άλλοι δήμοι της Ελλάδας – πχ. Καλαμάτας, Ναυπλίου, Βόλου – έχουν αναπτυχθεί που βρίσκονται στις ίδιες χιλιομετρικές περίπου αποστάσεις από το κέντρο των Αθηνών, βασιζόμενοι στην προβολή, εξωστρέφεια και αναδόμηση μιας κυρίως πόλης κι όχι μέσω της εκμετάλλευσης του συνόλου του φυσικού πλούτου που διαθέτουν όπως ο δήμος Ναυπάκτου, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη ενός δήμου χρειάζεται να βασιστεί σε ένα όχημα το οποίο θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο δήμο μαζί.
Υποδομές όπως μια υπερσύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η οποία θα προσελκύσει ναυτικό τουρισμό, η κατασκευή παραλιακού οδού από το Γρίμποβο έως τη Χιλιαδού με τη σχετική ανάπλαση κατά μήκος της με πρότυπο οικολογικό πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Παλαιοπαναγιάς, υποδομές για εναλλακτικό τουρισμό στις όχθες του Εύηνου ποταμού καθώς και του βράχου της Βαράσοβας ως αναρριχητικό κέντρο η διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας στο κάστρο, με σκοπό τη δημιουργία ενός εναλλακτικού κοντινότερου περιφερειακού οδικού δικτύου της πόλης όπου θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των δημοτών, και βέβαια η βελτίωση του οδικού δικτύου προς τα χωριά του ορεινού όγκου (Ναύπακτο-Παλαιόσκαλα-Ανεμάκι-Πλάτανο-Αράχωβα-Καρπενήσι και Ανεμάκι-Αγ. Κυριακή-Άνω Χώρα) είναι κάποια μόνο από τα έργα τα οποία μπορούν να αποφέρουν νέες και μεγάλες πηγές εσόδων για το δήμο και τους πολίτες του.
Όλα τα προαναφερθέντα έργα θα ωφελήσουν τον δήμο μας σε όλα τα στάδια τους. Από την προσέλκυση νέων επενδυτών για τη δημιουργία των έργων καθώς και αύξηση θέσεων εργασίας, τη διατήρηση αυτών καθώς τα έργα θα πρέπει να διατηρηθούν έως την αύξηση των εσόδων του δήμου, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και των εσόδων όλων των πολιτών όσοι θα απασχοληθούν στις προσωπικές τους επιχειρήσεις.
Στόχος λοιπόν είναι, μέσα από την ορθολογιστική χρήση των πόρων – φυσικών και οικονομικών – και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων επενδυτικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη υποδομών που θα επιτρέψουν στο δήμο να εξυπηρετεί στο μέγιστο τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του. Φυσικά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιουσίες των δημοτών.
Φαντασθείτε το δήμο Ναυπάκτου με σύγχρονη μαρίνα σκαφών αναψυχής και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου όπως της Καλαμάτας, ζωντανά χωριά ορεινού όγκου όπως του Πηλίου και εκμετάλλευση πολιτιστικής κληρονομιάς όπως του Ναυπλίου! Η τοποθεσία, η φυσική ομορφιά και η ιστορία του δήμου μας, αποτελούν 3 πολύ δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό πλάνου προβολής-προώθησης τουριστικού προϊόντος μπορούν να προσελκύσουν πληθώρα επισκεπτών. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να έχουμε μερίδα από τον εγχώριο τουρισμό όπως καί από το εξωτερικό καθ΄όλη την διάρκεια του έτους.
Όλα τα παραπάνω, ακουμπούν στους άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «Νέα Πορεία» του Γιάννη Νταουσάνη που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς και αποτελεσματικού δήμου, ενός δήμου που προσκαλεί τον κόσμο να τον επισκεφτεί, που έχει κάθε φορά κάτι νέο να προσφέρει στον επισκέπτη, έναν δήμο που προσφέρει στους πολίτες του, είναι αυτό που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.
* Ο Γιάννης Στ. Ρήγας, M.Sc είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Master NLP coach, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Πορεία» και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Νταουσάνη