Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Στη δίνη της αυτοφωτογράφισης

Της Μαρίνας Ριζογιάννη *

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πόσο κοστίζει η προσπάθεια να αυτοφωτογραφηθείς (διαδικασία γνωστή ως “σέλφι”) τη στιγμή που θεωρείς ότι είναι κορυφαία για τη ζωή σου; Μπορεί να κοστίσει και την ίδια σου τη ζωή.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ του 2011 και του 2017, 259 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την τέλεια και πιο ασυνήθιστη αυτοφωτογραφία.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο «σέλφι» τραβιούνται κάθε μέρα από νέους 18 έως 24 ετών. Μάλιστα, ο όρος «σέλφι» το 2013 ανακηρύχθηκε η λέξη της χρονιάς από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.

-- Διαφήμιση --

Λόγω των κινδύνων που κρύβουν ορισμένες αυτοφωτογραφίσεις, οι ερευνητές προτείνουν συγκεκριμένες τουριστικές και άλλες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα λίμνες, κορυφές βουνών ή ψηλά κτίρια, να χαρακτηρισθούν ως «ζώνες χωρίς σέλφι», ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.

Ωστόσο, η νέα μόδα έχει κυριεύσει τους πάντες. Μικροί και μεγάλοι με το κινητό ή το τάμπλετ ανά χείρας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αποθανατίσουν τον εαυτό τους και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν τη φωτογραφία στο φέισμπουκ ή στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν.

Μάλιστα, ο ανταγωνισμός της στιγμιαίας ματαιοδοξίας είναι τόσο μεγάλος που παρασύρει σε επικίνδυνες επιλογές και απερισκεψίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Ο άνθρωπος καταλήγει να μη χαίρεται αυτό που κάνει και να ζει για τη στιγμή της αυτοφωτογραφίας. Το περιεχόμενο και η ουσία της στιγμής που πηγάζει από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται πνίγεται στην αγωνία να βγει όσο το δυνατόν πιο όμορφος, να έχει το σωστό χαμόγελο που έχει χιλιοπροβάρει στον καθρέπτη του, τα μαλλιά του να βρίσκονται στη σωστή πλευρά και ο γιακάς του πουκαμίσου του να μην είναι στραβός.

Αν το σώμα του τη στιγμή της αυτοφωτογράφισης κρέμεται στον αέρα λίγο τον απασχολεί, αρκεί ο φακός του κινητού που είναι γυρισμένος προς το πρόσωπό του να αντικατοπτρίζει το επιθυμητό.

Άλλωστε η όλη διαδικασία δεν είναι αποκομμένη από τις σύγχρονες εμμονές των ανθρώπων να προβάλλουν τον εαυτό τους στους άλλους με μία εικόνα που έχουν επιμελώς εκ των προτέρων ετοιμάσει. Ελάχιστες είναι οι αυτοφωτογραφίες που είναι αυθόρμητες.

Είναι μία εθιστική διαδικασία που κρύβει στο υπόβαθρό της ναρκισσισμό και ματαιοδοξία. Ο άνθρωπος επιδιώκει την ηλεκτρονική καταξίωση, γι’ αυτό και εκθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον εαυτό του όπως θα ήθελε να είναι κυνηγώντας όσο το δυνατόν περισσότερα λάικς μπορεί.

Δεν διστάζει δε να θυσιάσει τη στιγμή της ιδιωτικότητας και να εκθέσει δημοσίως την προσωπική του ζωή. Οι ψυχολόγοι αναλύοντας το κοινωνικό φαινόμενο της νέας μόδας κάνουν λόγο και για μία ατέρμονη προσπάθεια απόδρασης του ανθρώπου από την ανωνυμία, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες αλλά και τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν.

Και η μία αυτοφωτογραφία ακολουθεί την άλλη γεμίζοντας τις σελίδες ενός ανούσιου και ανεξέλεγκτου ηλεκτρονικού άλμπουμ ανίκανου να καλύψει το κενό της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου.

Έτσι, καταλήγει ο άνθρωπος να έχει ένα άλμπουμ που ξεχειλίζει από στιγμές με τις οποίες όμως συχνά δεν τον συνδέει καμία ουσιαστική ανάμνηση, καμία όμορφη λέξη και φυσικά κανένα πρόσωπο με το οποίο θα έπρεπε να τις μοιράζεται.

Όλα αυτά του τα στερεί διαρκώς η αγωνία της αυτοφωτογράφισης και της άμεσης ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης.

*Η Μαρίνα Ριζογιάννη είναι δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -