Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Μετρούν συμμάχους για την Ψαρομύτα με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Στο στόχαστρο η Περιφέρεια, ζητούν πρωτοβουλίες από το δήμο

 Του Βαγγέλη Καρανικόλα *

Οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Ψαρομύτας του δήμου Δωρίδος συνεχίζουν να απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, μην καταθέτοντας τα όπλα για την αποτροπή του έργου. Υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για την εικόνα του τόπου, και κατά κύριο λόγο για τον τουρισμό, τονίζουν πως εάν δεν αλλάξει κάτι στα όσα έχουν δρομολογηθεί, τότε δεκάδες άνθρωποι που ζουν από τον τομέα αυτό θα μείνουν άνεργοι, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις δύσκολες εποχές που ζούμε, σε ένα νομό μάλιστα όπως η Φωκίδα με πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

-- Διαφήμιση --

Το Σάββατο που μας πέρασε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία είχαν κληθεί οι οκτώ σύλλογοι της ευρύτεροι περιοχής, καθώς και οι τοπικές κοινότητες, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα, αλλά και για να αναλάβουν δράση. Προ λίγων ημερών άλλωστε, ο πρόεδρος της ΤΚ Τολοφώνας, αλλά και του Πολιτιστικού της Συλλόγου Ηλίας Κορομπίλης με μία λιτή ανακοίνωσή του, επεσήμανε το λάθος που πάει να συντελεστεί στην περιοχή, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που θα προκληθούν. Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κορομπίλης ανέφερε: «Κύριοι υπεύθυνοι και επιχειρηματίες που ασχολείστε με τις ανεμογεννήτριες. Στην Ψαρομύτα βρήκατε να τις τοποθετήσετε; Σκεφτήκατε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε όλη την περιοχή; Ένα ξενοδοχείο που φέρνει 400 τουρίστες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ;;; Η βαριά βιομηχανία της περιοχής μας είναι αυτό το ξενοδοχείο. Περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας θα μείνουν άνεργα. Θα τους προσλάβετε;;; Τόσα βουνά γύρω γύρω δεν σας φτάνουν; Πρέπει να καταστρέψουμε και το παραλιακό κομμάτι;;; Χαιρετίσματα!!!!!».

Στόχος επικρίσεων ο Μπακογιάννης

Πως φτάσαμε όμως έως εδώ; Στους κατοίκους της περιοχής η αλληλουχία των γεγονότων, και τα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι να δοθεί το τελικό «οκ» στο έργο, τους προκαλούν έντονο αλλά και εύλογο προβληματισμό. Κι αυτό γιατί την αρνητική καταρχάς απόφαση του τοπικού συμβουλίου, ακολούθησε η επίσης αρνητική γνωμοδότηση του δήμου, αλλά και η πρώτη αρνητική απόφαση του αρμοδίου συμβουλίου της Περιφέρειας με ψήφους μάλιστα 6-1. Το γεγονός όμως της επαναληπτικής συνεδρίασης του οργάνου για το θέμα ένα μήνα αργότερα στη Λιβαδειά, με την ίδια σύνθεση, αλλά με νέο αποτέλεσμα το 6-1, υπέρ αυτή τη φορά του έργου, δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έχει γίνει στόχος πολλών σχολίων στην περιοχή, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς καταγγέλλεται ότι σε παλαιότερη επίσκεψή του είχε δεσμευτεί για τη μη πραγματοποίηση του έργου στο σημείο που είχε επιλέξει η εταιρεία.

Η δέσμευση του δήμου

Το θέμα των εξελίξεων έχει έρθει αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο Δωρίδος, κυρίως στο στάδιο των ερωτήσεων. Τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή τη συζήτηση ανάλογου αιτήματος της ίδιας εταιρείας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε άλλο σημείο, ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ερωτηθείς για την Ψαρμύτα, είχε τονίσει πως παρά τις αρνητικές εξελίξεις μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Περιφέρεια, ο δήμος θα είναι παρών, επιμένοντας στη δική του αρνητική άποψη. Μάλιστα μεταξύ άλλων σε εκείνη τη συνεδρίαση, και καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος είχε πει με νόημα πως ελπίζει κι άλλοι… να είναι εκεί. Σε εκείνη τη συνεδρίαση στόχος είχε γίνει για μία ακόμα φορά ο Κ. Μπακογιάννης, τόσο γιατί δε σεβάστηκε η Περιφέρεια την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και του δήμου, όσο και γιατί ο ίδιος αθέτησε τα λεγόμενά του για την υπόθεση.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το θέμα ήρθε εκ νέου στο συμβούλιο από τους Γιώργο Κουλούλα και Γιώργο Αρτινόπουλο, με αφορμή αυτή τη φορά, την έναρξη εργασιών στο πλαίσιο του έργου. Η ιστορική αναδρομή της υπόθεσης, αλλά και η εκ νέου υπενθύμιση των λόγων που συνιστούν την αποτροπή του έργου, με την επανεπιβεβαίωση της στάσης του δήμου, οδήγησαν το σώμα στο να πάρει απόφαση για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα έκανε επιτόπια έρευνα στο χώρο, για να διαπιστώσει εάν έχουν γίνει εργασίες, καλώντας ταυτόχρονα την εταιρεία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να συζητήσουν με ειλικρινείς διαθέσεις. Το ποιο είναι το έργο της επιτροπής, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από νεότερη ερώτηση, αυτή τη φορά του Γιάννη Λάιου. Ο δήμαρχος είχε απαντήσει πως η επιτροπή συζήτησε με την εταιρεία, τονίζοντας παράλληλα πως από το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί, ως κορυφαίο για την ίδιο είναι αυτό του ξενοδοχείου που υπάρχει στην περιοχή και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά. «Ζητήσαμε να σταματήσουν οι εργασίες ώσπου όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», είχε πει ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για συντονισμό των ενεργειών του δήμου και της τουριστικής μονάδας, μέσω των δικηγόρων των δύο πλευρών, προκειμένου να εξεταστούν από εκεί και πέρα όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Η συνάντηση του Σαββάτου

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο τώρα, με τους ανθρώπους της περιοχής να λένε πως στην Ελλάδα, ισχύει τελικά πάντα το γνωστό «εάν δεν θέλεις να κάνεις κάτι… φτιάξε μία επιτροπή». Θεωρώντας πως το θέμα καίει και θα πρέπει άμεσα να τεθεί σε άλλη βάση, από αυτή που έως σήμερα έχει τεθεί, έγινε το προηγούμενο Σάββατο μία πρώτη συνάντηση, μετά από πρωτοβουλία όπως προαναφέραμε του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τολοφώνας. Η ανταπόκριση των άλλων συλλόγων της περιοχής, όμως, δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς από τους οκτώ που εκλήθησαν το παρών έδωσαν οι τρεις, ενώ απουσίαζαν επίσης και τρία Τοπικά Συμβούλια. Παρουσία περίπου σαράντα ατόμων, όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας αλλά και του Συλλόγου, Ηλίας Κορομπίλης, έγινε συζήτηση, ενώ υπάρχει σκέψη έως το τέλος του μήνα να γίνει μία ακόμα στην Ερατεινή.

Όπως μας είπε ο Ηλ. Κορομπίλης για την περιοχή οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς ήδη με το άκουσμα της είδησης του έργου, πρακτορεία που συζητούν για εκδρομές το επόμενο καλοκαίρι, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν θα εντάξουν την περιοχή στο πρόγραμμά τους. Κι αυτό γιατί για τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, το σημείο όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν οι τρεις ανεμογεννήτριες, ύψους 98 μέτρων η κάθε μία, αποτελεί τη «φάτσα» της δυτικής του πλευράς. Ο πρόεδρος της κοινότητας, μη θέλοντας να σηκώσει περισσότερο τους τόνους σήμερα, μας είπε πως η Περιφέρεια όφειλε να κάνει δεκτή την απόφαση του τοπικού, αλλά και του δήμου, δίνοντας ένα επιπλέον επιχείρημα για τη μη πραγματοποίηση του έργου στο σημείο εκείνο. Μάλιστα ο Ηλ. Κορομπίλης μας ξεκαθάρισε πως ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και οι κάτοικοι είναι ενάντια σε τέτοιες παρεμβάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, αρκεί όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και χωρίς φυσικά αρνητικές συνέπειες για τον τόπο και την οικονομία του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δωρίδος στο στάδιο των ερωτήσεων, ελπίζοντας οι κάτοικοι της περιοχής να βγει κάτι πιο συγκεκριμένο από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Αυτό άλλωστε που τους ενδιαφέρει είναι η με κάθε τρόπο αποτροπή του έργου, γεγονός που τους έχει θέσει σε θέση μάχης, ψάχνοντας όμως, όπως λένε, τους αληθινούς και στην πράξη συμμάχους, κι όχι εκείνους που μένουν στα λόγια.

* Από την έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -