Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Η “σατιρική χαρτογραφία” στους Δελφούς

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά

Τεράστια επιτυχία και απήχηση είχε η εκδήλωση και έναρξη της έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκθέσεων του θεάτρου “Φρύνιχος” στους Δελφούς τα εγκαίνια της έκθεσης “Σατιρικές Χαρτογραφήσεις Απεικονίσεις, πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου” που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ο Σύλλογος “Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών”.

Προηγήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα, που συντόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ενώ χαιρετισμό έκανε και η Πρόεδρος του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών” Δήμητρα K. Φιλίππου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και μίλησαν οι Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζαχαράκις, Πρέσβης ε.τ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ και Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Καθηγητής Ορθοπεδικής πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συμμετείχε και σχολίασε ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Όπως επισημάνθηκε και στη συζήτηση, η σατιρική χαρτογραφία προσεγγίζει την πολιτική γελοιογραφία πολύ περισσότερο απ΄ ότι την επιστημονική χαρτογραφία. Στόχος της είναι με αφορμή τη χαρτογραφική αποτύπωση, να προβάλει τολμηρά πολιτικά σχόλια.

Οι σατιρικοί χάρτες χρησιμοποιούν έξυπνα το γεωγραφικό ανάγλυφο για να καταδείξουν συνοπτικά όσο και ευανάγνωστα, το πολιτικό παρασκήνιο και να ασκήσουν κριτική μέσω της σάτιρας.

Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη υποενότητα της Ιστορικής Χαρτογραφίας που αναπτύχθηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτίθενται 70 ιστορικοί και σατιρικοί χάρτες από την εκτεταμένη και ιδιαίτερα σημαντική προσωπική συλλογή του Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χάρτης του “Μαύρου Χταποδιού”, επινόηση του Βρετανού χαρτογράφου – γελοιογράφου Fred Rose, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877 – 1878) και απεικονίζει τη Ρωσία ως “Γιγαντιαίο Χταπόδι” που απλώνει τα πλοκάμια του σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Η Έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι στις 31 Ιανουαρίου 2017, θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις με τα σχολεία του νομού Φωκίδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Βαγγέλης Κατσαγούνος, ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, η Έφορος Αρχαιοτήτων Δελφών Αθανασία Ψάλτη και εκπρόσωποι του επιστημονικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού, επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της Φωκίδας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση, όπως ανέφερε και η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, στήριξαν και υλοποίησαν η Ιστορικός Τέχνης Νατάσα Καστρίτη και ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών Περικλής Σπάτουλας.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση και μερικοί από τους 70 καταπληκτικούς χάρτες…

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -