Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΠΑ για τους δήμους Δωρίδας και Δελφών

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση εργασίας της Άμφισσας παρουσία του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά

Σειρά σημαντικών έργων για τους Δήμους Δωρίδας και Δελφών προωθούνται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχου Περγαντά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, οι Δήμαρχοι Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης και Δελφών Ν. Φουσέκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Φωκίδας όλων των παρατάξεων, Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Δήμων, καθώς και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Σύμφωνα με όλες τις πλευρές πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με κοινή συνισταμένη την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την τελευταία μας ευκαιρία για όλα όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τους κοινοτικούς πόρους!

Αναλυτικότερα, στα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς επίσης και σε δύο θετικές εξελίξεις, που, παρά το πιεσμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις στους Υπουργούς, και συγκεκριμένα :

– Στην εξασφάλιση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, σε ποσοστό 120%, επί των νομικών δεσμεύσεων

– Στην εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας από την οριζόντια περικοπή της εθνικής συμμετοχής, γεγονός, το οποίο δεν μειώνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Περγαντάς τόνισε χαρακτηριστικά : «Το μεγάλο θέμα που έχουμε να δούμε τώρα, είναι η δύσκολη και επίπονη δουλειά που έχουμε μπροστά μας : η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο κύριος όγκος της δουλειάς μας, αυτό είναι το κέντρο βάρους των προσπαθειών μας, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το 2011 είναι μια κρίσιμη χρονιά στο πεδίο υλοποίησης, διαχείρισης κι εφαρμογής του Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσουμε με ασφυκτικά περιθώρια και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας»

Ειδική αναφορά στα έργα της Φωκίδας, που υλοποιούνται μέσα από το ΕΣΠΑ, έκανε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας : «Τα ενταγμένα έργα που αφορούν χωρικά τη Φωκίδα, είναι 25 : 24 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και 1 από την εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ., με τελικούς δικαιούχους Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας, Δήμους και Νομικά τους Πρόσωπα, καθώς και άλλους φορείς, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης είναι 39.086.521,87 εκ. €.

Από το ΕΣΠΑ υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις στη Φωκίδα, όπως ο δρόμος Άμφισσας – Λιδορικίου, από Αγία Ευθυμία ως διασταύρωση φυλακών Μαλανδρίνου, προϋπολογισμού 21.019.868 €. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασίες δημοπράτησης και έχουμε προγραμματίσει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου. Είναι προφανές το πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας στη Φωκίδα και την άρση της απομόνωσης των ορεινών περιοχών.

Με την ευκαιρία, θα πρέπει να πούμε ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας, όπως ο δρόμος Ιτέα – Αντίρριο, είναι στην κορυφή των διεκδικητικών μας προτεραιοτήτων και γιαυτό βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με την ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.

Έχουν ήδη προχωρήσει οι μελέτες για το τμήμα του δρόμου από Ιτέα ως το Γαλαξίδι, μήκους 13 χιλιομέτρων, με στόχο την ένταξη στο τομεακό του ΕΣΠΑ και τη δημοπράτησή του στο τέλος του 2011.

Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμιστεί η πρόσβαση της Φωκίδας στον ΠΑΘΕ, μέσω των οδικών αξόνων Θήβα – Λιβαδειά – Αράχοβα και Λαμία – Μπράλλος – Άμφισσα. Για το σκοπό αυτό, προωθούμε και διεκδικούμε την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή αυτών των έργων.

Επίσης, και είναι πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου «Αρδευτικό Ελαιώνα Άμφισσας» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), προϋπολογισμού 37.000.000 €.

Στο πρόγραμμά μας όπως ξέρετε έχουμε εντάξει και χρηματοδοτούμε με 7.166.000 € το κτίριο του ΤΕΙ Άμφισσας. Μια σημαντικότατη παρέμβαση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ισχυροποιεί την παρουσία, την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ.

Όπως γνωρίζετε, με το έργο θα ολοκληρωθούν 4 κτίρια για τη στέγαση του Τμήματος Διαφήμισης και Εμπορίας, συνολικού εμβαδού 3.238 τετραγωνικών μέτρων και θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος.

Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, από το πρόγραμμά μας χρηματοδοτούνται έργα για τον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών, που αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.

Σε ότι αφορά τα ΣΧΟΟΑΠ, όπως γνωρίζετε, πήραμε ήδη αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λύση των προγραμματικών συμβάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Φωκίδα, όπως και άλλες περιοχές της Περιφέρειας, παρουσιάζει υστέρηση στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες είναι να συντονιστούμε με τους Δήμους και τους φορείς τους, που είναι υπόχρεοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις. Λύσεις που θα είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές.

Παράλληλα, ως Δήμοι, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.»

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς ανέφερε τους τρείς κεντρικούς άξονες που προτάσσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ΕΣΠΑ, και απαιτούν την ενεργοποίηση όλων των φορέων, αναφέροντας :

«Πρώτον και κεφαλαιώδες : Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνας «ν + 3», δηλαδή την υποχρέωση να κάνουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομ. €. Η μη επίτευξη του κανόνα «ν + 3», επιφέρει αυτόματα αναλογική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων. Να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι την απορρόφηση των 32,58 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή την επίτευξη του «ν+3» για το 2011, θα πρέπει να την πετύχουμε μέσα σε λιγότερο από 3,5 μήνες από σήμερα. Είναι προφανές πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και κρίσιμος, πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτσι ώστε να συζητήσουμε έργο – έργο και να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Δεύτερον: Να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, σε συνεργασία με το σύνολο των δικαιούχων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί (14 προτάσεις από τη Φωκίδα, προϋπολογισμού 12.859.926 €) και την οριστικοποίηση των εντάξεων.

Από τη δική σας πλευρά, όπως σας έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας, θέλουμε να επιλέξετε και να μας δώσετε ώριμα έργα και έργα – σημαία, που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Τρίτον: Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του προγράμματος, με απένταξη των έργων που έχουν σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίησή τους. Είναι γνωστό ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται από το σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ».

Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στις Συλλογικές Αποφάσεις και την διεκδίκηση διεύρυνσης της ΣΑΕΠ 766, που θα περιλαμβάνει και την Φωκίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά :

«Είναι γνωστό ότι η ΣΑΕΠ 766 δεν περιλαμβάνει την Φωκίδα, η οποία είχε δικό της Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Επίσης, γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι, οι χρηματοδοτήσεις πολλών συλλογικών αποφάσεων, όπως του Προγράμματος της Φωκίδας, βρίσκονται σε στασιμότητα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξομαλυνθεί η ροή των κονδυλίων και να συνεχιστεί η υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα, επειδή, με έντονες παρεμβάσεις μας, η ΣΑΕΠ 766 συνεχίζει να χρηματοδοτείται, έχω ήδη θέσει και συζητήσει το ζήτημα της διεύρυνσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που θα περιλαμβάνει φυσικά και τη Φωκίδα, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη πολλαπλασιασμού της χρηματοδότησής του, σε ύψος πάνω από 500 εκατομμύρια €. Αυτή η δουλειά θα προκύψει μέσα από την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ξεκινήσαμε με τη συμμετοχή των Υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων μας.

Εκείνο πάντως, που γίνεται προφανές από τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των Συλλογικών Αποφάσεων, είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα μια διαδικασία εξορθολογισμού τους, με στόχο να τις μετατρέψουμε σε συγκροτημένα και κυρίως εφαρμόσιμα προγράμματα».

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, στους εκπροσώπους των Δήμων και στους συμμετέχοντες, τόνισε : «Είναι εντελώς προφανές, είναι αναγκαίο και χρειαζόμαστε τη συνεργασία, τη συμμετοχή σας και την ενεργοποίησή σας, ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σκληρής δουλειάς για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας. Κεντρική επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, να διαχειριστούμε με τον καλλίτερο τρόπο το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, να παράξουμε έργο και να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρειά μας».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ

«Το κύριο θέμα που έχουμε είναι τα σκουπίδια»,τόνισε ο δήμαρχος Δωρίδας  Γιώργος Καπεντζώνης στην τοποθέτησή του. «Εμείς έχουμε και ιδιαιτερότητες γιατί συνορεύουμε με τη Ναύπακτο, την Αιτωλοακαρνανία και κάποιο κομμάτι ήδη το διαχειριζόμαστε με το Δήμο Ναυπακτίας. Τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ στην Άμφισσα που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Όσων αφορά την επάρκεια έχουμε απευθυνθεί σε ιδιωτικό φορέα. Έχουμε τον οργανισμό που περιμένουμε το ΦΕΚ από μέρα σε μέρα. Τα πιο πολλά ενταγμένα είναι ολοκληρωμένα έργα.
Μπορούμε να απορροφήσουμε όπως είναι η ΧΑΔΑ Τολοφώνος που είμαστε σε διαδικασία για την προγραμματική σύμβαση, κλείνουμε τις διαδικασίες αυτές, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα το
προλάβουμε.
Στις προτάσεις έχουμε την ύδρευση της Ελαίας.
Αυτά τα βάζω με την έννοια ότι αυτά μπορούν να απορροφηθούν μέσα στο 2011. Τις υπόλοιπες προτάσεις θα τις δούμε με την διαχειριστική», υποστήριξε.

Αναφορικά με τις πλημμύρες και την πολιτική προστασία, καταστροφές κλπ , έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο Μοναστηράκι. Ένα έργο που περνάει τα 2 εκ. προ«πολογισμό. Η αντιπεριφερειάρχης κα Γαζή τόνισε ότι είναι ώριμο έχει όλες τις μελέτες, περιβαλλοντικά κ.α.

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Θερμοπύλες – Άμφισσα – Αντίρριο, το κομμάτι που αφορά το Δήμο Δωρίδας είναι εκτός του έργου που πρόκειται να δημοπρατηθεί και αφορά δύο παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν. Δύο κόμβοι που είναι θανατηφόρες προσβάσεις στο οδικό δίκτυο, στα Μαλάματα και τη Γλυφάδα, είπε.

Η Γιώτα Γαζή παρεμβαίνοντας είπε ότι μίλησε με το Υπουργείο και δεν γίνεται, γιατί το κομμάτι αυτό που είναι οι κόμβοι δεν είναι καν στον άμεσο σχεδιασμό τους. Είναι έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα αλλά είναι εκτός σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ, κατέληξε.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο