Ναυάγια και τσαρλατάνοι ;
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Του Αντώνη Καρακούση – Αναπληρωτή Διευθυντή ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου είναι ξεχωριστές. Μέσω αυτών και κυρίως δια των προσώπων που θα εκλεγούν θα κριθεί το πείραμα , η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η οποία κατατείνει σε πιο ολοκληρωμένα αυτοδιοικητικά σχήματα , τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών .
Οι νέοι δήμοι είναι πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγαλύτεροι, διοικητικά και οικονομικά ισχυρότεροι, προφανώς και το αντικείμενο της διοίκησής τους συνθετότερο, πολύ πέραν των τυπικών καθηκόντων της καθαριότητας , της ύδρευσης , της αποχέτευσης και της έκδοσης πιστοποιητικών .
Απαιτούν ακόμα περισσότερες εμπειρίες , άλλα επίπεδα οργάνωσης, και κυρίως άλλη αντίληψη της διοικητικής και οικονομικής γεωγραφίας ενός τόπου ή μιας περιοχής .
Κατ΄ αντιστοιχία το αυτοδιοικητικό σχήμα της Περιφέρειας λαμβάνει άλλη διάσταση .
Η νέα περιφέρεια ως αυτοδιοικητική δομή υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το κράτος , η γεωγραφική , οικονομική και διοικητική ευθύνη της είναι μεγάλη , το όραμα , οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις των αρχόντων της θα ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και τις προοπτικές εκατοντάδων χιλιάδων και , σε ορισμένες περιπτώσεις , εκατομμυρίων ανθρώπων .
Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί , οι νέοι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα αντιστοιχούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, από τις ικανότητες των οποίων θα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος ευρύτατων γεωγραφικών ζωνών .
Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούν στους νέους δήμους και στις νέες περιφέρειες να πρωταγωνιστήσουν τα συνήθη ναυάγια ούτε οι τσαρλατάνοι της πολιτικής .
Και επειδή οι ως τώρα εκδηλωθείσες υποψηφιότητες δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και παραπέμπουν περισσότερο σε ναυάγια παρά σε οτιδήποτε άλλο , καλόν είναι οι ηγεσίες των κομμάτων να απασχοληθούν σοβαρότερα με το έργο της επιλογής των υποψηφίων .
Έχουν ευθύνη τα κόμματα , όπως βεβαίως και οι τοπικές κοινωνίες , στης επιλογή των υποψηφίων .
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , όπως είπαμε δεν είναι απλές.
Προσφέρουν άλλωστε και μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και ανάδειξης νέων προσώπων , που είναι απαραίτητο να ξεπερνούν τα συνήθη τυπικά μέτρα της παλαιάς πολιτικής .Πρωτίστως οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς οφείλουν να προσπαθήσουν πραγματικά αν θέλουν πραγματικά ο νέος θεσμός να αποδειχθεί αποτελεσματικός και μοχλός προόδου .Όσο για την κρισιμότητα των επιλογών τους , αν δεν πιστεύουν εμάς , μπορούν να ρωτήσουν τον υπουργό Εσωτερικών , που γνωρίζει από πρώτο χέρι το βάρος της μεταβολής που επέρχεται με τον Καλλικράτη .
Πηγή , ΤΟ ΒΗΜΑ
.