Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Διαφωνία σεισμολόγων για μεγάλο σεισμό σε Κορινθιακό

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Με αφορμή τον τελευταίο σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη, σε δηλώσεις τους δύο έγκριτοι σεισμολόγοι μίλησαν εκτός των άλλων και για την πιθανότητα να έχουμε προσεχώς μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο.  

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι για τον Κορινθιακό Κόλπο έχει ήδη ξεκινήσει μια “αντίστροφη μέτρηση” ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού. 

Η τοποθέτηση αυτή βασίζεται στο ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς και σε ανάλυση μαθηματικών μοντέλων που έχει εξετάσει.

-- Διαφήμιση --

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη αυτή, επικαλούμενος το ιστορικό της περιοχής, αλλά και μαθηματικά μοντέλα που έχει επεξεργαστεί. Η τοποθέτησή του έγινε με αφορμή τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη το πρωί της Παρασκευής (24/4).

Ειδικότερα αναφερόμενος στα επίπεδα σεισμικής επικινδυνότητας, σημείωσε ότι διαφέρουν ανά περιοχή, φέρνοντας ως παράδειγμα το κεντρικό Ιόνιο – Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος και Λευκάδα – ως ζώνη υψηλού κινδύνου.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι “έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση” για έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, μετά το γεγονός του 1995, το οποίο χαρακτήρισε “εμβληματικό”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Προχθές έτυχε να ολοκληρώσω κάποιους υπολογισμούς με προηγμένες μεθόδους για να δούμε ποια είναι η προοπτική για ισχυρούς σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο στο μέλλον με βάση το ιστορικό. Δείχνει ότι πράγματι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Κορινθιακό κόλπο. Η στατιστική των σεισμών κάποια στιγμή επαληθεύεται”.

“Ενός, δύο, τριών ετών είμαστε δηλαδή πολύ πιο κοντά, αυτό σημαίνει ότι το να συμβούν ισχυροί σεισμοί σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια μαθηματική βεβαιότητα. Υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα άρα τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα ετοιμότητας, τα μέτρα ενημέρωσης και παρακολούθησης θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν”, ανέφερε ο Γερ. Παπαδόπουλος για το διάστημα που θεωρεί πιθανό να εκδηλωθεί ο σεισμός.

“Είναι μαθηματικό ζήτημα” ότι θα σημειωθεί κάποια στιγμή ισχυρός σεισμός – άνω των 6 Ρίχτερ – στη χώρα, σημείωσε, επισημαίνοντας πως απαιτείται “προετοιμασία, ενημέρωση και αντισεισμικές κατασκευές”, τα οποία συνιστούν, όπως είπε, το βασικό τρίπτυχο προστασίας.

Διαφωνεί ο Ευθύμιος Λέκκας

Από την πλευρά του ο γνωστός καθηγητής – σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στον Κορινθιακό Κόλπο, τόνισε ότι πρόκειται πράγματι για περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, ωστόσο δεν είναι επιστημονικά δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε θα σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός.

Ο Ευθ. Λέκκας εξήγησε ότι ο Κορινθιακός είναι μια ιδιαίτερα ενεργή τεκτονική δομή, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία γεωλογικής εξέλιξης εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

“Ο γεωλογικός χρόνος δρα τελείως διαφορετικά από τον ανθρώπινο χρόνο”, σημείωσε, εξηγώντας ότι τα διαστήματα επανάληψης μεγάλων σεισμών δεν μπορούν να μεταφραστούν απλοϊκά σε κύκλους δεκαετιών.

Όπως είπε, ένα ισχυρό γεγονός μπορεί να εκδηλωθεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ακριβούς χρονικής πρόγνωσης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν σημαντικούς σεισμούς, αναφέροντας ιστορικά γεγονότα όπως ο σεισμός του Αιγίου και οι σεισμοί στις Αλκυονίδες. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως άλλο πράγμα είναι η επιστημονική παρακολούθηση και άλλο η βεβαιότητα για τον χρόνο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό ζητούμενο δεν είναι οι προβλέψεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά η διαρκής προετοιμασία της χώρας, με έμφαση στην ανθεκτικότητα κτιρίων και υποδομών, στην εκπαίδευση των πολιτών και στα σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -