Πώς βρέθηκε ο “Κρητικός” στην αγκαλιά του “Μασούτη”– Το μεγάλο ντιλ σούπερ μάρκετ των τελευταίων χρόνων
Της Δήμητρας Μανιφάβα *
- Διαφήμιση -
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Τι σηματοδοτεί το μεγάλο ντιλ εξαγοράς
στον κλάδο των σούπερ μάρκετ
O ένας ήθελε να ενισχύσει την παρουσία του στην Αθήνα, να επεκταθεί στο μικρό σημείο πώλησης και στο franchising. Ο άλλος έβλεπε ότι ο έντονος ανταγωνισμός απαιτούσε πλέον είτε στρατηγική συνεργασία είτε πώληση. Και κάπου εκεί ενώθηκαν οι δρόμοι τους –η ελληνική αγορά άλλωστε είναι μικρή– και προέκυψε η συμφωνία ανάμεσα στον Γιάννη Μασούτη και τον Άγγελο Κρητικό για την εξαγορά του 100% της «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» από τη «Διαμαντής Μασούτης».
-- Διαφήμιση --
Η οριστική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί προς τα τέλη του έτους, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) της υπό εξαγορά εταιρείας, έργο αρκετά δύσκολο, δεδομένου του πυκνού δικτύου καταστημάτων της «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», μεγάλο μέρος του οποίου λειτουργεί με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η οικογένεια Κρητικού μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας δηλώνει ότι θα βοηθήσει –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμμετέχει στο μάνατζμεντ της επιχείρησης– για δύο ακόμη χρόνια έτσι ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση της »ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει μεταβίβαση στη «Μασούτης» όλου του δικτύου της «Κρητικός», εταιρικών και μη καταστημάτων, καθώς και των 8 κέντρων διανομής της εταιρείας.
Η συγκέντρωση αυτή, βεβαίως, θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν αποκλείεται να θέσει ορισμένους περιορισμούς (όπως για παράδειγμα υποχρεωτική μεταβίβαση καταστημάτων σε τρίτους) ειδικά για το δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία και των δύο αλυσίδων. «Η συμφωνία είναι πολύ καλή και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Άγγελος Κρητικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι δύο πλευρές «τα είχαν βρει» από την πρώτη στιγμή σε ό,τι αφορά το ύψος του τιμήματος. Η οικογένεια Κρητικού, αν και ο Άγγελος Κρητικός δηλώνει αστειευόμενος ότι θα βγει στη σύνταξη, θα ακολουθήσει άλλους επιχειρηματικούς δρόμους, αποχωρώντας πλέον από τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.
Τι σηματοδοτεί για τη «Μασούτης» η νέα αυτή εξαγορά, η έκτη μέσα σε μία επταετία και η μεγαλύτερη από όλες μέχρι τώρα; Κατ’ αρχάς η «Μασούτης» θα διεκδικήσει από πλευράς τζίρου την είσοδό της στην πρώτη τριάδα του κλάδου των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Με κύκλο εργασιών που υπολογίζεται ότι μετά την απορρόφηση της «Κρητικός» θα φτάσει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, θα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη δεύτερη του κλάδου, τη Lidl Ελλάς, και στην τρίτη που είναι η «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενώ σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, μετά τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (συμφερόντων Παντελιάδη). Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους βρίσκεται η «Σκλαβενίτης». Δεύτερον, θα ενισχύσει την παρουσία της στην Αττική, όπου ακόμη υπολείπεται σημαντικά σε μερίδια, μετά την είσοδό της σε αυτή το 2018, όταν εξαγόρασε την Προμηθευτική.
Προβλέπεται η μεταβίβαση στη «Μασούτης» όλου του δικτύου της «Κρητικός», εταιρικών και μη καταστημάτων.
Οι κινήσεις μέχρι τώρα ήταν σχετικά συντηρητικές, με 58 σημεία πώλησης μέχρι τώρα στο λεκανοπέδιο, όπου ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά έντονος. Τρίτον, θα αποκτήσει πολλά μικρά σημεία στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Πολλά από τα καταστήματα αυτά λειτουργούν με το καθεστώς των «μίνι μάρκετ» (convenience stores) που σημαίνει διευρυμένο ωράριο – δηλαδή λειτουργία μέχρι αργά το βράδυ και τις Κυριακές – και κυρίως με το καθεστώς της δικαιόχρησης που σημαίνει μικρότερο λειτουργικό κόστος για τον δικαιοπάροχο, εν προκειμένω τη «Μασούτης». Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης προωθεί πλέον η ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά πλέον και η «Μy Market».
Η ιστορία της «Μασούτης» ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1976 όταν ο ιδρυτής της, ο Διαμαντής Μασούτης, πατέρας του Γιάννη Μασούτη, ανοίγει το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Το 1986 η εταιρεία ανοίγει το πρώτο της υπερμάρκετ (Grand Μασούτης) και ένα χρόνο μετά εισέρχεται και στη χονδρική, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα Cash & Carry. Τριάντα χρόνια μετά, είχε πλέον 155 καταστήματα λιανικής και 15 χονδρικής. Το 2018 κάνει τη μεγαλύτερη μέχρι τότε εξαγορά στην ιστορία της, αποκτώντας την «Προμηθευτική» και μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στην Αττική. Το 2022 προχωράει σε συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ, αποκτώντας παρουσία στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Σήμερα διαθέτει δίκτυο 389 καταστημάτων (εκ των οποίων 23 Cash & Carry).
Η ιστορία της αλυσίδας «Κρητικός» ξεκινάει από το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα. Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός (από εκεί και τα αρχικά ΑΝΕΔΗΚ που ιδρύθηκε το 1996), δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983. Το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με 5 νέα καταστήματα. Μέσα από σειρά πολλών εξαγορών, η ΑΝΕΔΗΚ έφτασε να διαχειρίζεται ένα δίκτυο 896 καταστημάτων.
* Η Δήμητρα Μανιφάβα είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Διαφήμιση -