Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Με κεντρικό θέμα οι “ανακατατάξεις”, 200 συζητήσεις και 1.000 ομιλητές το φετινό Φόρουμ των Δελφών

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διοργάνωσης, με την αυλαία να ανοίγει στις 9 Απριλίου και να ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου.

Η φετινή συνάντηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 10 ετών από την πρώτη φορά που έλαβε χώρα το Φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει ηγέτες κρατών, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και αναλυτές παγκόσμιας εμβέλειας.

«Οταν ξεκινήσαμε, πριν από δέκα χρόνια, η ομάδα απαρτιζόταν από λίγα άτομα και δεν φανταζόμασταν ότι το Φόρουμ θα μεγάλωνε τόσο πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συμεών Γ. Τσομώκος, πρόεδρος και ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης, το οποίο φέτος περιστρέφεται γύρω από τις «Ανακατατάξεις» (Realignments).

-- Διαφήμιση --

«Η διοργάνωση δεν έχει μεγαλώσει μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά έχει δημιουργήσει και διεθνές αποτύπωμα τα δύο τελευταία κυρίως χρόνια», επεσήμανε ο Σ. Τσομώκος. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε παρουσία σε δύο σημαντικές πρωτεύουσες, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, πήγαμε στο Παρίσι, ενώ ο επόμενος σταθμός αποτελεί το Βερολίνο τον προσεχή Νοέμβριο».

Αυτή η διεθνής διάσταση του Φόρουμ αποτυπώνεται και στη διευρυμένη συμμετοχή ομιλητών από το εξωτερικό στη φετινή διοργάνωση. Πιο αναλυτικά, το «παρών» στο Φόρουμ αναμένεται να δώσουν μεγάλες ομάδες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, ενώ θα υπάρξουν εκπρόσωποι από την Αφρική αλλά και από την Ινδία.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 συζητήσεις σε 35 θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ομιλητών από περισσότερες από 50 χώρες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βρίσκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί και ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου.

Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, η πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν καθώς και οι περισσότεροι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων θα παραστούν ακόμα διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ζωής της χώρας όπως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, η πρώην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επίσης θα μιλήσουν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Olmert, ο πρώην ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής Nasser Al-Kidwa, ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, o πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η πρώην ΥΠΕΞ της Ισπανίας Ana Palacio και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, ο πρώην Επιτελάρχης των Βρετανικών ΕΔ Στρατηγός Sir Nick Carter, οι πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis και Geoffrey pyatt, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας Ole Diehl και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αυστραλίας Nina Davidson.

«Αν και αρχικά πρόθεσή μας ήταν να εστιάσουμε σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την ελληνική πραγματικότητα, τελικά οι ενότητες έχουν διαμορφωθεί ώστε να δώσουν μια γενικότερη εικόνα για τα όσα απασχολούν την ευρύτερη περιοχή», εξήγησε ο Σ. Τσομώκος.

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με τη συμβολή 30 κορυφαίων think tanks και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το ΝΑΤΟ.

Οι ομιλητές θα αναλύσουν στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση, με θέματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η καινοτομία, η ενιαία αγορά και η πράσινη μετάβαση, καθώς και τις σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των δυναμικών κλάδων της, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η ενέργεια.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

- Διαφήμιση -