- Διαφήμιση -
Χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά
Προτάσεις από τον Πρόεδρο του Ψηλού Χωριού Ευθύμιο Θεοχάρη, αναφορικά με εισήγηση για την ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδας της 24ης Φεβρουαρίου 2025 για το Περιβαλλοντικό Σχέδιο
Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ – ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα που καλούμαστε να διαβουλευτούμε και να ψηφίσουμε στις 24/2/2025, έχω να παρατηρήσω τα εξής που αφορούν στην Οικιστική Ενότητα των Βαρδουσίων.
– Στην παράγραφο Α1. Οικιστικές ενότητες : 6 Οικιστική Ενότητα Βαρδουσίων, οικισμοί ορεινών Βαρδουσίων. ( το “ορεινών” δεν χρειάζεται γιατί τα Βαρδούσια μόνο ορεινά είναι).
– Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έδρα της οικιστικής ενότητας όπως υπάρχει στις άλλες πέντε (5) Οικιστικές Ενότητες του Δήμου Δωρίδος.
– Ένα ασαφές κέντρο που σχετίζεται με το τρίπολο Κροκυλειο, Πενταγιοί, Αρτοτίνα περιγράφεται ως ειδικό οικιστικό κέντρο 7ου επιπέδου …
– Πιστεύω ότι και σε αυτήν την οικιστική ενότητα θα πρέπει να γίνει σαφής και συγκεκριμένη επιλογή έδρας ..
– Από την πλευρά μου και χωρίς φυσικά να φιλοδοξώ να δεσμεύσω κανέναν, θα πρότεινα την Αρτοτίνα με ουσιαστικό κριτήριο πρωτίστως ότι είναι Κεφαλοχώρι, βρίσκεται δίπλα στην οροσειρά των Βαρδουσίων και είναι από τα πιο ιστορικά χωριά .
Α4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ /ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Στους ήδη υπάρχοντες τρεις (3) χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, προτείνετε να προστεθούν και κάποιοι άλλοι.
Θα πρότεινα η συγκεκριμένη πρόταση να αντικατασταθει με πρόταση που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα χωριά της Οικιστικής Ενότητας Βαρδουσίων.
Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί συμμετέχει το α χωριό και όχι το β, όταν όλα τα χωριά έχουν κοινά στοιχεία σε όλους τους τομείς.
Αν η διαφοροποίηση έχει να κάνει με κάποιες υποδομές που δεν διαθέτουν επαρκώς ορισμένα χωριά, ο δρομολογούμενος αποκλεισμός ενισχύει την απομόνωση και την εγκατάλειψή τους.
Χωριά με λιγότερες υποδομές πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο, ώστε να εξασφαλιστούν για κάθε χωριό ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
-- Διαφήμιση --
Κλείνοντας και αφού σας παρακαλέσω να εξετάσετε όσα προτείνω παραπάνω, σας ενημερώνω ότι :
Η πρόθεσή μου, όσον αφορά την εισήγηση και μπροστά από την αυριανή συνεδρίαση είναι, να ψηφίσω θετικά, καθότι επί της αρχής και γενικά, κινείται σε ορθή κατεύθυνση.
Οι επί μέρους λιγοστές παρατηρήσεις μου πιστεύω και ελπίζω να γίνουν αιτία για βελτιώσεις, που θα μεγιστοποιήσουν το όφελος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας.
Με εκτίμηση,
Θεοχάρης Ευθύμιος
Οι προτάσεις για το Περιβαλλοντικό σχέδιο του
Προέδρου της Αρτοτίνας Γιάννη Χριστοδούλου
Τις δικές του προτάσεις για το Περιβαλλοντικό Σχέδιο έκανε και ο Πρόεδρος της Αρτοτίνας Γιάννης Χριστοδούλου.
Αξιότιμοι κύριοι,
αναφορικά με την πρόταση, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ψηλού Χωρίου, κύριος Θεοχάρης Μάκης και αφορά στην Αρτοτίνα, και με την οποία συμφωνώ απολύτως, θα ήθελα, επιπρόσθετα και ενισχύοντας την προαναφερόμενη πρόταση, να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω:
Πρόταση για την ανάδειξη της Αρτοτίνας ως
κέντρο της Οικιστικής Ενότητας Βαρδουσίων
Αναφορικά με τη συζήτηση για την οικιστική οργάνωση του Δήμου Δωρίδος και συγκεκριμένα την Οικιστική Ενότητα Βαρδουσίων, θεωρώ ότι, η επιλογή της έδρας πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια ιστορικότητας, πληθυσμιακής δυναμικής και προοπτικών ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να προτείνω κι εγώ την Αρτοτίνα, ως το κέντρο της συγκεκριμένης Οικιστικής Ενότητας, για τους εξής λόγους:
Α. Ιστορική Σημασία:
Η Αρτοτίνα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ελλάδας, με έντονη παρουσία στην Επανάσταση του 1821. Είναι η γενέτειρα, εκτός των λοιπών αλλά επίσης σημαντικών Ηρώων – Οπλαρχηγών, του Αθανασίου Διάκου, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του Αγώνα. Το χωριό φιλοξενεί ιστορικά μνημεία, όπως η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία λειτούργησε ως κρυφό σχολείο και κέντρο αντίστασης κατά την Οθωμανική περίοδο και στο οποίο μόνασε και ο Αθανάσιος Διάκος (το κελί του διατηρείται έως σήμερα και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών). Οι ιστορικές αυτές αναφορές, σε συνδυασμό και με τις πολλές άλλες ιστορικές εκκλησίες και παρεκκλήσια που βρίσκονται μέσα και γύρω από το χωριό, μπορούν να ενισχύσουν τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία και την παράδοση.
Β. Πληθυσμιακή και Κοινωνική Δυναμική:
Σε σύγκριση με άλλα ορεινά χωριά των Βαρδουσίων, η Αρτοτίνα παρουσίαζε, ανέκαθεν, μεγαλύτερο πληθυσμό και διατήρησε τον ρόλο της ως κεντρικό σημείο αναφοράς.Σε εκτενή βιβλιογραφία αναφέρεται ως το κεφαλοχώρι της περιοχής, αφού υπήρχαν εκεί σχεδόν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Διαθέτει σήμερα, τις περισσότερες βασικές υποδομές, όπως καταλύματα, καταστήματα εστίασης κ.α., καθιστώντας την πιο λειτουργική για τον συντονισμό της οικιστικής ενότητας της περιοχής.
Γ. Τουριστική και Αθλητική Ανάπτυξη:
Το μοναδικής ομορφιάς, φυσικό τοπίο της Αρτοτίνας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά και με εύκολη πρόσβαση στα Βαρδούσια Όρη, την καθιστά ιδανική για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για ορειβατικές διαδρομές, αθλητικές διοργανώσεις (ορεινό τρέξιμο, αναρρίχηση, πεζοπορία) και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Άλλωστε, είναι γνωστή σε όλη την περιοχή και όχι μόνο, η πολιτιστική διοργάνωση του καλοκαιριού ΄΄ΔΙΑΚΕΙΑ΄΄. Η σύνδεση της ιστορικότητας με τον αθλητικό τουρισμό, μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα επισκεψιμότητας και οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο για την Αρτοτίνα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Η επιλογή της Αρτοτίνας ως Κεντρικού Οικισμού της Οικιστικής Ενότητας, δεν αποτελεί μόνο μια αναγνώριση του ιστορικού της ρόλου, αλλά και μία ισχυρή βάση – επένδυση για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και του Δήμου, όσον αφορά στο ορεινό του τμήμα. Η ανάδειξή της ως κέντρο των ορεινών κοινοτήτων των Βαρδουσίων θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και θα ενισχύσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της Αρτοτίνας αλλά και όλων των χωριών της Ενότητας Βαρδουσίων.
Ελπίζω η πρότασή μου να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή, καθώς θεωρώ πως αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει σεβασμό στην ιστορία και όραμα για το μέλλον τόσον των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών.
Σχετικά με την αυριανή πρόταση προς διαβούλευση, θέτω υπόψη σας ότι, προτίθεμαι να ψηφίσω θετικά την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, με το σκεπτικό ότι, σε γενικές γραμμές το σύνολο της πρότασης κινείται σε εποικοδομητική και θετική κατεύθυνση.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρτοτίνας
Γιάννης Χριστοδούλου
- Διαφήμιση -