Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Έντονη αντίδραση κατοίκων Αγίων Πάντων & Πανόρμου στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή τους

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Την έντονη αντίδρασή τους κατέθεσαν με επιστολή τους προς κάθε Αρμόδια Αρχή της πολιτείας,  οι κάτοικοι των Αγίων Πάντων και Πανόρμου στην προοπτική εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ), ΙΣΧΥΟΣ 36MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘’ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ’’ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ, ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ, ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ, Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ»

-- Διαφήμιση --

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ: ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΝΩΝΟΣ Α.Ε. (0110/2020)

Με την παρούσα δηλώνουμε ενάντιοι της κατασκευής αιολικού σταθμού στη θέση Άγιοι Πάντες των δήμων Δελφών και Δωρίδας, στο λόφο Προφ. Ηλία μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων Πανόρμου και Αγίων Πάντων. Το έργο παρά τις αρχικές γνωμοδοτήσεις, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς μια σειρά ζητημάτων όπως τους κοινωνικούς σκοπούς που πρεσβεύει καθώς και τους περιβαλλοντικούς όρους που βασίζεται.

Συγκεκριμένα, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο έχουν προσεγγιστεί και αναλυθεί επαρκώς ζητήματα που άπτονται: των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και του αντικτύπου στην ψυχική και σωματική υγεία αυτών, της πανίδας και χλωρίδας της κατά τόπο και ευρύτερης περιοχής, της μορφολογικής ένταξης στο τοπίο, της ιστορικότητας, του πολιτιστικού πλούτου, της επιχειρηματικότητας και των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης, της αξίας ακινήτων.

Όλα αυτά δε, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γειτνιάζουσα με περιοχή NATURA, η οποία έχει ήδη γίνει μάρτυρας της αλόγιστης εγκατάστασης των ΑΠΕ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 113472/5-7-2022 (ΑΔΑ: 6ΨΑΧΟΡ10-ΦΜ4) ΑΕΠΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Είμαστε ενάντιοι στο ως άνω έργο διότι:

  1. Από το 2012, οπότε και εκδόθηκε η πρώτη άδεια παραγωγού(απόφαση ΡΑΕ), μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024 οι κάτοικοι της Δ.Κ. Πανόρμου δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους τοπικούς ΟΤΑ (Δήμο, Περιφέρεια κτλ), για το ότι πρόκειται να κατασκευαστεί έργου τέτοιου μεγέθους πάνω από το χωριό μας. Πόσο μάλλον δε, κατά τα έτος 2021, που υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου (ΜΠΕ) στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) για έλεγχο πληρότητας και δημόσια διαβούλευση, όποτε δίνεται το δικαίωμα εναντίωσης αναφορικά με επιπτώσεις σε θέματα υγείας των κατοίκων. Μεθόδευση, η οποία εμπίπτει σε ένα σύστημα εργολαβιών όπου κυριαρχούν οι συμπαιγνίες και οι θολές αναθέσεις. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην διαχρονική απόκρυψη της κατασκευής αιολικού σταθμού από τον κοινωνικό ιστό και την μεθοδευμένη/πλημμελή ενημέρωση των κατοίκων μέσα από παραπλανητικές διατυπώσεις, με τρανό παράδειγμα την παραπλανητική θέση του έργου που αναφέρεται ως θέση Άγιοι Πάντες ενώ βρίσκεται εντός των ορίων Δ.Κ. Πανόρμου, Αγίων Πάντων και Αμυγδαλιάς.
  2. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΝΩΝΟΣ Α.Ε. κ. Δημητρίου Ευάγγελο την 5η Οκτωβρίου 2024 προς τους κατοίκους της κοινότητας Πανόρμου, η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει –μετά από αλλαγή της ήδη εγκεκριμένης μελέτης- 6 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες (ENERCON E175, 6MW έκαστη) συνολικού ύψους 250μ. (συμπεριλαμβανομένης της ακτίνας του πτερυγίου). Οι ανεμογεννήτριες αυτές θα είναι όλες ορατές από τις κοινότητες Πανόρμου και Αγίων Πάντων αλλά και από τις γειτνιάζουσες κοινότητες Ερατεινής και Τολοφώνας.
  3. Από μελέτες αποδεικνύονται αρνητικές επιπτώσεις μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών όπως:
  • Ο θόρυβος που παράγεται. Οι ανεμογεννήτριες που προβλέπονται για την κοινότητα Πανόρμου λόγω του μεγέθους των πτερυγίων τους, θα μεταδίδεται σε μεγάλη απόσταση ενώ σε συνδυασμό με την αμφιθεατρική γεωμορφολογία της περιοχής και το φαινόμενο της αντήχησης θα έχει επιβάρυνση στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων.
  • Αλλαγή του μικροκλίματος, με συνέπεια την περαιτέρω ξηρασία της περιοχής που θα έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στην οικονομία και στην ζωή των κατοίκων (δείγμα αυτού η γεώτρηση από όπου υδρεύεται το χωριού που στέρεψε τον περασμένο Αύγουστο). (Πηγές μελετών: Wind turbine noise, sleep and health. Hanning, 2010 Climatic Impacts of Wind Power. Harvard, 2018 Wind Turbine Noise and Human Health. Punch&James, 2016).
  1. Αναφέρουμε ότι η αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων έχει δώσει αρνητική γνωμοδότηση για τις για τις 10 από τις 18 ανεμογγενήτριες της αρχικής μελέτης, κάτι το οποίο δεν λήφθηκε υπόψιν κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων(ΑΕΠΟ). Τονίζουμε ότι υπάρχει μη χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος στους πρόποδες του λόφου Προφ.Ηλία ο οποίος δεν έχει ληφθεί υπόψιν.
  2. Η περιοχή της κοινότητας Πανόρμου, βρίσκεται εντός της περιοχής γυμνασίων της πολεμικής αεροπορίας με πτήσεις χαμηλού ύψους, ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαίο την εκ νέου γνωμοδότηση της πολεμικής αεροπορίας.
  3. Στο έντυπο Δ9 που κατατέθηκε από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κατά τη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (2021-2022) σημειώνεται ως προυπόθεση στο 4 της θετικής γνωμοδότησης ότι: «Από την ανάπτυξη της εν θέματι εγκατάστασης δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες παρεμπόδισης δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού (φυσιολατρικού, περιπατητικού, κλπ)». Αυτό σύμφωνα με τη μελέτη καταπατείται αφού στην περιοχή υπάρχει παλαιό περηπατητικό μονοπάτι το οποίο προφανώς δεν ήταν γνωστό στο Υπουργείου Τουρισμού.
  4. Στην μελέτη της υπάρχουσας πρότασης γίνεται σαφής ο τρόπος κατασκευής του ως άνω έργου. Γίνεται λόγος για εκσκαφές μεγάλων κυβικών ποσοτήτων γής τόσο για τα γήπεδα εγκατάστασής τους, όσο και για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Σε αυτές τις εκτάσεις πρόκειται να τοποθετηθούν αντίστοιχες ποσότητες μπετού και σιδήρου. Μετά το πέρας ζωής των ανεμογεννητριών (περί τα 20 έτη) οι παραπάνω εκτάσεις δεν δύναται να αποκατασταθούν ενώ η εταιρεία παραγωγής ενέργειας δεν δεσμεύεται για την αποξήλωσή των ανεμογεννητριών. Πρόκειται λοιπόν για μία μη αναστρέψιμη επέμβαση που αντικρούει πλήρως την υποστήριξη περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Γεννάται τελικά το ερώτημα για το αν πρόκειται για ένα έργο κοινής ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος ή πράξη ενίσχυσης της αιολικής βιομηχανίας.

Οι έχοντες έννομο συμφέρον

(ακολουθούν υπογραφές)

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -