“Ντόμινο αλλαγών” στο ΠΑΣΟΚ από τον Ν. Ανδρουλάκη – Ποιες είναι οι 6 παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κόμμα
Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Ένα ντόμινο αλλαγών το αμέσως επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την επανεκκίνηση περιγράφουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στόχος αυτών των αλλαγών είναι το κόμμα να καταφέρει να διατηρήσει την δυναμική που απέκτησε με την προσοχή που κέρδισε λόγω των εσωκομματικών εκλογών και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η μη αναστρέψιμη πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί, αλλά και η πίεση που φαίνεται να υφίσταται η κυβέρνηση από τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Οι αλλαγές σε πρόσωπα και δομή κομματικών οργάνων θα σηματοδοτήσουν αυτήν την προσπάθεια και μέσα από αυτές θα επιδιωχθεί μία συνολική επανεκκίνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε αμέσως μετά τη νίκη της Κυριακής για ενότητα την επόμενη ημέρα και συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια να καταστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ ισχυρός εναλλακτικός πόλος εξουσίας.
Αυτό προφανώς συνεπάγεται κινήσεις συμπερίληψης όλων των τάσεων στην επόμενη ημέρα και όλων των επιμέρους πολιτικών προτάσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την κομματική προεκλογική διαδικασία.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει την αξιοποίηση σε κρίσιμους τομείς στελεχών που συντάχθηκαν μαζί του στη μάχη για την ηγεσία. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ηγεσία και στους επικεφαλής κρίσιμων κομματικών οργάνων.
Οι 6 παρεμβάσεις
Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μια βεντάλια παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά το προσεχές διάστημα και αφορούν:
- Τη συγκρότηση ομάδων που θα συνεδριάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση για τη χάραξη της στρατηγικής και για την ενίσχυση του προγραμματικού λόγου.
- Την ομάδα του «πρωινού καφέ», με καθημερινή λειτουργία για την επισκόπηση των εξελίξεων, τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, την αντίδραση και απάντηση σε όσα συμβαίνουν.
- Την ουσιαστική ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, ώστε να βγαίνει προς τα έξω η δουλειά που γίνεται και να φθάνει στην βάση.
- Την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού τομέα με αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος, να είναι περισσότερο ενεργοί οι βουλευτές όχι μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, με εμπροσθοβαρή δράση, προτάσεις νόμου και άνοιγμα θεματικών, προκειμένου να αναδεικνύεται η παράμετρος της κυβερνησιμότητας, της ικανότητας του κόμματος να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
- Την αναδιάρθρωση του Πολιτικού Συμβουλίου με σημαντικό περιορισμό του αριθμού των μελών του και στόχο να καταστεί ένα σφιχτό και ευέλικτο κομματικό όργανο που θα μπορεί πιο εύκολα να συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα και ταυτόχρονα θα έχει αναβαθμισμένη και ενισχυμένη ισχύ, προκειμένου με βάση τις αποφάσεις του πάνω σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα να περιορίζονται φαινόμενα κακοφωνίας ή διαφοροποιήσεων, που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει στο κόμμα όταν δίνεται η αίσθηση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ότι υπάρχουν διάσταση απόψεων και ετερόκλητες προσεγγίσεις.
- Την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαρκούς αλληλόδρασης με την κοινωνική και παραγωγική βάση, με κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικά επιμελητήρια, σωματεία και συλλόγους, ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους και παράλληλα να ανατροφοδοτείται η πολιτική παραγωγή προτάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή τους.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο και προκειμένου να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε με την επανεκκίνηση της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας, να καταγραφούν οι νέες τάσεις στο κόμμα και να αποτυπωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και η νέα πολιτική πρόταση, δρομολογούνται δύο συνέδρια: ένα πολιτικό και ένα οργανωτικό. Ο χρόνος διεξαγωγής τους αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2025, καθώς θεωρείται ότι το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν είναι αρκετό για να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα και να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από αυτές τις αλλαγές φιλοδοξεί, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του, να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δομή, το σχέδιο και την ομάδα που θα το καταστήσουν ευθέως ανταγωνιστικό στην κυβέρνηση και στην ΝΔ πόλο και θα αντικατοπτρίζουν τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, που φέρνουν το κόμμα στη δεύτερη θέση. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του, όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για το κόμμα και για να πειστούν ακόμα περισσότεροι ότι εκεί βρίσκεται η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Ο ανασχηματισμός στο κόμμα
Στις προτεραιότητες του Ν. Ανδρουλάκη είναι να συστήσει ένα 10μελές άτυπο όργανο στρατηγικού σχεδιασμού στο οποίο θα μετέχουν και συνυποψήφιοί του, αλλά και στελέχη της νεότερης γενιάς.
Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αξιοποιήσει στελέχη όπως ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο Λευτέρης Καρχιμάκης (ουδείς εκ των δύο είναι μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), και η βουλευτής Όλγα Μαρκογιαννάκη.
Θα ενισχυθεί ο τομέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και η διευθύντρια του Γρ. Τύπου Στεφανία Μουρελάτου που θεωρείται άκρως επιτυχημένη. Ο υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Νίκου Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας, πιθανόν να αναλάβει την θέση του γραμματέα Επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.
Ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, πολύτιμος σύμμαχος του Ν. Ανδρουλάκη αναμένεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι το Συνέδριο που πιθανότατα θα γίνει σε περίπου 4-5 μήνες, οπότε και θα εκλεγεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο και ΚΕ, αλλά και ο διάδοχός του.
Στον κομματικό «μικρόκοσμο» του ΠΑΣΟΚ πάντως, σχολιάστηκε ευρέως η δήλωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι όλοι θα στηρίξουμε Ανδρουλάκη. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα, δύο ημέρες μετά τον θρίαμβο του Νίκου Ανδρουλάκη, τόνισε πως θα έχει την στήριξη όλων για την επίτευξη του στόχου και επισημαίνει ότι στον αγώνα θα είναι «όλοι, χωρίς χωροταξικούς διαχωρισμούς, χωρίς δηλώσεις εσωκομμματικών φρονημάτων».
Μάλιστα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως «ίσως ο Ανδρουλάκης βρει ανέλπιστους συμμάχους» στην πορεία της επόμενης ημέρας.