Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΘΗΣ: Πρώτος στη Φωκίδα στις Πανελλήνιες – Από το ΓΕΛ Ευπαλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Όλοι οι Δωριείς και βέβαια  οι Ευπαλιώτες είμαστε περήφανοι για  το Γιάννη Ανθή, το μαθητή του ΓΕ.Λ. Ευπαλίου, τον πρώτο σε μόρια απ’ όλα τα σχολεία της Φωκίδας στις  Πανελλαδικές του 2024.  Τα συγχαρητήρια τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζουν τους γονείς και τους καθηγητές του που τον καμαρώνουν με το δίκιο τους!

Συγκέντρωσε 18.910 μόρια,  με 16 στη Νεοελληνική Γλώσσα, 19,3 στα Μαθηματικά, 19,6 στη Χημεία και 19,9 στη Φυσική!

Αρίστευε πάντα στο σχολείο, αρίστευσε και στις εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των καθηγητών του, που γνώριζαν το ταλέντο του!

-- Διαφήμιση --

Συναντήσαμε τον αξιαγάπητο Γιάννη. Ένα ευγενικό παιδί με πηγαίο καλοσυνάτο χαμόγελο που αποπνέει αυτοπεποίθηση, όχι όμως αλαζονεία. Αντιθέτως, μας εντυπωσίασε  με τη σεμνότητά του.

– Γιάννη, σίγουρα η επιτυχία δεν είναι «ουρανοκατέβατη»… και ίσως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων: προσωπικός μόχθος, οικογενειακό περιβάλλον, σχολείο, φροντιστήριο, ευνοϊκές συγκυρίες, τύχη… Ποιος παράγοντας είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη δική σου επιτυχία;

– Ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη δική μου επιτυχία ήταν αδιαμφισβήτητα ο προσωπικός μόχθος. Το πείσμα, η έντονη επιθυμία της επιτυχίας -σε συνδυασμό με τον φόβο της αποτυχίας- ήταν οι παράγοντες που με βοήθησαν να αντεπεξέλθω στις αμέτρητες ώρες μαθήματος στο σχολείο και στο φροντιστήριο, καθώς και στις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος στο σπίτι.  Έτσι προετοιμάστηκα σωστά και κατάλληλα προκειμένου να επιτύχω το στόχο μου.

– Όλοι οι καθηγητές σου λένε πως είσαι πολύ έξυπνο παιδί. Ευφυία ή εργατικότητα;

– Πιστεύω πως η εργατικότητα είναι το «κλειδί» της επιτυχίας σε έναν αγώνα όπως αυτός των Πανελληνίων. Προσωπικά, δε θεωρώ τον εαυτό μου «διάνοια», αλλά εξαιρετικά εργατικό. Με την κατάλληλη εξάσκηση καθένας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση μου.

– Ήσουν εξαρχής προσανατολισμένος σε κάποιο στόχο; Ίσως να παίζει κι αυτό κάποιο ρόλο.  Θέλω να πω, αν έχεις ένα όνειρο και βάλεις τα δυνατά σου να το ζήσεις, τότε «όλο το σύμπαν συνωμοτεί, για να το καταφέρεις».

– Στάθηκα τυχερός και από την έναρξη του αγώνα των Πανελληνίων είχα επιλέξει τη σχολή στην οποία  ήθελα να περάσω.  Ο στόχος ήταν μπροστά μου. Ο προσανατολισμός σ’ αυτόν στο δύσβατο μονοπάτι των Πανελληνίων βοηθά το μαθητή, όπως βοήθησε και εμένα, γιατί τον ανακουφίζει από ένα ακόμα άγχος που ίσως έχει και σίγουρα του δίνει το ισχυρότερο κίνητρο, για να διαβάσει. Ο στόχος είναι ο καταλύτης στην όλη διαδικασία.

– Γιάννη, τι στερήθηκες όλον αυτόν τον καιρό της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις; Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος «πειρασμός»;

– Αυτό που στερήθηκα κυρίως ήταν η επαφή με φιλικά πρόσωπα. Ο μηδαμινός ελεύθερος χρόνος και οι υπέρογκες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεπαν να βρεθώ με φίλους, ακόμη και με την οικογένειά μου, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ψυχολογική κούραση που με βάραινε. Συνάμα, ο μεγαλύτερος πειρασμός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν να εγκαταλείψω το διάβασμα, για να βρεθώ και πάλι με τον στενό μου κύκλο. Τελικά, μάλλον κατάφερα να “στριμώξω” στο στενό αυτό πρόγραμμα λίγο χρόνο και γι’ αυτούς. Το είχα ανάγκη…

– Ένιωσες κάποια στιγμή υπερβολικό φόρτο –σε σημείο να έχεις την παρόρμηση να εγκαταλείψεις τον αγώνα;

– Η δυσκολότερη περίοδος της προετοιμασίας ήταν για εμένα τα μέσα της σχολικής χρονιάς, δηλαδή ο Δεκέμβριος. Βρισκόμενος ήδη πολύ “βαθιά” στον αγώνα των Πανελληνίων, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακριά  από το τέλος,  ένιωσα κάποια στιγμή απόγνωση. Όμως το διάλειμμα των δύο εβδομάδων περίπου της πενθήμερης εκδρομής και της χοροεσπερίδας μου προσέφεραν την απαραίτητη ξεκούραση που αναζητούσα. Ύστερα από αυτήν την ανάπαυλα,  κατάφερα να συνεχίσω μέχρι το τέλος.

– Τελικά, ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας; Ποια συμβουλή θα έδινες στις επόμενες «φουρνιές» υποψηφίων;

– Το μυστικό της επιτυχίας είναι κατά τη γνώμη μου η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου. Για να καταφέρεις να  προετοιμαστείς καλά, πρέπει να διαβάζεις τις ώρες που είναι πιο αποτελεσματικές για εσένα. Επίσης, είναι ανάγκη να μην αφήνεις χρόνο ανεκμετάλλευτο, όπως αυτός του σχολείου. Πολλοί από τους συμμαθητές μου δεν τον εκμεταλλεύονταν προς όφελός τους.  Με την κατάλληλη διαχείριση του χρόνου, λοιπόν, θα καταφέρεις να διαβάζεις όσο χρειάζεται, να ξεκουράζεσαι και να διασκεδάζεις λίγο και συνάμα να επιτύχεις τελικά τον στόχο σου.

– Αυτές τις μέρες οι μαθητές συμπληρώνετε το μηχανογραφικό με τις σχολές προτίμησης. Ποια σχολή θα δηλώσεις πρώτη και γιατί;

– Πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου είναι η σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η επιλογή μου αυτή καθορίστηκε από τις πολλαπλές επαγγελματικές ευκαιρίες που σου παρέχει η  σχολή  αυτή, το κοινωνικό κύρος  του μηχανικού και την εξαιρετική μόρφωση που θα προσλάβω στην  πολυτεχνική σχολή του Μετσοβίου.

– Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Δεν εννοώ αυστηρά τα σχέδια για την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σου σταδιοδρομία, αλλά γενικότερα τις προσδοκίες σου από τη ζωή.

– Στο μέλλον ελπίζω να καταφέρω να αξιοποιήσω τις γνώσεις που  θα έχω αποκομίσει από όλα αυτά τα  χρόνια εκπαίδευσης, για το καλό το δικό μου αλλά και των άλλων.  Ονειρεύομαι  ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Θα επιδιώξω την οικονομική άνεση βέβαια, που εξασφαλίζει την ποιότητα στη ζωή και θα μου προσφέρει τη δυνατότητα να κάνω πολλά ταξίδια σε όλον τον κόσμο. Θέλω ν’ αποκτήσω και πολυπολιτισμική κουλτούρα, στοχεύοντας πάντα στην προσωπική  ολοκλήρωση. 

Γιάννη, σου ευχόμαστε, όπως και σε όλα τα παιδιά που μόχθησαν σκληρά, για να πετύχουν τους στόχους τους, να έχεις πάντα στόχους. Κι όταν τους κατακτάς, να θέτεις άλλους, υψηλότερους. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό όχι μόνον της επιτυχίας, αλλά και της ίδιας της ζωής…

 

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -