ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ: Είμαι ενεργός πολιτικά – Έμμεσες βολές σε Κασσελάκη. Η Αριστερά να επαναπροσεγγίσει την πολιτική, δεν είναι όλα TikTok
Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά
Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Απόστολου Μαγγηριάδη.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, στην πορεία της οικονομίας, στην Αριστερά, η οποία θα πρέπει, όπως είπε, να επαναπροσεγγίσει την πολιτική, αλλά και για το δικό του μέλλον. «Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή».
«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλλον, πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του κοινού», είπε χιουμοριστικά ο πρώην πρωθυπουργός πριν την έναρξη της συζήτησης, αντικρύζοντας την κατάμεστη αίθουσα.
Για Ευρωεκλογές
Η μεγάλη εικόνα είναι όντως ότι έχουμε σε όλη την Ευρώπη μία επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη Λεπέν. Στην Ιταλία πρώτη η Μελόνι ακόμα και στην Πορτογαλία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι για 2 λόγους. Εδώ και μία 15ετία η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις.
Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννά τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκεί. Και η υποχώρηση της πολιτικής με τους πολίτες να μην βλέπουν διαφορές
Αν η Κεντροαριστερά δεν επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, Να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλήκιο. Να μπαίνεις σε ένα τρένο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις. Να ξέρεις ότι δεν θα πηγαίνεις σε ένα ΑΤ και θα σε σφάζουν έξω από αυτό. Οτι θα έχεις αξιοπρεπή μισθό, αξιοπρεπή νοσοκομεία, στέγη, ότι δεν θα πέφτει ένα χιόνι και θα κλείνουν οι δρόμοι. Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία και να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το διακύβευμα είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, «δηλαδή να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση, άρα να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να βγει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση».
Στη συνέχεια, σχολίασε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε μια εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι κέρδισαν. Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανένα και να τον κερδίσει ο “κανένας”». Στο σημείο εκείνο, ο κ. Μαγγηριάδης επεσήμανε ότι «υπάρχουν ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης» με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει ότι «προφανώς είναι αξιόλογοι αντίπαλοι, δεν τους υποτιμώ».
«Αν το ποσοστό που έχει καταγράψει ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιο χαμηλό από τις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα να επανισορροπήσει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. « Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία».
Για Οικονομία
Μακροοικονομικά είναι θετική η εικόνα και αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ.
θα εκφράσω την ανησυχία μου για τις μακρομεσοπρόθεσμους ρυθμούς της οικονομίας.
Μείωση σημαντική των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές οφείλονται στην κατοικία και έχουμε και ένα σαράκι, το υψηλών έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Πολλά από αυτά ήταν δείκτες που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία.
Φαίνεται ότι η ακρίβεια που δεν είναι πια εισαγόμενη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θέλουμε όχι μόνο να μείνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Ευρωπαϊκή Άμυνα
Η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική.
Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ετσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Αμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια στη διπλβατία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη.
Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.
Η μία πρόκληση της εποχή η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα.
Για εκλογές ΗΠΑ
Νομίζω πως η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές τις αδυναμίες και όχι για τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα είναι περισσότερο αρνητική εξέλιξη για το εσωτερικό των ΗΠΑ η πιθανή εκλογή Τραμπ. Αλλά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν νομίζω πως θα έχουμε αλλαγές για την Ευρώπη. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν εκλεγεί στη Γαλλία η Λεπέν. Στο χέρι της δικής μας εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής που θα διαχειριστούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για Τουρκία
Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική, ψάχνω να βρω τη δική μας. ΟΙ θέσεις της είναι σαφείς, δεν κάνει ρούπι πίσω. Διάγουμε μία περίοδο αποκλιμάκωσης επειδή θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μιλάει με τον Πούτιν. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, άρα την βοηθάει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές. Βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά.
Χάνουμε κρίσιμο χρόνο και από το 2021 λέω να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Για Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε είχε μία εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να κρύψει δικά του λάθη και αδυναμίες και τις ευθύνες της Γερμανίας για τα λάθη που είχε κάνει στην κρίση χρέους.
Εριξε τόσο μεγάλο βάρος που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Ζήσαμε παράλογα πράγματα να συνεδριάζει το γερμανικό κοινοβούλιο για το αν τα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 5 νησιά.
Είχε το θάρρος να πει και 5 πράγματα με το όνομά τους.
Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές το είπαν κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα ο Σόιμπλε το είπε ελιγμό. Αυτό που έχει μία αξία να δούμε είναι πως η Ελλάδα κατάφερε και να μείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο.
Τι σχεδιάζει για το μέλλον
Εχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και πρέπει να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Τικ Τοκ πολιτική. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο με το Ινστιτούτο.
Ηταν μία από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω το rebranding. Δεν ταιριάζει τόσο πολύ στα πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε προϊόντα. Καταλαβαίνω ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο σας προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή.
Πηγή: iefimerida.gr