ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Οι λόγοι της δημογραφικής μείωσης της Φωκίδας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Στο 2ο STAR Forum που πραγματοποιείται στη Λαμία, παρευρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας.
Κατά την ομιλία του, ο Ι. Μπούγας αναφέρθηκε στη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού της Χώρας, χαρακτηρίζοντας τη ως ένα μείζον, σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα που είχε υποτιμηθεί επί δεκαετίες.
Η αύξηση της δημογραφικής γήρανσης στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, οφείλεται στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, αλλά και στην ταυτόχρονη μείωση των γεννήσεων. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 65 χρόνια ο πληθυσμός της Χώρας αυξήθηκε κατά 46%, αλλά στο ίδιο διάστημα ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων της, ηλικίας άνω των 65 ετών τετραπλασιάστηκε, ενώ ο πληθυσμός των ηλικίας άνω των 85 ετών δεκαπλασιάστηκε.
Ο Ι. Μπούγας επικεντρώθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της Π.Ε. Φωκίδας, στην οποία εντοπίζονται υψηλά ποσοστά γήρανσης, τα οποία είναι ήδη υψηλοτέρα από τα αναμενόμενα βάσει των διαθέσιμων δημογραφικών προβολών, δηλαδή 5,5 – 6,0% το 2050. Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για ανακοπή του κύματος φυγής νέων και προσέλκυσης για μόνιμη εγκατάσταση νεανικού πληθυσμού στην περιφέρεια.
Ειδικότερα, εντοπίζοντας ενδεικτικά τα αίτια της συρρίκνωσης του πληθυσμού της Φωκίδας, ο Ι. Μπούγας ανέφερε την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου κατά τη δεκαετία του ’70 και την επιβολή αυστηρών περιορισμών για την προστασία της ποιότητας του νερού, καθώς και λίγα χρόνια αργότερα η εκ νέου επιβολή περιορισμών για την ευρύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, που κατέστησαν ουσιαστικά αδύνατη οποιαδήποτε δραστηριότητα στο 90% περίπου του παραγωγικού εδάφους του νομού. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής Φωκίδας ανέφερε ότι πρέπει αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιλοτικά ώστε σε μερικά χρόνια να φανεί το αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικά πρότεινε τα εξής μέτρα:
- Κατασκευή μεγάλων έργων και κυρίως σχεδιασμό για την αξιοποίηση μετά την υλοποίησή τους
- Μεγαλύτερη ένταση ενίσχυσης στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις με έδρα τη Φωκίδα
- Εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης
- Φορολογικά κίνητρα για τους νέους επαγγελματίες κι επιστήμονες, που εγκαθίστανται στη Φωκίδα
- Ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για απόκτηση στέγης σε νέους και νέα ζευγάρια
- Διευκόλυνση μεταθέσεων και αποσπάσεων στο δημόσιο τομέα
- Μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή του τόπου κατοικίας και
- Ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ι. Μπούγας ανέφερε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις απαιτούν συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ελληνικών οικογενειών αλλά και τον τοπικών κοινωνιών, ενώ τόνισε την αξία του θεσμού της οικογένειας ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους μας, όπως την ορίζει το Σύνταγμά μας.