Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Συμπλήρωσε και προχωρά η εκδρομή στη Βυζαντινή Οχρίδα της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας – Έμειναν λίγες θέσεις προς διάθεση

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 43 λεπτά

“Προ των πυλών” της βυζαντινής Οχρίδας οι εκδρομείς από τη Δωρίδα και Ναυπακτία στις 15 έως 18 Μαρτίου. Μια σπουδαία εκδρομή που διοργανώνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Το πρόγραμμα υπόσχεται να χαρίσει σε όσους και όσες συμμετάσχουν αξέχαστες στιγμές, που θα μείνουν αλησμόνητες με θαυμάσιες ξεναγήσεις σε ιστορικά και τουριστικά μέρη,  αλλά και πολλή διασκέδαση.

Κι όλα αυτά με έξοδα συμμετοχής μόνο 250 ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται… τα πάντα όλα! Εισιτήριο, διαμονή 3 νύχτες σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, πρωινό και δείπνο, ξεναγός, μουσικοχορευτική αποκριάτικη διασκέδαση 2 νύχτες. κ.ά.

-- Διαφήμιση --

ΠΡΟΣΟΧΗ : Χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα νέα

ή παλιά με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ

Για λίγες θέσεις που απομένουν, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και πληροφορίες στον Ταμία του Δ.Σ. της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας :

ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ  ΓΙΩΡΓΟ    Τηλ. 6936872312      ή

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΤΟΤΣΙΚΑ ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΣ  Τηλ. 2634023060  και  6980427029

Το πρόγραμμα της εκδρομής με πιθανές μικροαλλαγές

15-16-17-18 ΜΑΡΤΙΟΥ

1η Μέρα : Αθήνα – Αντίρριο – Φλώρινα – Μπίτολα – Οχρίδα

Αναχώρηση με πολυτελές πούλμαν από Αθήνα νωρίς το πρωί και μέσω Αντιρρίου, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό φτάνουμε στο συνοριακό σταθμό Νίκης. Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις, συνεχίζουμε μέσω Μπίτολα για να φτάσουμε το απόγευμα στη γραφική λίμνη της Οχρίδας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση .

2η Μέρα : Οχρίδα – Πλωτό Μουσείο – Μοναστήρι Οσίου Ναούμ – Οχρίδα

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το Μοναδικό Μουσείο Νερού. Η προϊστορική πόλη στο νερό ή όπως είναι γνωστή «Η Πόλη των Οστών» . Θα θαυμάσουμε ένα Πλωτό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, στο οποίο στήθηκε ένας Προϊστορικός Οικισμός πάνω από τον Όρμο, κατασκευάστηκε Ρωμαϊκό Οχυρό, που βρίσκεται δίπλα στον Οικισμό και το Πλωτό Μουσείο. Μια παραλίμνια διαδρομή μας οδηγεί στο ωραιότατο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Ναούμ στη νότια πλευρά της λίμνης, με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες χτισμένο τον 1ο αιώνα όπου όλη η περιοχή ήταν έδρα Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής.

Από εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος οι Έλληνες μοναχοί , να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και την Βίβλο. Ολοκληρώνουμε τη γνωριμία μας με την Οχρίδα, περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια της πόλης και την όμορφη παραλία. Ακολουθεί προαιρετική κρουαζιέρα στην πανέμορφη λίμνη ( έξοδα ατομικά. Συνεχίζουμε με βόλτα στην πόλη της Στρούγκας στον πεζόδρομο κατά μήκος του ποταμού. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η Μέρα: Φαράγγι Ράντικα – Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη – Στρούγκα – Οχρίδα

Μετά το πρωινό μια πολύ όμορφη περιοχή θα ξετυλιχθεί μπροστά μας καθώς θα διασχίζουμε το μεγάλο φαράγγι Ράντικα, δίπλα στον ποταμό Ντρίμ , όπου η φύση κάνει πολύ έντονη την παρουσία της σε μια πανδαισία χρωμάτων. Μέσω DEBAR φτάνουμε στο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, επίσκεψη και συνεχίζουμε για το Μαύροβο, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Σχετική παραμονή, για γεύμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο με διασκέδαση, διανυκτέρευση.

4η Μέρα : Οχρίδα – Μοναστήρι (Μπίτολα) – Αθήνα

Μετά το πρωινό , αναχώρηση νωρίς το πρωί για τη Στρούγκα, βόλτα στον ποταμό και αναχώρηση για Μπίτολα την αρχαία Βυζαντινή Οχρίδα (το Ρωμαϊκό Βοιτύλιο, Ελληνικό Μοναστήρι), όπου θα έχουμε λίγο χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη. Επίσκεψη της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου, συνεχίζουμε για τη διέλευση συνόρων και επιστροφή με ενδιάμεσες στάσεις για Αθήνα.

ΟΧΡΙΔΑ

Η Οχρίδα  είναι πόλη στη νοτιοδυτική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα και η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Οχρίδα μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, νοτιοδυτικά των Σκοπίων και δυτικά της Ρέσεν και του Μοναστηρίου.

Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Το 1979 και το 1980 η Οχρίδα και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από την UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Οχρίδα είναι ένα από τα μόνο 28 μνημεία που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τόσο Πολιτιστικά όσο και Φυσικά μνημεία.

Ως επισκοπική πόλη η Οχρίδα ήταν πολιτιστικό κέντρο μεγάλης σημασίας για τα Βαλκάνια. Όλες σχεδόν οι σωζόμενες εκκλησίες χτίστηκαν από τους Βυζαντινούς και τους Βουλγάρους, ενώ οι υπόλοιπες ανάγονται στο σύντομο διάστημα Σερβικής κυριαρχίας, προς τα τέλη του Μεσαίωνα.

ΛΙΜΝΗ ΟΧΡΙΔΑ 

Η Λίμνη Οχρίδα  βρίσκεται στα ορεινά σύνορα μεταξύ της νοτιοδυτικής Βόρειας Μακεδονίας και ανατολικής Αλβανίας. Είναι μια από τις βαθύτερες (294 μ.) και αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης, με μοναδικό υδατικό οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 200 ενδημικά είδη. Λόγω της σημασίας της, η λίμνη χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979, η δε NASA ονόμασε «Οχρίδα» μια από τις λίμνες του Τιτάνα. Το 2014 το Διασυνοριακό Φυσικό Καταφύγιο Οχρίδας-Πρέσπας μεταξύ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προστέθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Καταφυγίων Βιόσφαιρας της UNESCO. Οι πόλεις που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης είναι το Πόγραδετς στην Αλβανία και η Οχρίδα και η Στρούγκα στην Βόρεια Μακεδονία. Η λίμνη κατά τα άλλα περιβάλλεται πυκνά από οικισμούς, χωριά και θέρετρα, και στις δύο χώρες της λεκάνης απορροής της.

Παρά το σχετικά υψηλό υψόμετρο η Οχρίδα λίμνη δεν παγώνει λόγω του ιδιαίτερα ήπιου κλίματος. Στη λίμνη διαβιούν πολλά ενδημικά είδη. Υπάρχουν επίσης πολλά μνημεία, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής. Στις όχθες υπάρχουν πολλές αμμώδεις παραλίες.

Η Λίμνη Οχρίδα είναι η βαθύτερη λίμνη των Βαλκανίων, με μέγιστο βάθος 288 μ. και μέσο βάθος 155 μ. Καλύπτει έκταση 358 τ.χλμ. και περιέχει κατ ‘εκτίμηση 55,4 κ.χλμ. νερού. Έχει μήκος 30,4 χιλιόμετρα και 14,8 χιλιόμετρα μέγιστο πλάτος βαθμό με μήκος ακτογραμμής 87,53 χιλιόμετρα, 56,02 στη Βόρεια Μακεδονία και 31,51 στην Αλβανία. Από τη συνολική της επιφάνεια, 248 τ.χλμ. ανήκουν στη Βόρεια Μακεδονία και 110 τ.χλμ. στην Αλβανία.

ΜΠΙΤΟΛΑ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ)

Σχεδόν μια ανάσα από τη Φλώρινα και πολύ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, η Μπίτολα (Μοναστήρι) είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο ορισμός της βαλκανικής πόλης. Γραφική παλιά αρχιτεκτονική, οθωμανικά σοκάκια και κομμουνιστικής αισθητικής μπλοκ που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα χαρακτηρίζουν το στυλ της πόλης που απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

Μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ ενδόξου Μοναστηριού, της μικρής Θεσσαλονίκης στην καρδιά των Βαλκανίων που φιλοξενούσε προξενεία σχεδόν όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας είναι αρκετά γνωστή παντού.

Η παλιά πόλη -το Τσαρσί όπως λέγεται- που παραμένει μέχρι σήμερα το εμπορικό κέντρο της πόλης. Σε αντίθεση με πολλές βαλκανικές πόλεις, όπου το παλιό οθωμανικό κέντρο σιγά σιγά έσβησε και έδωσε την θέση του σε σοβιετικού τύπου μπλοκ και μεγάλους λεωφόρους, στην Μπίτολα η παλιά οθωμανική πόλη έχει όχι μόνο διασωθεί, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί, όπως παλιά. Μικρά μαγαζιά με φθηνά ρούχα, χαρτικά, και ραπτικά πλάι σε μικρά καφενεία εποχής που σερβίρουν παραδοσιακό καφέ σε τουρκικά φλιτζάνια συνεχίζουν να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του περασμένου βαλκανικού παρελθόντος του Μοναστηριού και του εσωστρεφούς παρόντος της Μπίτολα.

Ο Ίων Δραγούμης το 1902 τοποθετήθηκε ως υποπρόξενος στο Προξενείο Μοναστηρίου. Από τη θέση αυτή και με τη βοήθεια του πατέρα του και του γαμπρού του Παύλου Μελά εργάστηκε συστηματικά για την οργάνωση των Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Μακεδονίας κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -