Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ : Αδυναμία του κράτους η αντιμετώπιση της βίας

Του Δημήτριου Π. Παναγιωτόπουλου*

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και αφορούν κυρίως την απομόνωση του κοινού και των θεατών από τους αγώνες (κεκλεισμένων των θυρών), πέρα από τον εκτονωτικό χαρακτήρα τους, ομολογούν την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους και δεν φαίνεται να οδηγούν στη λύση του προβλήματος καθότι δεν αγγίζουν τις αιτίες δημιουργίας του και τις εστίες ανάδειξής του, ενώ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέο κύκλο ταραχών.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός, προεξάρχοντος του ποδοσφαίρου, είναι οικονομικά αναπτυσσόμενος, βαίνει διαρκώς διευρυνόμενος, αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος των εισιτηρίων και των εσόδων των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς, μεταγραφές παικτών σ’ όλο το φάσμα, τον στοιχηματισμό και διάφορες άλλες συναφείς εμπορικές πράξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο ετήσιος τζίρος της αθλητικής βιομηχανίας υπολογίζεται σε 125 δισ. ευρώ, το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ ετησίως, ο τζίρος του στοιχηματισμού εκτιμάται από 184 έως 459 δισ. ετησίως, ενώ ο παράνομος στοιχηματισμός ανέρχεται σε ποσοστό 80%.

-- Διαφήμιση --

Η αγορά του τζόγου και των αθλητικών στοιχημάτων παραμένει απόλυτα ελεγχόμενη, όπως δείχνει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται ριζική αναθέσμιση με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας στη βάση αυτή αλλά και για την εξασφάλιση της αθλητικής φύσης του γεγονότος με ιδιαίτερη δομή.

Στη δομή αυτή, την ευθύνη ελέγχου και τήρησης της τάξης έχουν οι φορείς διοργάνωσης των αγώνων σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ευθύνης και δράσης καθώς και εκπαίδευσης προς τούτο των μελών τους, όπως ο νόμος θα ορίζει, με έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής και την εκ του νόμου υποχρεωτική θέσπιση ονομαστικού εισιτηρίου για την είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των αθλητικών εγκαταστάσεων – που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Το μέτρο που φαίνεται ότι απέδωσε στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στην Αγγλία, όπου οι υπαίτιοι πράξεων βίας εξ αφορμής αθλητικών εκδηλώσεων οφείλουν να υποχρεωθούν σε εμφάνιση πριν από την έναρξη αθλητικής συνάντησης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, δεν έχει εφαρμοστεί εδώ.

Μετά τη Μεταπολίτευση και τον Ν. 75/75, τον Ν. 1725/99 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπιακή εμπειρία και τη μετά από πολλά χρόνια εμπειρία επαγγελματικού ποδοσφαίρου, λοιπόν, απαιτείται ριζική αναθέσμιση στον αθλητισμό, στην οποία δεν προέβη και δεν προβαίνει ο έλληνας νομοθέτης, αρκούμενος στην αντιμετώπιση πρόσκαιρων και περιστασιακά  αναδυόμενων προβλημάτων.

*Ο Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής Αθλητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας Αθλητικού Δικαίου (ΕΚΕΑΔ) και της International Association of Sports Law (IASL) και Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -