Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Όταν ζητάμε από το Δήμο να πραγματοποιήσει κάποιο έργο υποδομής η απάντηση είναι μια: “Δεν υπάρχουν χρήματα”.
Αυτό είναι αλήθεια; Όχι, γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει στους Δήμους πάνω από 6 δις ευρώ, που προέρχονται από θεσμοθετημένους πόρους (από ΕΝΦΙΑ, φορολογία φυσικών προσώπων, ΦΠΑ ). Αυτά τα χρήματα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κύριος χρηματοδότης του κρατικού προϋπολογισμού είναι τα φορολογικά έσοδα που καλύπτονται κατά 95% από τη φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών (άμεσοι και έμμεσοι φόροι ) και κατά 5% από τη φορολογία μεγαλοεπιχειρηματιών, βιομηχάνων, εφοπλιστών κλπ.
Οι Δήμαρχοι, μαζί και ο Δήμαρχος Δωρίδας δεν διεκδικούσαν τα οφειλόμενα χρήματα, που όλο και αυξάνονταν. Τώρα η κυβέρνηση με νόμο προχώρησε στην παραγραφή των παρακρατηθέντων και περιόρισε τη χρηματοδότηση των Δήμων μέχρι τα 1.5 δις.
Παρά την υποχρηματοδότηση των Δήμων κεντρικά, φορτώνουν στους Δήμους αρμοδιότητες του κράτους, χωρίς τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Δήμοι να οδηγούνται σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αύξηση της δημοτικής φορολογίας.
Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι του χωριού μας δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα είναι, αν ένα ποσό από αυτά επιστρέφει για έργα και πόσο είναι αυτό το ποσό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει βάλει το θέμα αυτό στο κοινοτικό συμβούλιο Μοναστηρακίου κι ακόμα περιμένουμε απάντηση από το Δήμο.
Τα χρήματα που μας δίνει ο Δήμος για έργα (ΣΑΤΑ) είναι 20 ευρώ το χρόνο ανά δημότη. Το 2023 το Μοναστηράκι πήρε ΣΑΤΑ 7.540 ευρώ. Το 2024 θα πάρει λιγότερα, δηλαδή 6.960 ευρώ γιατί με την τελευταία απογραφή έχει μειωθεί ο πληθυσμός του χωριού κατά 25 κατοίκους.
Τί έργα μπορούν να γίνουν με αυτά τα χρήματα;
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη που αντέδρασε στη χαμηλή ΣΑΤΑ και πρότεινε να αυξηθεί. Η πρόταση αυτή μειοψήφησε, ίσως γιατί οι άλλοι σύμβουλοι θεωρούν ικανοποιητικό το ποσό που δίνει ο Δήμος για έργα.
Λεφτά γενικά κυκλοφορούν, απλά δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Για την ανάπλαση των δημοτικών χώρων. Για την αναπαλαίωση του σχολείου, που είναι επικίνδυνο να μας πλακώσει. Για τη δημιουργία λιμανιού, που τόσο ανάγκη έχει το χωριό. Για τη συντήρηση των κεντρικών και παράπλευρων δρόμων. Για την αξιοποίηση του Παραθάλασσου με τρόπο που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες ιδιωτών. Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν μελέτες για την αξιοποίηση του Παραθάλασσου.
Σε όλα τα προβλήματα η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε θέση. Αποτελέσαμε τη μοναδική αντιπολίτευση, γιατί εμείς απαντήσαμε πως όραμα για τον τόπο δεν είναι η αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί η δημοτική αρχή σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αλλά η δυναμική διεκδίκηση μαζί με τους φορείς του χωριού και τους κατοίκους όλων αυτών που μας αξίζουν.
Δεν μπήκαμε στη λογική διαχείρισης, ούτε θεωρήσαμε ανάπτυξη την παραχώρηση του φυσικού μας πλούτου σε ιδιώτες, όπως πήγε να γίνει στο Παραθάλασσο.
Αντιδράσαμε στην έλλειψη πολιτικής προστασίας και σταθήκαμε δίπλα στους πυρόπληκτους στη Μαγούλα. Διεκδικήσαμε ό,τι μας αξίζει.
Το κριτήριο ψήφου για την επομένη των εκλογών είναι τί δημοτική αρχή θέλουμε. Τίνος τις ανάγκες και τα συμφέροντα θα υπηρετεί;
Γιώργος Μπαράκος
Υποψήφιος στην Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου
με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δωρίδας