Δήλωση της Ασπασίας Μανδρέκα για τον Γιάννη Μπούγα και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών Φωκίδας
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Με τον Γιάννη Μπούγα υπάρχουν πολλά πράγματα που μάς ενώνουν αλλά και αρκετά πού μάς διαφοροποιούν. Όπως έχω ξαναπεί, ο καθένας από εμάς έχει τη δική του προσωπικότητα, τις αξίες και τις αρχές, που ο ίδιος έχει επιλέξει να ακολουθεί στη ζωή του, σύμφωνα με τις οποίες, εξάλλου, αντιμετωπίζει τα πράγματα και θέτει τις προτεραιότητές του.
Με τον κ. Μπούγα, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είμαστε συνάδελφοι, Δικηγόροι, ασχολούμαστε κι οι δύο με τα κοινά του τόπου μας, ανήκουμε στην ίδια πολιτική παράταξη, έχουμε δώσει κοινούς αγώνες, και η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε να είμαστε και συνυποψήφιοι βουλευτές στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τόσο στις εθνικές εκλογές του 2019, όσο και στις πρόσφατες εκλογές του Μαϊου, αλλά και του Ιουνίου του 2023.
Είναι γνωστό ότι, όπως και στις εκλογές του 2019, έτσι και στις εκλογές του περασμένου Μαϊου, ως ανθυποψήφιοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο, ο καθένας, από εμάς τους δυο, επιδόθηκε σε μεγάλο αγώνα και έδωσε τη μάχη του προσωπικού σταυρού, προκειμένου να πετύχει την πρωτιά και να εκλεγεί βουλευτής στη μονοεδρική της Φωκίδας.
Γεγονός το οποίο είναι αυτονόητο, εύλογο και θεμιτό, ανάμεσα στους ανθυποψήφιους του ίδιου κόμματος, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες δεν θα ήταν τρεις αλλά ένας. Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και στις άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, που εκλέγουν περισσότερους, από έναν, βουλευτές, και οι υποψήφιοι είναι πάντα πολλαπλάσιοι των βουλευτών που, τελικά, εκλέγονται.
Περαιτέρω, η συμμετοχή και των δυο μας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη Φωκίδα, συνέβαλε καθοριστικά στο υψηλό ποσοστό που έλαβε η παράταξη στη Φωκίδα και το 2019 και το 2023.
Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Νέα Δημοκρατία στη Φωκίδα έλαβε ποσοστό 44,75% και ψήφους 10.839. Στις εκλογές του Μαίου του 2023 έλαβε ποσοστό 46,23% και ψήφους 11.021 με συμμετοχή 58,36%, ενώ, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 44,65% και ψήφους 9.695 καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων υπήρξε πολύ μικρότερη. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε ποσοστό μόλις 51,54%, όπως, άλλωστε, συνέβη και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δράττομαι, δε, της ευκαιρίας να θυμίσω τα ποσοστά της Ν.Δ στο Νομό, δηλαδή και αυτά που πετύχαμε και το 2019 και το 2023, διότι πολλές φορές, στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, ειπώθηκε από πολλούς, ότι το υψηλό ποσοστό που, πράγματι, έλαβε η Ν.Δ στις εκλογές του 2023, «ανέβηκε ξανά τόσο ψηλά, μετά από ….μια δεκαετία», πράγμα που, βεβαίως, είναι αναληθές.
Εξάλλου, η διαφορά μας, η διαφορά, δηλαδή, των σταυρών, που συγκέντρωσε ο κ. Μπούγας, και των σταυρών, που συγκέντρωσε η δική μου υποψηφιότητα, και το 2019 και το 2023, υπήρξε μικρή και κυμάνθηκε, και στις δυο αναμετρήσεις, περίπου στα ίδια επίπεδα, παρότι και δυο μας, (πρώτος και δεύτερη), αυξήσαμε, κατά πολύ, σε απόλυτους αριθμούς, τους ψήφους μας στις πρόσφατες εκλογές.
Αξιοσημείωτος, δε, για εμένα, υπήρξε ο αριθμός των Ασταύρωτων ψηφοδελτίων της Ν.Δ στις εκλογές του Μαίου του 2023, τα οποία ανήρθαν σε 1.500, σε αριθμό, δηλαδή, διπλάσιο από τους σταυρούς, που έλαβε ο τρίτος συνυποψήφιος του ψηφοδελτίου μας.
Το δεδομένο είναι ότι ο κ. Γιάννης Μπούγας, εκλέχθηκε Βουλευτής της Φωκίδας στις εκλογές του Μαίου του 2023. Είναι, επίσης, γεγονός γνωστό σε όλους, ότι μετά την εκλογή του κ. Μπούγα στο βουλευτικό αξίωμα τον Μάιο, και οι τρεις συνυποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στη Φωκίδα, (Μπούγας, Μανδρέκα, Χασούρας), Μαζί, Ενωμένοι, δώσαμε και τον δεύτερο, συνεχόμενο, προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και αφού, προηγουμένως, είχαμε από κοινού καταρτίσει, το πρόγραμμα του καθενός από εμάς αλλά και τις κοινές μας προεκλογικές εμφανίσεις, προκρίνοντας, και οι τρεις μας, το καλό της παράταξής μας αλλά, κυρίως, το καλό της πατρίδας μας.
Και οι τρεις μας, μάλιστα, στις ομιλίες και τοποθετήσεις μας ενώπιον των πολιτών, παρουσιάσαμε και υπερασπισθήκαμε τις θέσεις και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ν.Δ αλλά και τις προτεραιότητες του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αγωνισθήκαμε και οι τρεις μας για την ανάδειξη Ισχυρής, Αυτοδύναμης και Ασφαλούς Κυβέρνησης της Ν.Δ, που κατά την άποψή μας και κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αποτελούσε Εθνική Αναγκαιότητα. Και Μαζί Πετύχαμε! Γιατί η Ελλάδα μας επιβάλλεται να συνεχίσει να προχωρά Δυνατά, Τολμηρά και, μόνο Μπροστά, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις, αλλαγές και τομές, ώστε να επέλθει η Πρόοδος, η Ανάπτυξή της και η πραγματική Σύγκλιση.
Τέλος, και μετά τον σύντομο, αυτό «απολογισμό» της πρόσφατης διπλής προεκλογικής περιόδου, θέλω να καταλήξω σε αυτό το οποίο, μού έδωσε την πραγματική αφορμή για να προβώ σε αυτόν.
Διατηρώντας, πάντα, την ειλικρίνεια, την παρρησία, που με χαρακτηρίζει, αλλά και την αίσθηση δικαίου, που επιθυμώ και πασχίζω να επιδεικνύω, σε κάθε περίπτωση, έχοντας, δε, και τη δυνατότητα να ξεχωρίζω τα ζητήματα, Πιστεύω ότι εμείς, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα κοινά και εκφράζουμε δημόσιο λόγο, δεν θα πρέπει να αρκούμαστε στο να υπογραμμίζουμε μόνο τις αδυναμίες, τα μειονεκτήματα και τις τυχόν αβλεψίες των πολιτικών μας αντιπάλων, είτε αυτοί είναι οι εκ της θέσεως τους εσωκομματικοί μας «αντίπαλοι» – ανθυποψήφιοι, είτε αντίπαλοι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Αντίθετα, Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα πρέπει να έχουμε την παρρησία, το σθένος και τη λεβεντιά, να αναγνωρίζουμε και τα πλεονεκτήματα, τα καλά στοιχεία, και τις ιδιαίτερες ικανότητες που μπορεί αυτοί να διαθέτουν.
Αυτό επιβάλλεται ως εσωτερική ανάγκη του καθενός μας, όταν, βέβαια, διαθέτουμε την κατάλληλη παιδεία, το ανάλογο επίπεδο και τη συγκροτημένη προσωπικότητα που απαιτεί, όχι μόνο ο πολιτικός πολιτισμός αλλά και όλες οι εκφάνσεις του βίου μας, όταν αυτόν τον διάγουμε, ακολουθώντας αρχές και αξίες. Συγχρόνως, όμως, το ίδιο επιβάλλεται, κατά την άποψή μου, να επιδεικνύουν οι άνθρωποι που αρθρώνουν δημόσιο λόγο και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, οι οποίοι μέσα από τις πράξεις τους, έχουν χρέος να αποτελούν ορθό παράδειγμα για τους πολίτες.
Πιστεύοντας ακράδαντα, λοιπόν, όλα τα ανωτέρω, Συγχαίρω, δημόσια, τον συνάδελφο Δικηγόρο, συνυποψήφιο και, ήδη, Βουλευτή Φωκίδας, κ. Γιάννη Μπούγα, για την τοποθέτησή του στο αξίωμα του Υφυπουργού Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Κατά την άποψή μου, η επιλογή τού Πρωθυπουργού να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στον κ. Μπούγα, Τιμά τον «Δικηγορικό Σύλλογο Άμφισσας», καθόσον, για πρώτη φορά, μέλος του Συλλόγου μας αναλαμβάνει Υπουργικό αξίωμα στον τομέα της Δικαιοσύνης, Τιμά ολόκληρο το Νομικό κόσμο της Φωκίδας καθώς και το σύνολο των Πολιτών της.
Περαιτέρω, εκφράζω την πεποίθησή μου, ότι ο Γιάννης Μπούγας, όντας μάχιμος Δικηγόρος και διαθέτοντας την απαραίτητη πολυετή δικαστηριακή εμπειρία σε όλων των βαθών και δικαιοδοσίας τα Δικαστήρια, αλλά και υψηλό επίπεδο νομικών γνώσεων και εν γένει θεματικής κατάρτισης, δεν θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί σε καταλληλότερη θέση.
Συνακόλουθα, θεωρώ ότι μπορεί από τη θέση αυτή να προωθήσει και να συμβάλλει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν αλλά και να εναρμονισθούν με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην κοινωνία, αναχρονιστικές διατάξεις, να αρθούν ισχύουσες συνθήκες, που δυσχεραίνουν ή και παρακωλύουν το έργο των Δικηγόρων και, κυρίως, να συμβάλλει στις αναγκαίες αλλαγές και τομές, που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις στο χώρο, θα επιτύχουν τη «δικαιότερη» Απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και την επιτάχυνσή της και, τελικά, θα ενισχύσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το θεσμό της Δικαιοσύνης.
Για όλα αυτά, Εύχομαι, ειλικρινά, στον Γιάννη Μπούγα, Δύναμη και Επιτυχίες στο έργο του, ως Υφυπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, αλλά και καλά έργα και Επιτυχίες και για τη Φωκίδα μας.
Ασπασία Π. Μανδρέκα
πρ. Βουλευτής Φωκίδας,
υποψήφια Βουλευτής Φωκίδας 2023, Δικηγόρος.