Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Ο Δήμος Δωρίδος υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου με τίτλο «Δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Δωρίδος» προϋπολογισμού 1.572.800,00€ με το ΦΠΑ στη δράση «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» της σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης, μετά την υποβολή δήλωσε :
“Ο Δήμος Δωρίδος, με την υποβολή πρότασης για τη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών, επιδιώκει την ανάδειξη των τοπίων απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, των μνημείων, της παράδοσης και της ιστορίας του.
Βασικός στόχος η προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, η παροχή της δυνατότητας στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν και να απολαύσουν, μέσα από ένα δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών, τις ομορφιές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας, σε περιοχές με οικολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Να αποτελέσει η Δωρίδα ισχυρό πόλο έλξης για την ευημερία και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Μία δύσκολη πρόταση που καταφέραμε να υποβάλλουμε χάρη στην πολύ καλή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και των τοπικών φορέων και Προέδρων κατόπιν σχετικών ενημερωτικών συναντήσεων. Μεγάλη η συνεισφορά των συλλόγων και Προέδρων στο πεδίο της χαρτογράφησης – μελέτης των μονοπατιών των περιοχών τους”.
Πιο συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο αφορά στη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Δωρίδος ώστε να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης, τόσο για τους κατοίκους όσο και για επισκέπτες.
Σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται να δημιουργηθούν όλες οι απαιτούμενες υποδομές για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων μονοπατιών και αφορά διαδρομές οι οποίες είχαν ήδη χαρτογραφηθεί και πληρούσαν τα κριτήρια της πρόσκλησης του Υπουργείου.
Επιδιωκόμενοι στόχοι της πρότασης οργάνωσης και ανάδειξης του πεζοπορικού δικτύου του Δήμου Δωρίδος είναι η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της υπαίθρου, της πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης, η προστασία και διαχείριση περιοχών εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθησίας, οικολογικής συνείδησης και επαφής με τη φύση, η διασύνδεση τόπων ειδικού ενδιαφέροντος και φυσικών, ιστορικών, πολιτιστικών ή άλλων μνημείων και αξιοθέατων, η συνδρομή στην ευημερία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, η υποβοήθηση του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης ως σημείο συνάντησης και ένωσης των γειτονικών τόπων και των ευρύτερων περιοχών, μέσα από δράσεις ενεργών πολιτών σε χώρους που θα μπορούν να συναθροίζονται.