Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Όποτε τυχαίνει να διαβάζω αναλύσεις για τις δήθεν «αληθινές» προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στον νου μου έρχεται αυτομάτως ο όρος «δημιουργική μιζέρια».
Πρόκειται για μια ευφάνταστη έκφραση, την οποία είχε επινοήσει πριν από κάποια χρόνια ένας έλληνας σατιρικός καλλιτέχνης και νομίζω πως ταιριάζει ακριβώς στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα της εθνικής μας οικονομίας. Σε πείσμα όχι μόνο των δεικτών και των ποσοτικών δεδομένων, αλλά και των εκτιμήσεων της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα.
Ενδεικτικά, σε πρόσφατη έκθεσή του ο χρηματοπιστωτικός οίκος της Societe Generale διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά υπερ-απόδοσης, κάτι που θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το επόμενο βήμα, νομοτελειακά, θα είναι η πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2023 και, με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότατα, ακόμη και πριν από τις εκλογές.
Ο κεντρικός μοχλός επιτάχυνσης αυτών των εξελίξεων θα είναι, φυσικά, ο τουρισμός: Για την επόμενη χρονιά στον τουριστικό κλάδο αναμένονται επιδόσεις από το επίπεδο του 2019 (χρονιά-ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα) και άνω.
Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας θα είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα και η σταθερή πρόσδεση της οικονομίας μας σε έναν ενάρετο κύκλο για τα επόμενα χρόνια.
Αν κάποιος επιλέξει να περιοριστεί αποκλειστικά στους απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ μοιάζει να βρίσκεται σε φάση απότομης επιβράδυνσης, καθώς από το 5,4% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) μειώνεται στο 1,8% για το 2023.
Ωστόσο, οι απόλυτοι αριθμοί εν προκειμένω δίνουν μια αποσπασματική και ελλιπή εικόνα, κάτι που αποδεικνύεται συγκρίνοντας την πορεία της Ελλάδας με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών κρατών:
Το 2022 η χώρα μας παρουσίαζε ανάπτυξη δύο φορές πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Και το 2023 έχουμε ακριβώς την τριπλάσια: Συγκεκριμένα, η Ενωμένη Ευρώπη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1,8%.
Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πέντε κρατών-μελών της ΕΕ.
Δικαίως, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τη σύγκριση. Μάλιστα, αν εξειδικεύσουμε, αφενός για την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης εξαιτίας της πανδημίας και αφετέρου εστιάζοντας στον τουριστικό τομέα, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση κατορθώσαμε να αυξήσουμε τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Το γεγονός αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς μας, εφόσον η επιτάχυνση της πτώσης του πληθωρισμού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τους τελευταίους μήνες προσφέρει στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Τέλος, τόσο ορισμένα ποσοτικά στοιχεία, όπως π.χ. η αύξηση του όγκου των εξαγωγών, αλλά και τα ποιοτικά δεδομένα πιστοποιούν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Βάσει του οποίου η Ελλάδα χαράσσει την πορεία της προς την ανάπτυξη και την ευημερία, με απτά αποτελέσματα που θα καρπωθεί ο ελληνικός λαός. Μια πορεία που θα ήταν ολέθριο σφάλμα να διασαλευτεί από το πλάνο κήρυγμα των οπαδών της «δημιουργικής μιζέριας».
* O Χάρης Θεοχάρης είναι π.Υπουργός, βουλευτής ΝΔ Νότιου Τομέα Αθήνας, Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ με καταγωγή από τη Δωρίδα