Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΑΝΤΩΝΙΟΣ της “Κιβωτού του Κόσμου” – Ο ιερέας που κυκλοφορούσε με πόρσε και σωματοφύλακες!

Της Κατερίνας Ροββά *

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ποιο είναι το παρελθόν του πατέρα Αντώνιου – Οι μαρτυρίες

που τον «καίνε» και η αυτονόμησή του από την Εκκλησία

Ξεκίνησε από μια πάμφτωχη οικογένεια που προσπαθούσε να επιβιώσει στη Δραπετσώνα και έφτασε να απαιτεί πρωτοφανείς πολυτέλειες και να κυκλοφορεί με πολυτελή αυτοκίνητα. Η διαδρομή του πατέρα Αντώνιου, μια πορεία γεμάτη ερωτήματα, προκαλούσε προβληματισμό σε αρκετούς, πολύ πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες που απασχολούν τις Αρχές.

-- Διαφήμιση --

Ένα από τα περιστατικά που θυμούνται κάποιοι ως ένδειξη έλλειψης ταπεινοφροσύνης συνέβη το 2012, όταν η Κιβωτός αποκτούσε ένα νέο κτίριο επί της οδού Σαρπηδόνος στον Κολωνό. Στον τελευταίο όροφό του κατασκευάστηκε ένα εκκλησάκι για να διδάσκει ο πατέρας Αντώνιος τον λόγο του Θεού.

Αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται το παροιμιώδες ξέσπασμά του όταν με έπαρση απαιτούσε να χρησιμοποιηθεί για το δάπεδο μάρμαρο Διονύσου – δηλαδή η ακριβότερη ποιότητα που κυκλοφορεί – και όχι παρεμφερές, παρότι εκείνη την εποχή ήταν σε έλλειψη από την αγορά.

Συμβάντα όπως αυτό αλλά και μαρτυρίες για ροπή προς τις υλικές απολαύσεις, για βόλτες με την υπερπολυτελή πόρσε καγέν, για πανάκριβα δώρα σε εκλεκτούς τροφίμους της ΜΚΟ, για οδηγούς, «σωματοφύλακες, προσωπικούς… μασέρ» και οι δωρεές εκατομμυρίων ευρώ απέχουν πολύ από τα πρώτα βιώματα του ιερέα που παρουσιαζόταν ως ο άνθρωπος που θυσιάζεται για το καλό των βασανισμένων παιδιών.

Από τη Χίο στον Κολωνό

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1971 στη Χίο – εκεί έφτιαξε αργότερα μία από τις μεγαλύτερες δομές της Κιβωτού, ένα κανονικό χωριό αποτελούμενο από 32 σπιτάκια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η οικογένειά του, που είχε πέντε παιδιά, μετακόμισε στη Δραπετσώνα και ο πατέρας Αντώνιος μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μητέρα του δεν εργαζόταν και ο πατέρας του ήταν έμπορος.

Όταν έφτασε 26 ετών χειροτονήθηκε ιερέας ακολουθώντας μια «οικογενειακή παράδοση», καθώς ένας από τους αδελφούς του είναι ιερέας σε μονή της Χίου.

Λίγο νωρίτερα είχε συνδέσει τη ζωή του με τη Σταματία Γεωργαντή, μια γυναίκα παρούσα στα εκκλησιαστικά πεπραγμένα από μικρή ηλικία, με συμμετοχή σε εξορμήσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων, αρχηγός σε εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και διάκονος στο Κατηχητικό.

Μετά από ιεραποστολές στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική ο πατέρας Αντώνιος το 1998 ορίστηκε εφημέριος στον Αγιο Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παίζοντας μπάσκετ έξω από την Εκκλησία με τα παιδιά της υποβαθμισμένης γειτονιάς, προσέγγισε νέους εξαρτημένους από ουσίες, που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο ή είχαν γονείς στη φυλακή. Νοίκιασε ένα καφενείο και εκεί συγκεντρώνονταν για να φάνε και να ψυχαγωγηθούν.

Την εποχή εκείνη η Εκκλησία δεν είχε πραγματοποιήσει ακόμη το άνοιγμα προς τη νεολαία που επιχείρησε στη συνέχεια ο μακαριστός Χριστόδουλος και η εικόνα του παπά της γειτονιάς να παίζει μπάσκετ και μπιλιάρδο με εφήβους προβλήθηκε πολύ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αίγλη και εξουσία

Επιχειρηματικοί κύκλοι και απλοί άνθρωποι ενίσχυαν το έργο του και ο πατέρας Αντώνιος αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη αίγλη στα μάτια του κόσμου. Αλλά και εξουσία. Ίδρυσε τη ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου και άρχισε να τη διευθύνει με χαρακτηριστικά μάνατζερ, ενώ αρνήθηκε μετά βδελυγμίας να αποδεχτεί τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να εντάξει την Κιβωτό στην Εκκλησία και να συνδεθεί με τις κοινωνικές της υπηρεσίες.

Στο κενό έπεσαν και οι κρούσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος το 2008 προσπάθησε να του υπενθυμίσει την ιδιότητά του ως ρασοφόρου. Πριν από περίπου μία δεκαετία και μετά από παράπονα άλλων ιερέων για παραμέληση των καθηκόντων του στον ναό εξαιτίας των αναγκών της Κιβωτού, έφυγε από τον Αγιο Γεώργιο και άρχισε να λειτουργεί σε ναό εντός της δομής.

Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια και ο άνθρωπος που έλεγε πως θέλει να «κάνει τη θεία λειτουργία στις καρδιές των παιδιών, που είναι η πιο ιερή τράπεζα», έφτασε να κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικο και για συναίνεση σε συστηματικές κακοποιήσεις παιδιών. 

* Η Κατερίνα Ροββά είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -