Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ της Νομαρχιακής Φωκίδας,Κώστα Αντωνόπουλου

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας” ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,  Κώστας Αντωνόπουλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη

  1. Δεύτερη θητεία για εσάς. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από την πρώτη;

-- Διαφήμιση --

Εισαγωγικά θέλω να τονίσω το γεγονός ότι τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη θητεία, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε συλλογικά με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής. Επεξεργαζόμαστε και συνθέτουμε τις προτάσεις των μελών, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης του καθενός.

Στην πρώτη θητεία αντιμετωπίσαμε με πολιτικά επιχειρήματα και νηφαλιότητα, πολιτικές μετατοπίσεις μερικών στελεχών μας που γοητεύθηκαν από την όποια πρόσκαιρη «εξουσία», μπορεί να προσδώσει η συμμετοχή τους σε τοπικά όργανα κυβερνητικών σχηματισμών.

Επίσης έπρεπε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες πανδημίας λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που δεν επέτρεπε τη φυσική παρουσία σε πολιτικές συναντήσεις με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα. Παρά τις δυσκολίες αυτές, αξιοποιήσαμε τη νέα τεχνολογία και τους τρόπους επικοινωνίας που προσφέρει, για να είμαστε κοντά τους.

Στις εθνικές εκλογές αυξήσαμε αριθμητικά τις δυνάμεις μας και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου, είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και στα έξι εκλογικά τμήματα της Φωκίδας.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του Προέδρου και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό, σηματοδοτεί την ανανέωση της παράταξης και το πέρασμα σε μια περίοδο όπου νέα ικανά πρόσωπα, μαζί με έμπειρα στελέχη, θα δώσουν με τη φρεσκάδα, την ορμή και την εμπειρία τους, νέα πνοή στην παράταξη για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Στις πρόσφατες εκλογές για την επιλογή ονόματος και εμβλήματος της παράταξης, καθώς και την ανάδειξη νέων πολιτικών οργάνων, επιβεβαιώθηκε αυτή η αύξηση.

Τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν την ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σώμα της Φωκίδας, έχουν δε ιδιαίτερη πολιτική σημασία και μας κάνουν να αισιοδοξούμε, διότι το κάθε μέλος μας λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής στις εθνικές εκλογές.

Στη δεύτερη θητεία της Νομαρχιακής Επιτροπής στοχεύουμε ενδεικτικά, στην ενημέρωση του εκλογικού σώματος για τις προτάσεις και θέσεις του ΠΑΣΟΚ στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της εξωτερικής πολιτικής, της υγείας, της απασχόλησης, της νέας γενιάς, των συνταξιούχων κλπ.

Στοχεύουμε στην επεξεργασία και προώθηση τοπικών θεμάτων όπως, η κατάσταση λειτουργίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και η κατάσταση λειτουργίας του Νοσοκομείου Άμφισσας, η λήψη μέτρων για την προστασία του ελαιώνα και την αποκατάσταση των πληγέντων από την πρόσφατη πυρκαγιά, την ολοκλήρωση των μελετών στον «διαγώνιο οδικό άξονα Λαμίας – Αντιρρίου», σε τμήματα που δεν υπάρχουν και την  κατασκευή των τμημάτων για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες, την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων στη λίμνη του Μόρνου κ.ά.

Επίσης την  άμεση υλοποίηση της διαδικασίας αυτοοργάνωσης, δηλαδή την επαφή με τους φίλους και τα μέλη μας σε κάθε Κοινότητα και χώρο δουλειάς στη Φωκίδα, με φυσική παρουσία και προσωπική επαφή που είναι ο αξεπέραστος τρόπος, για να προωθηθούν οι πολιτικές θέσεις και απόψεις μας και τέλος την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Ο πολιτικός μας λόγος χαρακτηρίζεται από νηφαλιότητα, τεκμηρίωση,  ρεαλισμό  και πολιτικό πολιτισμό. Σεβόμαστε τους φίλους και τα μέλη μας παρουσιάζοντας πάντα τα πολιτικά πράγματα με το όνομά τους και αντιμετωπίζουμε τα στελέχη των άλλων κομμάτων ως πολιτικούς αντιπάλους και όχι ως εχθρούς.

  1. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με το παρελθόν του κόμματος;

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 με τις θέσεις, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και το αρχικό ποσοστό ψήφων 13,58%  στις εκλογές του Νοεμβρίου 1974, εκτοξεύθηκε σε 48,07%  στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981.

Έκτοτε ο ελληνικός λαός ανέθεσε στο ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας για 19 χρόνια περίπου.

Σε αυτά τα χρόνια έγιναν μεγάλες και βαθιές αλλαγές σε όλους τους τομείς της διοίκησης του κράτους, που για την παρουσίασή τους απαιτείται, λόγω χώρου, ιδιαίτερη παρουσίαση για την απαρίθμησή τους.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ), που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με βασική φιλοσοφία ότι «η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλους και όχι  εμπορικό προϊόν που το απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να το πληρώνουν».

Παρά τις στρεβλώσεις που έχει υποστεί από αυτούς που θεωρούν την υγεία εμπορικό προϊόν, άντεξε την μεγάλη πίεση της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού. Επειδή τα γεγονότα που ζήσαμε όλοι, από την απειλή αυτή είναι νωπά, μπορούμε εύκολα να αναλογιστούμε τις συνέπειες για τους πολίτες της χώρας μας, αν δεν είχε δημιουργηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το ΠΑΣΟΚ.

Στη μακρά αυτή πορεία έγιναν προφανώς και λάθη, μικρά ή μεγάλα, εκδηλώθηκαν από κάποιους συμπεριφορές και πράξεις που πλήγωσαν την παράταξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτές οι λίγες περιπτώσεις να επισκιάσουν το μεγάλο έργο του ΠΑΣΟΚ, όσο και αν το επιχειρούν κάποιοι για μικροκομματικό όφελος.

Κανένα κόμμα που έχει παρελθόν και επιπρόσθετα κυβέρνησε τόσα χρόνια τη χώρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαγράφει αυτά που δεν του αρέσουν. Πρέπει να πορεύεται μαζί τους και να διδάσκεται από αυτά, για να μη τα επαναλαμβάνει.

Αν κάποιοι από τα άλλα κόμματα ισχυριστούν ότι δεν έκαναν λάθη ή δεν αντιμετώπισαν συμπεριφορές και πράξεις στελεχών τους που πλήγωσαν τις παρατάξεις τους, απλά δεν λένε την αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ούτε είναι κόμμα διαμαρτυρίας ή του περιθωρίου. Έχει μακρά ιστορική διαδρομή, βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα και ευδιάκριτο ιδεολογικό στίγμα.

Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο του ορθού λόγου, της σοβαρότητας και της μετριοπάθειας. Χωρίς εξαρτήσεις και συμβιβασμούς, καταθέτουμε τις δικές μας ρεαλιστικές προτάσεις, για όλα τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις της εποχής.

Κάποιοι ενοχλούνται από τη συνεπή αυτή στάση και την αυτόνομη πορεία μας, θέτοντας προσβλητικά και παραπλανητικά ερωτήματα του τύπου, «με ποιόν θα πάτε, με ποιόν θα συγκυβερνήσετε ή θα γίνετε δεκανίκι του ενός ή του άλλου;», θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα  για τις επιδιώξεις τους, λες και δεν υπάρχει ο δρόμος της αυτόνομης πορείας.

Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε καμία πατρωνία, καμία νουθεσία «για το καλό μας» από αυτούς που επιδιώκουν την εξαφάνισή μας από τον πολιτικό χάρτη και φυσικά καμία παρέμβαση στην πορεία μας. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα το καλό της παράταξής μας και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των επιλογών μας, διότι είναι ολότελα δικές μας και δεν υπαγορεύονται από κανέναν.

  1. Τι επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ σήμερα και ακόμη περισσότερο, τι επιδιώκει στη μονοεδρική Φωκίδα;

Ο στόχος για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι ο υπερδιπλασιασμός των ψήφων και συνακόλουθα του ποσοστού μας. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός αν αναλογιστούμε ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, έλαβε μέρος το 60% περίπου των ψηφοφόρων μας στις εθνικές εκλογές του 2019. Το γεγονός αυτό έχει τη δική του ιδιαίτερη δυναμική στις εθνικές εκλογές αν συνυπολογιστούν μόνο τα πρόσωπα του στενού πυρήνα των μελών μας, ο μεγάλος αριθμός των ετεροδημοτών και ο αριθμός των ψηφοφόρων που επανακάμπτουν στον παραδοσιακό πολιτικό τους χώρο το ΠΑΣΟΚ.

  1. Ακούγεται από ολοένα και περισσότερα στόματα συντρόφων σας πως θα προσπαθήσετε στην περιοχή μας να περάσει δεύτερο κόμμα. Πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος στόχος;

Δεν μπορώ να μαντέψω το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Θέλω όμως να πω ότι αυτή η διατύπωση αυτή αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στον χώρο μας και τη δυναμική που δημιουργεί ενόψει των εκλογών.

  1. Τι να περιμένουμε για το βουλευτικό σας ψηφοδέλτιο;

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, καταξιωμένους κοινωνικά και επαγγελματικά, με όρεξη για προσφορά,  γνώση των τοπικών προβλημάτων και τρόπους επίλυσή τους.

  1. Το ΠΑΣΟΚ πληγώθηκε από συμπεριφορές κάποιων που είχαν ευνοηθεί αναρριχώμενοι στην ιεραρχία με γοργά βήματα και το εγκατέλειψαν για καριέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ποια θα είναι η στάση σας απέναντί τους αν θελήσουν να επαναπατριστούν;

Ευχαριστώ, διότι με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία, να κάνω μια διάκριση μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για πολιτική καριέρα σε άλλα κόμματα και των ψηφοφόρων μας που έκαναν άλλες επιλογές στις εκλογές, επειδή αισθάνθηκαν απογοητευμένοι από την πορεία μας και τώρα επανακάμπτουν.

Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ το 2009 ανέλαβε πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, για να σώσει κυριολεκτικά τη χώρα, αφού εκτός από τις όποιες δικές του ευθύνες ανέλαβε και τις ευθύνες των κυβερνήσεων 2004-2009, επειδή δεν τις καταλόγισε πολιτικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο απυρόβλητο οι βασικοί υπεύθυνοι, που αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, προτίμησαν να σιωπούν, να κρύβονται και να στρώνουν το δρόμο στο «αντιμνημονιακό» δόγμα και τον λαϊκισμό που υποσχόταν στους πάντες τα πάντα.

Εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ, που είχε λάβει στις εκλογές του 2009 ποσοστό 43,94%, έναντι 33,49% της Ν.Δ και 4,59% του τότε Συνασπισμού, είχε την υποχρέωση να παρουσιάσει στον λαό την ωμή πραγματικότητα. Να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, να καταλογίσει στην κυβέρνηση της προηγούμενης περιόδου τις τεράστιες ευθύνες που είχε στον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας και να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες την αλήθεια, προτού τους ζητηθούν σκληρές οικονομικές περικοπές και θυσίες.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα τους, διότι μέσα στην απογοήτευσή τους, πίστεψαν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», του κάθε λαϊκιστή που υποσχόταν τα πάντα.

Σήμερα μετά από 12,6 χρόνια δοκιμασίας, που οι μάσκες έπεσαν και φάνηκαν οι αληθινές προθέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, οι ψηφοφόροι αυτοί επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι, για να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του μέλλοντος, με νέο ύφος και νέο ήθος στην πολιτική.

Οι άλλοι, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για νέα καριέρα και στελέχωσαν κυβερνητικούς ή κομματικούς μηχανισμούς, καθώς και όσοι βυσσοδομούσαν κατά του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Μπορούμε καλύτερα χωρίς αυτούς.

  1. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στην περιφέρεια μιλούν για συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Ξεκαλάκης σε συνέντευξή του το απέκλεισε κάνοντας λόγο για αυτόνομη κάθοδο. Επειδή το κόμμα έχει πολλές συνεργασίες στο παρελθόν του, τι να περιμένουμε και γιατί;

Οι εκλογές στις Περιφέρειες, έχουν χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν με αυτά των εθνικών εκλογών, καθώς τα εκλογικά τους αποτελέσματα ερμηνεύονται με αυτά τα κριτήρια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσεχείς εθνικές εκλογές, σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν των περιφερειακών και επομένως οι όποιες προτάσεις ή συζητήσεις θα γίνουν, αφού θα έχει διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό, με τις αντίστοιχες ανακατατάξεις δυνάμεων των κομμάτων.

Επειδή όπως προανέφερα τα χαρακτηριστικά των περιφερειακών εκλογών προσιδιάζουν με αυτά των εθνικών, εκτιμώ ότι οι όποιες επιλογές, θα αποφασιστούν από το κάθε κόμμα και όχι από τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Έχω την άποψη, ότι ορισμένες παρατάξεις διακινούν παραπλανητικά και σκόπιμα, τα σενάρια περί επικείμενων συνεργασιών, προκειμένου να δημιουργήσουν προκαταβολικά ανάλογο κλίμα στο εκλογικό σώμα  με βασικό επιχείρημα ότι «αφού θα τα βρούμε στην Περιφέρεια, ας τα  βρούμε και στον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτω όμως από την ομπρέλα μας».

Ο στόχος τους όμως είναι άλλος, αφενός να συγκρατήσουν εκλογικές δυνάμεις που επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου να ασκήσουν πίεση για συνεργασία  στον σχηματισμό Κυβέρνησης, που είναι και ο μεγάλος τους καημός.

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πολύ ορθά απέκλεισε τις όποιες συνεργασίες, κάνοντας λόγο για αυτόνομη κάθοδο στις περιφέρειες, διότι ο απώτερος στόχος των διακινητών αυτών των σεναρίων είναι προφανής, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

  1. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε για τη διεκδίκηση των δυο δήμων;

Οι εκλογές στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους Δήμους, διαφοροποιούνται ριζικά από τις εθνικές και περιφερειακές εκλογές έχοντας τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες στους Δήμους μας δεν ενδιαφέρονται ούτε για «χρίσματα», ούτε για κομματικούς υποψήφιους, αλλά για  ψηφοδέλτια με ισχυρές προσωπικότητες Δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων Κοινοτήτων, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις. Θέλουν ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από κάθε πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή, στην  υλοποίηση έργων, άριστη γνώση των τοπικών προβλημάτων και διαχείριση της καθημερινότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Δήμοι διέπονται από την «αρχή της εγγύτητας», που σημαίνει τον πλησιέστερο στον πολίτη εκλεγμένο θεσμό, όπου ο πολίτης βρίσκει αμέσως τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες του Δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Ο λαός μας πολύ εύστοχα είχε δώσει πριν από πολλά χρόνια, τον δικό του ορισμό  για την «αρχή της εγγύτητας», με τη ρήση «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο», που σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι θέλει να απευθύνεται στον θεσμό που θεωρεί κοντά του για να τον στηρίζει στην καθημερινότητά του.

Με τη συλλογιστική αυτή είναι αυτονόητο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει ούτε χρίσματα, ούτε να υποδείξει υποψήφιους που έχουν ως μόνο προσόν την κομματική προέλευση ή επιδιώκουν συνειρμικά να ταυτίσουν τις συνεργασίες στους Δήμους με πολιτικές συνεργασίες κομμάτων.

Μας ενδιαφέρουν τα σχήματα, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογικών προτιμήσεων, με κοινό γνώρισμα τις προτάσεις για την πρόοδο του τόπου τους, καθώς και τη γνώση για να τις κάνουν πράξη.

  1. Η Φωκίδα προ μερικών ετών χαρακτηριζόταν κάστρο της ΝΔ. Σήμερα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί;

Είναι γεγονός ότι τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στη Φωκίδα ήταν πάντα πολύ υψηλά. Αυτό όμως δεν σήμαινε και την απόλυτη κυριαρχία στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού και δεν είχε τον χαρακτήρα αυτού που ονομάσατε «κάστρο».

Θυμίζω ότι από το έτος 2010, που μπορεί να ορισθεί ως το τέλος του δικοματισμού μέχρι σήμερα, δηλαδή τα 12,6 τελευταία χρόνια, είχαμε 2,6 χρόνια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από το ΠΑΣΟΚ, 4,4 χρόνια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και 5,6 χρόνια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τη Νέα Δημοκρατία.

Δηλαδή εκλογή βουλευτών από άλλα κόμματα για 7 χρόνια συνολικά.

Στην πολιτική οι συσχετισμοί είναι πάντα ρευστοί, με έντονο το απρόβλεπτο στοιχείο με αποτέλεσμα αύριο να αλλάζουν συσχετισμοί, που σήμερα φαίνονται παγιωμένοι.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -