Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Η πυρκαγιά του Ελαιώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ Φωκίδας – “Πύρινες” ανακοινώσεις με αλληλοκατηγορίες !

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά του Ελαιώνα στην Άμφισσα οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό έχουν εξαπολύσει πύρινες ανακοινώσεις με αλληλοκατηγορίες και εκφράσεις που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας και δυστυχώς συσκοτίζουν περισσότερο το πρόβλημα αντί να το διαφωτίζουν.

Πρώτη έβγαλε ανακοίνωση η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φωκίδας τονίζοντας τα εξής :

«Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμμένα»

-- Διαφήμιση --

Έχουν περάσει ήδη είκοσι μέρες από την 4η Ιουλίου που κάηκε για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ο ιστορικός ελαιώνας της Άμφισσας που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, γιατί είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση συνεχόμενος ελαιώνας της χώρας, και  η Κυβέρνηση προφανώς δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Η κατάσταση στη περιοχή μας είναι δραματική!

Το «επιτελικό κράτος» του κου Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε ότι είναι πουκάμισο αδειανό. Άφησε τον ελαιώνα της Άμφισσας  στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Με την τελευταία «πανηγυρική» ανακοίνωση του κου Βουλευτή Φωκίδας , που είναι άρρητα ρήματα ή, για να το πούμε πιο απλά,  «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και copy paste των «μέτρων στήριξης» για ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ και την ΠΕΝΤΕΛΗ  κι άλλες ΑΣΤΙΚΕΣ περιοχές που κάηκαν, αποδείχθηκε περίτρανα πως η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και το μόνο που τη νοιάζει είναι να κρύψει επικοινωνιακά τα λάθη και τις εγκληματικές της παραλείψεις, καθυστερήσεις και αμέλειες πουλώντας «καθρεφτάκια σε κάφρους και ιθαγενείς».

Αντί  λοιπόν ο κος Βουλευτής Φωκίδας να μας ανακοινώνει ότι ΘΑ παρθούν μέτρα για τον ελαιώνα μας ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και αργότερα, ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ και κατ’ εξακολούθηση τους ανθρώπους που ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥΣ από την πυρκαγιά στον ελαιώνα και υπέστησαν τεράστια οικονομική καταστροφή φέτος ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ, με μια ΦΑΙΔΡΗ ανακοίνωση «μέτρων στήριξης» που προφανώς αφορά ΑΛΛΗ πυρόπληκτη περιοχή από αυτή στην οποία ζει και εκπροσωπεί ο Βουλευτής μας, ευρισκόμενος προφανώς σε ένα ΑΛΛΟ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ και ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΦΩΚΙΔΑΣ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ:

  1. Να υπάρξει αν είναι δυνατό και ΧΘΕΣ, καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των πληγέντων ιδιοκτητών. Να μην περιμένει ο κόσμος ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ να περάσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τις ζημιές. Να στηριχθούν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που έχουν στη γεωργική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιό τους. Από τα ΚΥΔ θα γίνει  το σχετικό ερώτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Σήμερα, ΧΩΡΙΣ Ο Κος ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ, πόσες ρίζες ελιές, πόσος καρπός καταστράφηκε,  ανακοινώνει «μέτρα» τα οποία προφανώς έχουν ληφθεί για άλλη περιοχή και ουδεμία σχέση έχουν  με το καμένο ελαιώνα μας.

  1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
  2. Να θωρακιστούν οι πυρόπληκτες περιοχές κι όλος ο ελαιώνας με αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία τους από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα του επερχόμενου χειμώνα.
  3. Να υπάρξει εστιασμένη παρέμβαση στην ασφάλεια και στην υγειονομική θωράκιση των πληγεισών περιοχών.
  4. Να δεσμευτούν Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σχέδιο άμεσης περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάκαμψης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΦΩΚΙΔΑΣ  είναι στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών που επλήγησαν και αγωνίζεται, εντός και εκτός των θεσμών, για την γρήγορη και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων που προέκυψαν  από την καταστροφή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε  επισκέφθηκαν την περιοχή και συζήτησαν με τους πληγέντες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ– Π.Σ.  Χρήστος Σπίρτζης και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ– Π.Σ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Αλήθεια επισκέφθηκε ο τοπικός βουλευτής τον ελαιώνα;  Συνομίλησε με τους πληγέντες;  Επισκέφθηκε κάποιος Κυβερνητικός ή Υπηρεσιακός παράγοντας τον πληγέντα ελαιώνα;

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ αυτή η ανακοίνωση των -υποτιθέμενων- μέτρων στήριξης που ανακοινώσατε χθες κε Βουλευτά; Γιατί στους πληγέντες από την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου στον Ελαιώνα της Άμφισσας ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ.                                             

  Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Φωκίδας 

                   

Άμεση ήταν η απάντηση της Δ.Ε.Ε.Π ΝΔ ΦΩΚΙΔΑΣ που τονίζει:                    

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, εξέδωσε δελτίο τύπου την 22α Ιουλίου 2022, που επιγράφεται «Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμένα». Προφανώς ο συντάκτης του κειμένου αντίκρυζε το είδωλό του σε καθρέπτη, κατά την σύνταξη του κειμένου. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση, δια τα διαλαμβανόμενα στο δελτίο τύπου, πέραν του μένους κατά του προσώπου του βουλευτή Ιωάννη Μπούγα, που συσκοτίζει την αλήθεια, αίρει την λογική και ωθεί τους συντάκτες σε εύκολες και ανυπόστατες κατηγορίες. Από απλή ανάγνωση του κειμένου της ανακοίνωσης του βουλευτή προκύπτει, ότι αυτή επικοινωνεί, το γενικό πλαίσιο, των κυβερνητικών μέτρων για τους πυρόπληκτους του φετινού καλοκαιριού. Αλήθεια, μέτρα όπως η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτελέσεως, η άμεση αποζημίωση με τον νόμο 4797/2021 περί κρατικής αρωγής και των αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι μέτρα που δεν αφορούν τους πυρόπληκτους της περιοχής μας;;; Η απάντηση αυταπόδεικτη, η αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ προφανής, για την ευθιξία τους να ανασκευάσουν δεν είμεθα σίγουροι.

       Στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί αποζημιώσεις ει δυνατόν και χθές. Προφανώς η «απαίτηση» αυτή εδράζεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων της προηγούμενης πυρκαγιάς και στην τροποποίηση του καθεστώς των αποζημιώσεων, που πράγματι χρήζει αντιμετώπισης. Απάντηση του τύπου:  «δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι» δεν γίνεται δεκτή.

         Προς ενημέρωση λοιπόν των συντακτών του δελτίου τύπου, αλλά και των συμπολιτών μας, ενημερώνουμε ότι, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, επισκέφθηκε την περιοχή ο αρμόδιος υπουργός κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με εκπροσώπους παραγωγών και εντοπίσθηκαν οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων του ελαιώνα και οι δυσλειτουργίες του συστήματος αποζημιώσεων (ανασφάλιστοι ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, ποσόστωση 30% καλλιεργήσιμων εκτάσεων, απόσταση καλλιεργητών από τόπο ζημίας, κατά κύριο επάγγελμα ή μη αγρότες κλπ) και οι αρμόδιοι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεσμεύθηκαν, ότι θα αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, προκειμένου να λάβει χώρα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στα πλαίσια ταχείας αποζημιώσεως των πληγέντων, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε, ότι τυγχάνει εφαρμογής ο νόμος 4797/2021 περί κρατικής αρωγής σε φυσικές καταστροφές (προφανώς οι συντάκτες του κειμένου αγνοούσαν την μικρή αυτή λεπτομέρεια).

      Στην συνέχεια έγινε γνωστό, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών ,προς εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης των θεμάτων του ελαιώνα της Άμφισσας. Άπαντες ομιλούν για την μοναδικότητα του ελαιώνα, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τον αντιμετώπισε ως μέρος του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Δελφών. Κανείς δεν διεκδίκησε αντισταθμιστικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες- καλλιεργητές, λόγω των υπέρμετρων δεσμεύσεων που τους έχουν επιβληθεί. Επιτέλους δεν θα πρέπει να γίνει μια τέτοια προσσέγγιση του θέματος;;;

       Περαιτέρω, αναφορικά με το πρόγραμμα του «παραδοσιακού ελαιώνα», η απόφαση των οργάνων της ΕΕ υπόκειται σε αναθεώρηση το 2023 και ήδη εκπονείται το πλαίσιο διεκδίκησης- βελτιστοποίησης των οφελών. Ο βουλευτής κ. Μπούγας, ήδη έχει συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών κ. Μειμαράκη, για την δρομολόγηση του θέματος.

        Είναι προφανές ότι το θέμα του ελαιώνα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι κοντόφθαλμα με αναφορά και επικέντρωση μόνο στο θέμα των αποζημιώσεων. Πρέπει, επιτέλους να εγκριθεί το διαχειριστικό σχέδιο του ελαιώνα, να περατωθεί το έργο της άρδευσης του ελαιώνα, που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», όπως επίσης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το θέμα της επαναφύτευσης του συνόλου των κατεστραμμένων ελαιοδένδρων (με δαπάνες είτε του Κράτους, είτε ιδιωτών), προκειμένω ο ελαιώνας να ξαναποκτήσει την συνεκτικότητά του και να αποκατασταθεί μορφολογικά. Όσες αποζημιώσεις και εάν δοθούν, εάν δεν αντιμετωπισθούν οι χρόνιες κακοδαιμονίες  και δεν υπάρξει μεσομακροπρόθεσμος ορίζοντας και ολιστική αντιμετώπιση του όλου θέματος, είναι βέβαιο ότι ο ελαιώνας θα ερημώσει και θα εγκαταλειφθεί.

          Όλα τα ανωτέρω και πιθανόν και όσα ακόμη θα προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης του ελαιώνα πρέπει να διαμορφωθούν με σκληρή και συστηματική εργασία, εμπλοκή πολλών επιστημόνων και ειδημόνων και να είναι απολύτως τεκμηριωμένα, με σχετικά στατιστικά και όχι μόνο στοιχεία και να υπάρξει μια πλήρως τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Μόνο έτσι θα «ακουσθούν» από τους αρμοδίους και θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Η νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί τον ασφαλή οδοδείκτη που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων. Δραματική, δυστυχώς, είναι η εμπειρία του ελληνικού λαού από τέτοιες νοοτροπίες.

           Συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις είναι το ζητούμενο και όχι αοριστολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις, βερμπαλισμοί και λεκτικές υπερβολές. Πράξεις και όχι λόγια. Όταν και μόνο όταν, θα υπάρχει κάτι απτό, θα ανακοινωθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Μέχρι τότε, παραχωρούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, το πεδίο των τυμπανοκρουσιών, των ανέξοδων υποσχέσεων και των φωτογραφιών. Αποτελούν, ομολογουμένως, προνομιακό πεδίο δράσης του. 

Για την Δ.Ε.Ε.Π ΝΔ ΦΩΚΙΔΑΣ

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο