Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν όλες αυτές οι σεισμικές δονήσεις, είχαμε συνολικά πέντε δονήσεις ανά την επικράτεια, μία κάθε ημέρα, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου. Αν κοιτάξει κανείς και τις πέντε αυτές δονήσεις, πιθανόν να θεωρήσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μικροέξαρση.
Αλλά όλη αυτή η εικόνα είναι κάτι που δημιουργείται μόνο από τη χρονική σύμπτωση των σεισμών, γιατί ο κάθε σεισμός έχει τελείως διαφορετική γεωδυναμική προέλευση. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι κοινό που προέρχεται από το ίδιο αίτιο και θα πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να μας ανησυχεί.
Ειδικότερα, στο Αρκαλοχώρι (4,2 ρίχτερ, 4/6) και στη Θήβα (3,1 ρίχτερ, 2/6), ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μετασεισμούς της μεγάλης δραστηριότητας που είχαμε εδώ και έναν χρόνο.
Στη Ρόδο (4,7 ρίχτερ, 3/6) το φαινόμενο εντάσσεται σε μια τυπική σεισμικότητα και, στην πραγματικότητα, θέλουμε τέτοιους σεισμούς στη Ρόδο. Ο σεισμός σημειώθηκε δυτικά του νησιού, στο νοτιοδυτικό κομμάτι, με επίκεντρο νότια της Χάλκης, όπου έγινε και ιδιαίτερα αισθητός, και μεταξύ της Ρόδου και της Καρπάθου.
Είναι ένα ρήγμα που έχει μια διεύθυνση «Βορράς-Νότος» και μπορεί να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς, έχει δώσει στο παρελθόν, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια μεγάλη ανησυχία από αυτόν τον χώρο τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται εξάλλου για ρήγμα εγκάρσιο στο ελληνικό τόξο, δεν έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεγάλο ρήγμα. Αυτός ο χώρος παρουσιάζει διαχρονικά μια υψηλή σεισμικότητα, οπότε δεν είναι κάτι που τώρα μας εκπλήσσει.
Και στο Τρίκερι Μαγνησίας εκδηλώθηκαν πρόσφατα αρκετοί μικροσεισμοί (40 σεισμοί σε 4 ημέρες, αρχές Μαΐου), αλλά η εκεί δραστηριότητα έχει ήδη αποσβεστεί.
Όσον αφορά τον Κορινθιακό και τους δύο σεισμούς που έγιναν (3,4 ρίχτερ 5/6 και 3,9 ρίχτερ 6/6), ο ένας είναι μέσα στο πλαίσιο της σεισμικότητας της περιοχής και ο άλλος έχει ένα αρκετά μεγάλο βάθος, γεγονός που τον κάνει τελείως διαφορετικό και δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην τρέχουσα σεισμικότητα.
Από αυτά τα σημεία εκδήλωσης σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχει κάποιο που να μας ανησυχεί περισσότερο από κάποιο άλλο. Και αυτό γιατί στο Αρκαλοχώρι και στη Θήβα φαίνεται να είναι ήδη σε αποδρομή η σεισμική δραστηριότητα, στη Ρόδο υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση και δεν βλέπουμε προς το παρόν κάτι που να μας προβληματίζει από τα σημεία που δίνουν τους συγκεκριμένους σεισμούς.
Βεβαίως, πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα όπου και αν αυτή εκδηλωθεί ανά την ελληνική επικράτεια.
* Ο Ευθύμης Λέκκας είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ