Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: Πρωτοβουλίες των Δήμων για Προειδοποίηση-Πρόληψη-Αποκατάσταση

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Κ.Καραμανλής: Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος – νέα αντιπλημμυρικά έργα 1,8 δισ. ευρώ

Οι προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση για την Πολιτεία και ειδικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υποχρεώσεις και οι δυνατότητες που διανοίγονται για τους Δήμους προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του νέου κλιματικού νόμου αναλύθηκαν στο συνέδριο με θέμα:  «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Προειδοποίηση – Πρόληψη – Αποκατάσταση».

Το συνέδριο διοργάνωσαν στην Ηράκλεια Σερρών ο Δήμος Ηράκλειας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, καθώς και επιστημόνων με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-- Διαφήμιση --

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος ανήγγειλε την ψήφιση του κλιματικού νόμου τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία πολιτών και υποδομών ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ σε όλη τη χώρα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ άλλα 500 εκατ. διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται από τους παραχωρησιούχους.

«Η κυβέρνηση, τόνισε ο Κ. Καραμανλής, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αποκατάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται ο κλιματικός νόμος που περιλαμβάνει μέτρα τα οποία διασφαλίζουν την σταδιακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες με περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

Τόνισε ακόμη ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διενεργήσει από τον Ιούλιο του 2019 ως το τέλος του 2021, 75.000 αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και κατοικίες και έχει προχωρήσει σε 79.000 ενέργειες αποκατάστασης. Στο ίδιο διάστημα έχουν δοθεί αποζημιώσεις πάνω από 230 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο χρειάζονται πιο φιλόδοξα βήματα. Παράλληλα έχουμε ένα τελευταίο ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου η χώρα μας να συμβάλει στην τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Ο βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης σημείωσε ότι η ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή από ποτέ, τόνισε ωστόσο ότι η μετάβαση δεν πρέπει να γίνει με τρόπο άναρχο, βίαιο και χωρίς προστασία των περιοχών Natura.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και στο σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης με την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων κατασκευής δικτύων φόρτισης με σεβασμό στις ανάγκες κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Ακολούθησαν επιστημονικές παρουσιάσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή του ΕΚΠΑ  Ευθύμιο Λέκκα και τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που είναι επιταχυνόμενες ενώ η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες  Έλενα Μουρελάτου παρουσίασε τη λύση που εφαρμόστηκε στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας για την ιχνηλάτηση, συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των φερτών υλικών από τις πλημμύρες.

Ο Δήμαρχος Ηράκλειας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Συμφώνου Δημάρχων Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Γιώργος Κουτσάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους Δήμους.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Επαμεινώνδας Τριβήλος αναφέρθηκε στις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για την χρηματοδότησης έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε λίμνες και ποτάμια συνολικά και στη λίμνη Κερκίνη ειδικότερα, για ζητήματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε λιμναία οικοσυστήματα και για την αξιολόγηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, Δήμαρχος Λεβαδαίων Ιωάννης Ταγκαλέγκας και ο πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Ανδρέας Στεργίου υπέγραψαν συμφωνία προκειμένου τα τρία δίκτυα να αναπτύξουν από κοινού δράσεις, να υποβάλουν προτάσεις και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν για πρόληψη και αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι φυσικές καταστροφές που μας κυκλώνουν» του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα ενώ παρουσιάστηκαν βίντεο και εργασίες μαθητών του Δήμου Ηράκλειας με θέμα «Οι αλλαγές στη λίμνη Κερκίνη μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε ομάδα φοιτητών των Τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -