Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Ποια θέματα εισηγείται να συζητηθούν για τη Φωκίδα η παράταξη της Μπατζελή στη συνεδρίαση της Άμφισσας

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά

Σειρά θεμάτων που αφορούν τη Φωκίδα εισηγήθηκε στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά» της Κατερίνας Μπατζελή και του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας Μπάμπη Φάκου, για να συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση (26.5.2022) που θα πραγματοποιηθεί στην  Άμφισσα.

Ειδικότερα η επιστολή στο Προεδρείο αναφέρει :

Κε πρόεδρε,

-- Διαφήμιση --

Εκτιμούμε ,ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στην Άμφισσα οφείλει να αναδείξει τα ζητήματα ανάπτυξης του Νομού και εκείνα   που απασχολούν την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Φυσικά, ο συνδυασμός και η συσχέτιση των θεμάτων με αντίστοιχα άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων είναι αυτονόητη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη.

Εκ μέρους της παράταξης μας ,καταθέτουμε για  συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης επιμέρους ζητήματα  για τα οποία είναι αρμόδια  η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει για την εξέλιξη των εν λόγω θεμάτων. Η σύγκλιση του ΠΣ εκτός της έδρας της Περιφέρειας πρέπει να συνδέεται και με την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.

Ειδικά :

Ι. ΘΕΜΑΤΑ για συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο 26-05-2022, Άμφισσα.

1ο ΘΕΜΑ : Ως παράταξη έχουμε με σαφήνεια καταθέσει τα ζητήματα Περιφερειακού σχεδιασμού  Διαχείρισης των αποβλήτων της ΠΣΤΕ και ειδικότερα της Άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια του εξοπλισμού διαλογής οργανικών αποβλήτων των Δήμων Δελφών και Δωρίδας από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, ώστε να λειτουργήσει η ΜΕΒΑ Φωκίδας, με τις ερωτήσεις μας  στην ΟΕ στις 9-03-2021 και 22-03-2021 καθώς και την επιστολή μας για συζήτηση  του θέματος στο ΠΣ στην Λαμία στις 10-01-222 με την συμμετοχή του  προέδρου του ΦΟΔΣΑ.

 • Περιμένουμε ακόμα από τον Περιφερειάρχη να εγκρίνει το εν λόγω έργο. Σε συνέχεια της καθυστέρησης του να απαντήσει και για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη χωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων στους Δήμους Δελφών και Δωρίδας παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης του. Μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας αυτής, άμεση λειτουργία της ΜΕΒΑ Φωκίδας, και άμεση παύση λειτουργίας του ΧΥΤΥ Φωκίδας ως ΧΥΤΑ. Υγειονομική ταφή μόνο των οργανικών αποβλήτων, όπως προβλέπεται από τους όρους χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου.
 • Να ενημερώσει το Σώμα για τα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από το ΠΕΠ Στερεάς σε προμήθεια εξοπλισμού και έργα διαχείρισης αποβλήτων. Σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα, αυτά που ξέρουμε είναι ότι στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας προβλέπεται ποσό περίπου 23.000.000 ευρώ, για εξοπλισμό και έργα διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από το 2014 μέχρι σήμερα, και είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων ευρώ, που δύσκολα θα απορροφηθούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος, στα τέλη του 2023.
 • Η Διαχειριστική Αρχή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τη «συγκριτική» μέθοδο αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί βάση της Πρόσκλησης η τελευταία τροποποίηση της οποίας έγινε τον Ιούνιο του 2020.Πρακτική που δεν ακολούθησαν άλλες  Διαχειριστικές Αρχές ακολουθώντας την προβλεπόμενη εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας διαδικασία.

2ο ΘΕΜΑ : Εκκρεμότητες στον νομό Φωκίδας

Πρώτον : Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ,Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2022 είχαμε  καταθέσει πρόταση η οποία και εξεργάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ για τις αποζημιώσεις και τα απαραίτητα έργα υποδομών στο Νομό Φωκίδας λόγω των πυρκαγιών. Ενώ έχουν χρηματοδοτηθεί όλες οι προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τις Φυσικές Καταστροφές σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας, η μοναδική απόφαση της Ο.Ε. και του Περιφερειακού Συμβουλίου ,που δεν χρηματοδοτήθηκε είναι για τις πυρκαγιές στην Δωρίδα, στις 5 Αύγουστου το 2021.

Μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση για την έγκριση του απαραιτήτου προϋπολογισμού, αποζημιώσεων και στήριξης των αναγκαίων υποδομών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μια ολοκληρωμένη και τελική απάντηση ολοκληρωμένου πλάνου παρεμβάσεων θα δείξει ότι δεν απαξιώνετε τον Νομό και δεν ακολουθείτε  την τακτική των «δυο μέτρων ,δυο σταθμών».

Να τονισθεί ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και στην Β. Εύβοια όπως αυτές διατυπώνονται  από την δημοτική αρχή ,τους φορείς και τους ίδιους τους πολίτες.

Το επιτελικό κράτος έχει πλήρη ευθύνη για την κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης που βρίσκονται οι πληγέντες από τις πυρκαγιές και πλημμύρες πολίτες. Ένα video είναι αποκαλυπτικό. https://youtu.be/wGopYWf4Rd8

Δεύτερον: Επίσης, ως παράταξη στις επερωτήσεις μας  στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή δεσμευτήκατε ότι θα έχουμε γραπτές απαντήσεις και λήψη άμεσων παρεμβάσεων στα έργα που σας προτείναμε, ότι πρέπει να επισπευτούν διότι είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του Νομού και  την ασφάλεια των πολιτών. Παρόλα αυτά  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δράση και επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον Νομό Φωκίδας.

Συγκεκριμένα, θέλουμε όπως  μας απαντήσετε για τις ενέργειες που έχετε προβεί,  στα παρακάτω θέματα:

 1. Στην 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (23-06-21) αναφερθήκαμε σοβαρό πρόβλημα του ισόπεδου κόμβου στην περιοχή ΑΝΕΜΟΚΑΜΠΙ Γαλαξιδίου για το οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη. Ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσετε για την χρηματοδότηση του Κόμβου στην περιοχή ΑΝΕΜΟΚΑΜΠΙ  Γαλαξειδίου, και που βρισκόμαστε σήμερα;
 2. Στην 2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19-02-21 αναφερθήκαμε μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων μας και στην ΟΕ πολλές φορές, για το έργο στην περιοχή ΤΣΑΚΟΡΕΜΑ της Ε.Ο. ΆμφισσαςΛιδωρικίου. Στην ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για χρηματοδότηση από το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχετε προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης και αν ναι, πότε θα  χρηματοδοτηθεί το έργο και από ποιους πόρους;
 3. Καταθέσαμε ερώτηση στην 15η Οικονομική Επιτροπή στις 18-04-2022 για την αποπεράτωση της Προστασίας της Παραλίας Τολοφώνας. Έχετε προβεί σε απαραίτητες ενέργειες που θα περιλαμβάνουν την σύνταξη σχετικής μελέτης για το έργο ,την εντολή για την ολοκλήρωση των μελετών και την διασφάλιση της χρηματοδότησης δημόσιους πόρους των εξελίξει προγραμμάτων και πόρους της Περιφέρειας .
 4. Σχετικά με την Ένταξη στο ΠΔΕ της μελέτης «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την Ωρίμανση του έργου Δημιουργίας Ταμιευτήρα στο Λιβάδι Καλυβίων Αράχοβας και Συνοδών έργων αυτού με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ύψους 496.000 ευρώ» με ερώτηση μας και πρόταση μας, στην 45η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, στις 22-11-22,διεκδικήσαμε την ενεργή συμμετοχή του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων –)Λ. Γ. Τσότρας – Τροιζηνίκος», στην μελέτη και υλοποίηση  του έργου από το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0.Σε ποια φάση  βρίσκονται οι διεργασίες;
 5. Να έχουμε ενημέρωση για την πορεία και τα προβλήματα του αρδευτικού έργου στον ελαιώνα Δελφών, διότι τα έργο σημειώνει χαμηλούς ρυθμούς κατασκευής των απαραίτητων έργων.

Τέλος,

Από την ΣΑΕΠ 566 και συγκεκριμένα τον ενάριθμο 2014ΕΠ56600009 με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ» έχουμε μέχρι σήμερα στασιμότητα  8 υποέργων που ενώ συμβασιοποιήθηκαν και ξεκίνησαν οι εργολάβοι ,ζητούν διάλυση συμβάσεων λόγω στάσης πληρωμών τουλάχιστον 6 μηνών.

Ερωτάσθε:

α) Θα προβείτε σε άμεσες πληρωμές για την συνέχιση των αναγκαίων έργων βελτίωσης του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού  Δικτύου Φωκίδας ή να τοποθετήσουμε πινακίδες στα όρια του Νομού και να λέμε στους επισκέπτες του καλοκαιριού ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

β) Μπορείτε να μας πείτε στο Νομό Φωκίδας πόσα χρήματα χρωστάει η Περιφέρεια στους Εργολάβους;  Πόσα έχουν πάρει από την αρχή του έτους; Επικρατεί και σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας……………..

ΙΙ. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

3ο ΘΕΜΑ : Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας  σε πλαίσιο δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ΕΥΔΑΠ με Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας  και Δήμους, στην χωρική ενότητα των οποίων  βρίσκονται Ταμιευτήρες ΕΥΗΝΟΥ, ΜΟΡΝΟΥ, ΥΛΙΚΗΣ και κανάλι μεταφοράς.

Με την εισήγηση του θέματος αυτού επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης σε διαπεριφερειακό επίπεδο , να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα αποτέλεσμα των ΑΠΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και μάλιστα δε περιοχές με Υδάτινους πόρους.

Λαμβάνοντας υπόψη:

 • την ανάγκη για βιώσιμες  περιβαλλοντικές  πολιτικές και για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  με την συμμετοχή και έγκριση της Αυτοδιοίκησης, ενεργειακές κοινότητες.
 • την δυνατότητα να εξεταστούν μικρά έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, σε συνεργασία με ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, στο σύστημα του έργου από Ταμιευτήρες, ΕΥΗΝΟΥ, ΜΟΡΝΟΥ, ΥΛΙΚΗΣ και στο κανάλι μεταφοράς ύδατος.
 • Τον Ν/Σ σχετικά με τον «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣIΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Β’ ΦΑΣΗ, AΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» βάσει του οποίου ορίζεται με το άρθρο 43 , η εγκατάσταση αιολικών σταθμών, φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών έργων σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης φυσικών ή τεχνητών ταμιευτήρων πόσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτης, Υλίκης, Παραλίμνης, Μόρνου και Ευήνου, καθώς και σε απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων από τον άξονα των κλειστών ή πενήντα (50) μέτρων από τον άξονα των ανοιχτών αγωγών μεταφοράς των ανωτέρω ταμιευτήρων.
  Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση εκτέλεση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των συνοδών έργων αυτών από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία οικ.135275/19.5.2017 (Β’ 1751) απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων σε προστατευόμενες από υγειονομικές διατάξεις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών και ανοιχτών αγωγών μεταφοράς των φυσικών νερών των λιμνών Μαραθώνα, Υλίκης, Παραλίμνης, Σταμάτας και Μόρνου.

Ζητούμε όπως η ΠΑ διεκδικήσει :

 1. Τα εξωτερικά δίκτυα ΕΥΔΑΠ να μείνουν στην ΕΥΔΑΠ, διαφορετικά ανοίγει πόρτα όπως  οι ιδιωτικές εταιρίες αντί της ΕΥΔΑΠ να μπουν και στα έργα παραγωγής ενέργειας.
 2. Να συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση στο εταιρικό σχήμα που θα επενδύσει σε ΑΠΕ, ώστε να έχει σταθερά συνεχή έσοδα, προσαρμοσμένα ανταποδοτικά.
 3. Η Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει και αποφασίσει για τα ποια έργα παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ θα προκρίνει ο «Πάροχος» στα γεωγραφικά της όρια και σε ποια θα είναι αντίθετη.
 4. Ενδεικτικά για έργα :
 • τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιφάνειες των υποδομών φραγμάτων και ταμιευτήρων,
 • τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιφάνειες του καναλιού μεταφοράς ύδατος,
 • έργα παραγωγής ενέργειας με μικρά υδροηλεκτρικά, εκμεταλλευόμενοι κλίσεις και ταχύτητα μεταφοράς ύδατος, των υποδομών των φραγμάτων, ταμιευτήρων και καναλιού μεταφοράς,
 • έργα παραγωγής ενέργειας, με συστήματα αντλησιοταμίευσης,
 • έργα αποθήκευσης ενέργειας στο παραπάνω σύστημα.

Θα μπορούσε να αναφερθεί ένα  έργο παραγωγής ενέργειας, με συμμετοχή ΕΥΔΑΠ και Δήμου, από την κλίση των καναλιών της ΕΥΔΑΠ στο Δήμο Δελφών, όπου θα προσφέρει συνεχή έσοδα στο Δήμο, θα μειώσει κόστη ΔΕΔΥΑ, θα δώσει ρεύμα σε σχολεία, νοσοκομείο, αθλητικά κέντρα, θα συνδέσει το  βιοτεχνικό πάρκο δημιουργώντας ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο