Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ – Μιλά για όλους και για όλα στη Δωρίδα – Ανοίγει τα χαρτιά του για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΗΝ “ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ”

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”.

Το DORIDA News την αναδημοσιεύει γιατί αυτά που θίγει ο Δήμαρχος αφορούν τη Δωρίδα και τους πολίτες της. Το σήμερα και το αύριο.

-- Διαφήμιση --

Ειδικότερα εξηγεί γιατί θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, από τι εξαρτάται αν θα τα καταφέρει, αλλά και για το μέλλον της παράταξής του μετά από τον ίδιο.

Μιλάει για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, εξηγεί γιατί απορρίπτει τα χρίσματα, ενώ δίνει τη δική του ερμηνεία στις δημοσκοπήσεις και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ.

Αναφέρεται στις σχέσεις του με τη μειοψηφία και την κριτική που της ασκεί, ενώ στέκεται και στα σημαντικά έργα του δήμου, κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία στα μεγάλα κυβερνητικά έργα που αφορούν τη Δωρίδα.

 ΩτΦ: Πως κρίνετε τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά; Είχε νόημα ή η κίνηση έγινε για επικοινωνιακούς λόγους; Σας καλύπτει η εισήγηση του Βουλευτή που εστιάζει σε πολύ συγκεκριμένα αντισταθμίσματα;

Γ.Κ.: Η συζήτηση που έγινε είναι πολύ σημαντική αφενός για το γεγονός ότι μπαίνει πρώτη φορά στη Βουλή το θέμα αυτό και μάλιστα όπως πρέπει να μπει. Η εισήγηση του Βουλευτή, όσα αναπτύχθηκαν, από όλους όσους παρέστησαν, αλλά και από την πλευρά του δήμου στοιχειοθέτη[1]σαν ότι η Πολιτεία πρέπει να δει με άλλο μάτι την περιοχή μας και να φροντίσει να αποκατασταθούν αδικίες που μας επιβαρύνουν. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέμε. Η προσπάθεια όλων όσων έχουν πολιτευτεί στο νομό και η δικιά μας, μπαίνει σε καλύτερο δρόμο και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να το υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

ΩτΦ: Τι θα γίνει αν και πάλι αποδειχθεί «άνθρακας ο θησαυρός»; Έχουμε plan B;

Γ.Κ.: Έχουμε plan B, ασφαλώς. Εδώ θέλω να εξάρω την τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος, ο κ. Τασούλας, ο οποίος με εντυπωσίασε με τη στάση του για το θέμα μας, αλλά και για τη δική του την περιοχή, πόσο καλά γνωρίζει τα θέματα. Έμεινα εντυπωσιασμένος και από την αποδοχή των προτάσεων. Δεν είναι λοιπόν το θέμα μας πόσα πολλά θα πε[1]τύχουμε, αλλά να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει Υπάρχει τόσο μεγάλη άνεση από την επιχειρηματολογία, αλλά και από την Πολιτεία η δυνατότητα να καλύψει αυτές τις ανάγκες που θεωρώ ότι θα έχουμε σίγουρα θετικό αποτέλεσμα.

ΩτΦ: Δήμαρχε έχετε παραλάβει την επικαιροποιημένη μελέτη για τον παραλίμνιο;

Γ.Κ.: Είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας το οποίο θα έπρεπε να είχε λύσει η Πολιτεία από την αρχή, από όταν κατασκευάστηκε η λίμνη, για να μην ταλαιπωρείται ο τοπικός πληθυσμός, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος. Ο δήμος διαχρονικά, ο καποδιστριακός δήμος Λιδωρικίου και ο δήμος Δωρίδας στη συνέχεια κάνουμε προσπάθειες να κατασκευαστεί αυτό το έργο. Να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την ορθή διαχείριση των λυμάτων και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πρόβλημα. Είμαστε στην τελική ευθεία. Οι μελέτες και οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουμε ισχύουν. Η επικαιροποίηση ολοκληρώνεται και θα είμαστε πολύ έγκυροι στην υποβολή της πρότασής μας.

ΩτΦ: Γιατί θέλετε τόσο την επιβεβαίωση της αντιπολίτευσης; Γιατί σας στοιχίζει που δεν υπερψηφίζουν τις προτάσεις σας; Δε χαίρεστε να μη μοιράζεστε την επιτυχία;

Γ.Κ.: Ο σκοπός σε μια δημοτική αρχή δεν είναι ποιος θα καρπωθεί την επιτυχία. Όταν μεμψιμοιρούν κάποιοι συνάδελφοι σε ήσσονος σημασίας θέματα και σε μείζονος σημασίας κρατούν την ίδια στάση, της μιζέριας, αυτό προφανώς δε μπορώ παρά να το αναδείξω. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Ο καθένας κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Όμως όλοι είμαστε δημόσια πρόσωπα και όλοι μας κρινόμαστε. Αν κάποιος θεωρεί ότι επειδή δε συμφωνεί με ένα πολύ μικρό έργο πρέπει να καταψηφίσει και όλα τα μεγάλα, προφανώς θεωρώ ότι κάνει λάθος και προφανώς οφείλω να το αναδείξω.

 ΩτΦ: Μου έκανε εντύπωση η στάση σας και στο θέμα της απογραφής που έθεσε ο κ. Ασημάκης. Γιατί σας ενόχλησε τόσο πολύ να βγει ο πραγματικός πληθυσμός της Δωρίδας;

Γ.Κ.: Τα πραγματικά δεδομένα είναι αυτά που θα καταγραφούν. Ποτέ δεν είπε κανένας για πλασματικά δεδομένα. Τη λέξη «πλασματικά» ποτέ δε τη χρησιμοποίησα και ποτέ δεν επεδίωξα κάτι τέτοιο. Πραγματικά δεδομένα είναι ότι τον Ιούλιο βρίσκεται εδώ περισσότερος κόσμος και το Δεκέμβριο λιγότερος. Γιατί είναι σωστό του Ιουλίου και όχι του Δεκεμβρίου ή το αντίθετο; Ξέρω ότι ο σχεδιασμός και οι ανάγκες μας είναι για το μάξιμουμ του πληθυσμού. Ξέρω ότι πρέπει να έχουμε δεξαμενές για το μάξιμουμ, δρόμους για το μάξιμουμ, κάδους για το μάξιμουμ. Άρα εμείς πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει τις υποδομές μας για τον ανώτατο αριθμό δημοτών μας, ετεροδημοτών και επισκεπτών που είναι τους θερινούς μήνες. Οπότε δε μπορούμε να σχεδιάζουμε με ένα μικρό νούμερο, το οποίο κακώς μετριέται τότε που μετριέται. Από εκεί και πέρα όμως ότι μετριέται – μετριέται. Άλλος χρησιμοποίησε τη λέξη «πλασματικός», όχι εμείς.

ΩτΦ: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μετρά ήδη αρκετά χρόνια ζωής. Ωστόσο ο προϋπολογισμός του είναι περιορισμένος και καταμαρτυρά ότι δεν έχει μπει στην ουσία της λειτουργίας του. Που οφείλετε αυτό;

Γ.Κ.: Η δυσκολία μας είναι στο πρόβλημα της στελέχωσης, της εκπόνησης μελετών και της απορρόφησης κονδυλίων, ώστε να αρχίσουν επιτέλους τα έργα. Άρα είμαστε σε μια διαδικασία να στήσουμε τον οργανισμό για να μπορεί να έχει και δικό του προσωπικό, εφόσον μας εγκριθούν κάποιες θέσεις και ταυτόχρονα σε μια σειρά μελετών που πιάνουν όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας. Ήμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία προπαρασκευής ώστε να μπούμε και σε εσωτερική λειτουργία, αλλά και σε παραγωγή μελετών. Το μεταβατικό στάδιο θα τελειώσει εντός του 2022.

ΩτΦ: Τι θα γίνει με τα αποχετευτικά δίκτυα σε μικρούς οικισμούς, κυρίως τους παραλιακούς;

Γ.Κ.: Έχουμε προτείνει δυο μεγάλα έργα 5 εκ ευρώ περίπου. Είναι και το ανατολικό κομμάτι Πάνορμο. Ερατεινή, Τολοφώνας και το Δυτικό από το Μαραθιά, Χιλιαδού. Μοναστηράκι, όλοι αυτοί οι οικισμοί. Να πω μάλιστα ότι τα δυο αυτά έργα, επειδή είναι της τάξης των 10 εκ ευρώ περίπου, μας απορροφούν τα 10 από τα 12 εκ ε του προγράμματος Αντ.Τρίτσης που δικαιούμαστε. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα, με τη βοήθεια του βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα υπερδέσμευση του προγράμματος Αντ. Τρίτσης. Έχουμε ήδη τη δέσμευση του κ.Πέτσα ότι το ένα από τα δυο έργα θα είναι πέρα από το πλαφόν.

ΩτΦ: Διανύετε την τρίτη σας θητεία. Για ποιο πράγμα είστε υπερήφανος; Για ποιο κατόρθωμα αισθανθήκατε ότι άξιζε η προσπάθειά σας;

Γ.Κ.: Αν αναφερθώ επιγραμματικά θα αδικήσω πολλά. Εάν πούμε ότι σε ένα δήμο με τις τόσες δυσκολίες, με τα πολύ λίγα χρήματα των μνημονίων, με την έλλειψη προγραμμάτων, με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, έχουμε τόσες καλές παρεμβάσεις – επεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πολύ θετικός δείκτης. Αναλογικά θεωρώ ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους της χώρας. Το να έχουμε πέντε σωματεία και πέντε γήπεδα με χόρτο είναι πολύ σημαντικό. Όταν ανέλαβα το δήμο δεν ήταν κανένα. Είναι όμως και πολλά άλλα πράγματα. Το Λιμενικό Ταμείο όταν δεν ιδρύονταν καν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Επίσης είναι ο προγραμματισμός που γίνεται και που έχει απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Δωρίδας. Είναι ακόμη ότι είμαστε μια ομάδα που όχι μόνο έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά καταφέρνουμε να ομονοούμε με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαχρονικά σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο παραλίμνιος αγωγός, τα αντισταθμιστικά και άλλα κεφαλαιώδη προβλήματα του δήμου. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όλους τους επικεφαλής παρατάξεων όλα αυτά τα χρόνια και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στο δήμο Δωρίδας. Τώρα τα αντισταθμιστικά παίρνουν το δρόμο τους, ο παραλίμνιος με πολύ μεγάλη σαφήνεια έχει προχωρήσει και είναι έτοιμος για ένταξη και φυσικά ο διαγώνιος, ο οποίος είναι ήδη δημοπρατημένος και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την εξέλιξή του.

ΩτΦ: Σας ζητώ να βγείτε από το ρόλο του δημάρχου και να κρίνετε το δήμο Δωρίδας ως επίπεδο ΟΤΑ. Μέχρι που πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει; Μπορεί να γίνει, ισχυρός, κραταιός και αποτελεσματικός;

Γ.Κ.: Γενικά τους θεσμούς τους υπηρετούν άνθρωποι και η όποια επιτυχία ή μη προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας όσων ασχολούνται και όσων ασκούν διοίκηση. Δυνατότητες υπάρχουν. Δε θα σταθώ στις δυσκολίες. Δε μ’ αρέσει να μεμψιμοιρώ και να μπω στη διαδικασία να λέω για τις ελλείψεις προσωπικού, πόρων, εξοπλισμού. Αντιθέτως, αυτοί είμαστε, αυτές τις δυνατότητες έχουμε και ενώνοντας τις δυνάμεις μας φέρνουμε καλά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο δήμο, το υπαλληλικό προσωπικό που κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουν πάει πολύ καλά μέχρι εδώ. Αυτή την καταξίωση την εισπράττουμε καθημερινά και γι’ αυτό κρινόμαστε όπως κρινόμαστε.

ΩτΦ: Δηλώσατε πρόσφατα ότι θα διεκδικήσετε το δήμο για τέταρτη φορά, αν και τα στατιστικά δεν είναι με το μέρος σας. Η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, η εκλογή Ανδρουλάκη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Α και Β βαθμού μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας;

Γ.Κ.: Όχι άλλοι παράγοντες. Ο μόνος παράγων που θα με επηρεάσει είναι η άποψη των συνεργατών μου, της ομάδας μου, αιρετών και μη. Αν η παράταξη θέλει κάτι άλλο θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε από κοινού. Όλα όμως ξεκινούν πρώτα από την παράταξή μου και μετά από τον κόσμο που είναι και ο τελικός κριτής.

ΩτΦ: Δεν το έχετε αποφασίσει ακόμη;

Γ.Κ.: Όχι δεν είναι ακόμη ο χρόνος για τέτοιες αποφάσεις. Δεν έχουμε μπει καν σε προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, έχουμε πολλά και σοβαρά θέματα σε εξέλιξη. Αλίμονο αν παραδοθούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εκείνο που διαφαίνεται πάντως, είναι ότι πολλά στελέχη της παράταξής μας θα στήριζαν μια ακόμη υποψηφιότητα. Προσωπικά δηλώνω διαθέσιμος και έχουμε την εμπειρία, την ικανότητα, το έργο που έχει παραχθεί και επειδή ο κόσμος δε ψηφίζει μόνο με βάση ό,τι έγινε, αλλά και με την προσδοκία όσων ακόμη μπορούν να γίνουν, θα πω ότι έχουμε απλωμένα έργα δεκάδων εκατομμυρίων. Έχουμε να πούμε πράγματα στον κόσμο και να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία. Όλα θα γίνουν όμως στο χρόνο τους.

ΩτΦ: Υπάρχει μέλλον στη παράταξή σας μετά από εσάς; Θα δώσετε δαχτυλίδι;

Γ.Κ.: Το δαχτυλίδι θα το έδινα όπου μου έλεγε η παράταξη. Σχεδόν το θεωρώ υποχρέωσή μου και υποχρέωσή μας να υπάρξει μέλλον στην παράταξή και μετά από εμένα.

ΩτΦ: Στηρίξατε το Νίκο Ανδρουλάκη και βγήκε. Πως νοιώθετε για αυτή την εξέλιξη και τι πρέπει να περιμένουμε;

Γ.Κ.: Αναμφισβήτητα είναι μια μεγάλη νίκη, που ίσως δεν την περίμεναν και οι άνθρωποι του επιτελείου του. Επίσης φαίνεται να έχει μια μεγάλη αποδοχή. Όλα αυτά μένει να δοκιμαστούν στο χρόνο, στις δυσκολίες που υπάρχουν στο δημόσιο βίο, στη διαμόρφωση – διατύπωση καθαρού λόγου και καθαρής πρότασης, ώστε αυτή η προσδοκία που φαίνεται ότι υπάρχει σε ικανό αριθμό πολιτών να μετουσιωθεί σε υποστήριξη.

ΩτΦ: Αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, το εισπράττετε εσείς στην κοινωνία;

Γ.Κ.: Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Υπάρχουν περιπτώσεις που εισπράττω περισσότερα και άλλες που εισπράττω λιγότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχω βρεθεί σε παρέες που έχω εκπλαγεί από τον αριθμό των επαναπατριζόμενων πολιτικά. Μιλάω για ομάδες των 10 -15 ατόμων, που είχαν φύγει οι 12 από το ΠΑΣΟΚ και επιστρέφουν στο ΚΙΝΑΛ οι 10. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που δε γυρίζουν πίσω με τίποτε. Δε μπορεί κανείς να πει κάτι με σιγουριά, ούτε να αισθανθεί ασφάλεια, αλλά ούτε και να καμαρώνει με τις δημοσκοπήσεις και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Ανδρουλάκης.

ΩτΦ: Αυτοί που είχαν φύγει, που είχαν πάει;

Γ.Κ.: Κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιοι στη ΝΔ. Είναι η συγκολλητική μας ουσία η έννοια «συνεργασία»

ΩτΦ: Θα επηρεάσουν το ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Πως θα αποτυπωθεί αυτό στην περιοχή μας; Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας σας στο δήμο;

 Γ.Κ.: Όσο θεωρούνται και είναι συγκοινωνούντα δοχεία τα κόμματα στην κεντροαριστερά, προφανώς οι εξελίξεις στο ένα επηρεάζουν το άλλο. Άρα ο καθένας έχει την ευθύνη του δικού τους χώρου για να δει πως θα περιορίσει τις απώλειες προς την απέναντι πλευρά. Είναι μια διαδικασία που γίνεται σε κάθε χώρο όταν έχουμε τέτοιες εξελίξεις. Όσο για τη συνεργασία, είναι μια λέξη που δεν υπάρχει απλώς ως τίτλος στην παράταξή μας, αλλά μας διαπνέει και είναι η συγκολλητική ουσία που μας κρατάει τόσους ανθρώπους ενωμένους όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως καταβολών ιδεολογικών, κομματικών, παραταξιακών. Να σας το πω και διαφορετικά. Αν δεν είχα καλή συνεργασία με όλους τους δημότες δεν θα κατέβαινα για δήμαρχος.

ΩτΦ: Άρα θα επιδιώξετε συνεργασία και με τη ΝΔ;

Γ.Κ.: Όχι με τα κόμματα. Χρίσμα δεν έχω ζητήσει και δεν έχω πάρει ποτέ από κανένα κόμμα. Είναι δεδομένο όμως ότι επιδιώκουμε συνεργασία με στελέχη όλων των χώρων. Είμαι δε στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι πολλά στελέχη έχουν ξεκινήσει και έχουν αναδειχθεί, όχι για τον εαυτό τους και τον πολιτικό τους χώρο, αλλά κυρίως για την περιοχή. Αλίμονο στη δική μας παράταξη εάν αφαιρέσουμε την έννοια της συνεργασίας με οποιουσδήποτε.

ΩτΦ: Τι περιμένετε από τη νέα χρονιά;

 Γ.Κ.: Είμαστε στην αρχή μιας χρονιάς κατά την οποία όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσει το θέμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση, οι δήμοι, οι πολίτες, με την υπεύθυνη στάση μας πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να τελειώνουμε. Είναι μια χρονιά, η οποία είναι η προτελευταία πριν τις εκλογές και η πιο ουσιαστική γιατί ό,τι προετοιμάστηκε, ό,τι προτάθηκε, ό,τι εντάχθηκε θα πρέπει να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και σε αυτό. Είναι μια χρονιά που ελπίζουμε ο τουρισμός μας να πάει καλά, αλλά και μια χρονιά που πρέπει προβλήματα στην οικονομία να τιθασευτούν, όπως η ακρίβεια, το ενεργειακό και άλλα. Είναι προβλήματα που πραγματικά δυσκολεύουν εκεί που δεν το περιμέναμε, με τρόπο που δεν περιμέναμε και σε ποσοστό που δεν περιμέναμε τα νοικοκυριά και τον καθένα από εμάς. Ας διαχειριστούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τα υπόλοιπα εδώ είμαστε, ενωμένοι, καλά προετοιμασμένοι, καλά οργανωμένοι και συνεργαζόμενοι μεταξύ μας να τα λύσουμε. Πιστεύω δε πως θα πάμε αρκετά καλά.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο