Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Της Τασούλας Επτακοίλη *
Σε μπρα ντε φερ μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου Πατρών εξελίσσεται το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών που ζουν στην έκτασης 2.500 στρεμμάτων Πανεπιστημιούπολη. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μεγαλώνει από το 2015, όταν με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκλεισε (επειδή δεν πληρούσε κάποια από τα τυπικά προαπαιτούμενα) το καταφύγιο «Μέριμνα» που λειτουργούσε εντός της Πανεπιστημιούπολης, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για διάδοχη δομή. Τότε άρχισαν τα προβλήματα.
Ήδη από τον Μάιο του 2018 η τέως πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είχε στείλει την πρώτη έγγραφη ενημέρωση στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, «Για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα αδέσποτα σκυλιά». Ακολούθησαν δεκάδες ακόμα επιστολές, αλλά και επιθέσεις σκύλων, σύμφωνα πάντα με την πρυτανεία, σε φοιτητές, καθηγητές (όπως στον πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής) και εργαζομένους.
«Η κατάσταση είναι πια οριακή. Έχουμε καθημερινά επιθέσεις και φοβόμαστε για σοβαρούς τραυματισμούς. Αλλά ο K. Πελετίδης δεν απαντά και ισχυρίζεται πως το πανεπιστήμιο είναι ιδιωτικός χώρος», λέει ο σημερινός πρύτανης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει τις πιέσεις προς τη δημοτική αρχή – και όχι μόνο. Έγγραφο για τις επιθέσεις των αδέσποτων ζώων εστάλη τον Νοέμβριο στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών. «Προσφερθήκαμε με χρήματα από τον πανεπιστημιακό προϋπολογισμό να συγκεντρωθούν και να στειρωθούν όλα τα αδέσποτα και να ανοιχτεί ξανά, έστω και προσωρινά, ο χώρος της “Μέριμνας”, υπό τη προϋπόθεση ότι ο δήμος στη συνέχεια θα απομακρύνει όλα τα ζώα. Επίσης, εκφράσαμε την επιθυμία να παραχωρήσουμε έκταση στον Ρηγανόκαμπο για τη δημιουργία καταφυγίου. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους αρμοδίους», συνεχίζει ο Χρ. Μπούρας.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο (4830/2021) για τα ζώα συντροφιάς, σε κάθε δήμο της χώρας πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο αρμόδιο για τα θέματα των ζώων. Στον Δήμο Πατρέων αντιδήμαρχος ή υπεύθυνος αστικής πανίδας δεν υφίσταται. Το κενό καλείται να καλύψει η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, γνωστή για την πολυετή φιλοζωική δράση της στην πόλη: έχει αναλάβει τον ρόλο της άμισθης συμβούλου του δημάρχου. Σε εκείνη μας παρέπεμψαν από τον δήμο για να απαντήσει στις αιτιάσεις του πρύτανη.
Ο πρύτανης του ΑΕΙ κάνει λόγο για καθημερινές επιθέσεις – Για προσπάθεια μεγέθυνσης του προβλήματος μιλάει ο δήμος.
«Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα. Και ο Δήμος Πατρέων δεν αρνείται την ευθύνη του. Όμως δεν μπορούμε μεμιάς να “εξαφανίσουμε” όλα τα αδέσποτα με μια επιχείρηση-σκούπα. Η λογική του μπόγια έχει πλέον οριστικά παρέλθει. Από τον Σεπτέμβριο είμαστε σχεδόν καθημερινά παρόντες, ως δήμος, στην Πανεπιστημιούπολη και μέχρι σήμερα έχουμε απομακρύνει είκοσι τρία ζώα. Έχουν μεταφερθεί στο νέο δημοτικό καταφύγιο στο Δρέπανο (εκεί όπου θα δημιουργηθεί και το πρώτο δημοτικό κτηνιατρείο) ή σε προσωρινές φιλοξενίες, έχουν στειρωθεί, έχουν τσιπαριστεί, έγινε η περίθαλψη όσων ήταν άρρωστα και όλα θα προωθηθούν σε υιοθεσίες», η Αλ. Δημοπούλου. «Όμως η κάνουλα των εγκαταλείψεων δεν κλείνει. Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πολλοί κάτοικοι της Πάτρας και των γύρω περιοχών αντιμετώπιζαν την Πανεπιστημιούπολη σαν χωματερή ζώων και εκεί πετούσαν από κουτάβια μέχρι ηλικιωμένα σκυλιά που ήθελαν να ξεφορτωθούν. Ακόμα και νεογέννητα με τη μητέρα τους μέσα σε κούτα έχουμε βρει».
Ρωτώ την Αλεξάνδρα Δημοπούλου αν επιβεβαιώνει τις επιθέσεις ζώων σε περαστικούς. «Όπου ζουν αγέλες σίγουρα θα υπάρξει κάποιο περιστατικό, είναι αναπόφευκτο. Αλλά από την πλευρά του πρύτανη γίνεται προσπάθεια μεγέθυνσης του προβλήματος – και το λέω με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό του. Είναι λάθος να σπέρνουμε πανικό και να δημιουργούμε ζωοφοβία…».
“Υπεκφυγή”
«Είναι ψέμα ότι ο δήμος είναι παρών από το φθινόπωρο στην Πανεπιστημιούπολη. Τους τελευταίους μήνες ζήτημα είναι αν έχουν περισυλλέξει δέκα ζώα από τα περίπου εβδομήντα που κυκλοφορούν. Ανησυχώ σφόδρα για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εργαζομένων. Και το γεγονός ότι σας μίλησε εκ μέρους του Δήμου Πατρέων μια άμισθη σύμβουλος, που δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο, το θεωρώ υπεκφυγή από πλευράς της δημοτικής αρχής», επιμένει ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάτρας και σκοπεύει να φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να βρεθεί λύση.
Σε κάθε περίπτωση, η Πανεπιστημιούπολη Πάτρας είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, μιας χώρας με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μόνο διαρκής προσπάθεια για την αλλαγή της κουλτούρας και την καλλιέργεια της φιλοζωίας. Κι αυτή η προσπάθεια απαιτεί τη συμμετοχή όλων.
* Η Τασούλα Επτακοίλη είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ