Πέθανε η αρχιτέκτων Γιάννα Τιγγινάγκα από τη Δωρίδα – Δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη – Έργο της η αποκατάσταση της Βιβλιοθήκης του Αδριανού
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πέθανε ξαφνικά στα 68 της χρόνια η αρχιτέκτων Γιάννα Τιγγινάγκα. Ένα τσίμπημα σφήκας κι ένα αλλεργικό σοκ ήταν αρκετά για τον πρόωρο χαμό της. Η εξόδιος ακολουθία της έγινε σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο χωριό της το Ευπάλιο , από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η ταφή της στο κοιμητήριο του Προφήτη Ηλία.
Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την απώλεια της που αναφέρει:
«Η Γιάννα Τιγγινάγκα ταύτισε τη σταδιοδρομία και το δημιουργικό της έργο με την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και με την υποστήριξη και υλοποίηση σχεδίων και έργων πρωτοπόρων, μέσα από τα οποία το κοινωνικό σύνολο απέκτησε μια καλύτερη θέαση του αρχαίου μνημειακού μας πλούτου.
Από το 1979 που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως αρχιτέκτων στην τότε Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και για περίπου τρεις δεκαετίες, εργάστηκε με βαθιά αφοσίωση και ζήλο για την ανάδειξη της εικόνας του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην Αθήνα κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Συνέδεσε το όνομά της με το κορυφαίο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, ενώ υπήρξε από τους κύριους συντελεστές της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Βιβλιοθήκης Αδριανού και της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Χάρη στη θαυμαστή μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης που επιμελήθηκε, από το 2004 ο χώρος κατέστη επισκέψιμο αρχαιολογικό μνημείο από το ευρύ κοινό. Με τη συνταξιοδότησή της το 2011, από τη θέση της Προϊσταμένης του Τμήματος Μελετών Αρχαίων και Ρωμαϊκών Μνημείων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού άφησε σημαντική παρακαταθήκη το μελετητικό της έργο, με κυριότερη την αρχιτεκτονική μελέτη της ανατολικής πτέρυγας της Βιβλιοθήκης Αδριανού.
Είχα τη χαρά και την τιμή να τη γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της. Η Γιάννα Τιγγινάγκα υπήρξε μια αφοσιωμένη και συνεπής επιστήμων, μια οραματίστρια. Το έργο της θα διατηρεί για πάντα τη μνήμη της ζωντανή».
Ιστορική Αναδρομή:
Βγαίνοντας από το σταθμό στο Μοναστηράκι της Αθήνας και ανηφορίζοντας προς τη Ρωμαϊκή αγορά, στέκεται επιβλητικά η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Κατασκευάστηκε το 132-134 μ.Χ. από το, φιλέλληνα και ένθερμο υποστηρικτή των τεχνών, Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.
Είναι ένας περιφραγμένος χώρος, ανοιχτός για το ευρύ κοινό, για συγκεκριμένες ώρες. Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει το ιδιαίτερο αυτό κτήριο χωρίς να του δώσουμε περαιτέρω σημασία. Το κτήριο, όμως, αποτελεί και αυτό κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού και ένα από τα σημαντικότερα κτήρια- απομεινάρια της περιοχής.
Ο Αδριανός επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα και έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον πολιτισμό και τις τέχνες, που αυτή προσέφερε στον κόσμο. Εκτός από τη Βιβλιοθήκη ο αυτοκράτορας έχτισε και άλλα κτήρια, διεύρυνε τη Ρωμαϊκή Αγορά, έκτισε την Πύλη του Αδριανού και έφερε εις πέρας την κατασκευή της στήλης του Ολυμπίου Διός.