Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ομόφωνο ΟΧΙ είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις της εταιρείας ΙΜΕΡΥΣ.
Ειδικότερα , ο αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης στην εισήγησή του στάθηκε στις επισημάνσεις των Κοινοτήτων Συκιάς , Λευκαδιτίου και των υπολοίπων φορέων της περιοχής, εκ των οποίων προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την Μ.Π.Ε.
Επίσης, ο Αντιδήμαρχος έλαβε υπόψη την ξεκάθαρη θέση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επιθυμία της για ήπια ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή, όπως και την ανάγκη αυξημένης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και τις ιδιαιτερότητες του όπως αυτές αποτυπώνονται ανωτέρω.
Αναφέρθηκε δε στο από 10.04.2010 πόρισμα αυτοψίας της WWF από το οποίο πρόεκυψαν σαφέστατα ερωτηματικά σχετικά με το καθεστώς επίβλεψης και τήρησης των ΜΠΕ, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην περιοχή συνολικός σχεδιασμός, ο οποίος να διασφαλίζει και να συμβιβάζει τις εξορυκτικές δραστηριότητες με τούς στόχους διατήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Γκιώνας και της λεκάνης απορροής του Μόρνου.
Στην εισήγησή του πρότεινε την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Δωρίδος επί της Μ.Π.Ε. του έργου/δραστηριότητας: «ερευνητικών γεωτρήσεων βωξίτη και οδών πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή του όρους Γκιώνα εντός του Δημόσιου Μεταλλείου HANSA και των Ο.Π. 255,256,257,292 και 318 των Δήμων Δελφών και Δωρίδος της Π.Ε. Φωκίδος» ΠΕΤ: 2007342815. καθώς και την στήριξη του Δήμου Δωρίδας σε όποια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιηθεί σχετικά με το θέμα αυτό.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας κ Μαρνίκα εξήγησε ότι ζητούν τη διάνοιξη μιας οδού και μικρό αριθμό γεωτρήσεων, 5-6 συνολικά, τονίζοντας ότι όλες οι άλλες βρίσκονται στο δήμο Δελφών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες θα γίνουν εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων τονίζοντας ότι όπου εντοπιστούν κοιτάσματα θα γίνουν επιπλέον γεωτρήσεις. Αναφορικά με τα ύδατα προσπάθησε να καθησυχάσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας ότι « ….έχουν ληφθεί όλα τα ενδεχόμενα υπόψη. Αν και δεν προβλέπεται από τη μελέτη, όπου βρεθεί νερό θα λαμβάνονται αμέσως μέτρα, όπως το σφράγισμα της γεώτρησης»
Ο εκπρόσωπος της ΑΛΚΥΩΝ κ. Δροσόπουλος κατήγγειλε πως από όπου περνάνε αυτές οι δραστηριότητες «…. αφήνουν πίσω σεληνιακά τοπία, άδεια σχολεία ρημαγμένα χωριά» Αναφέρθηκε στη Βοιωτία τονίζοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές συντηρούν λιγότερους από 6. 000 κατοίκους. «Είναι τεράστια τα επίπεδα διαπλοκής και διαφθοράς», είπε και ζήτησε αναβολή του θέματος φέρνοντας στη συνέχεια ως παράδειγμα τη Ναύπακτο « που ευημερούν και προσφέρουν θέσεις εργασίας μέσω της τουριστικής ανάπτυξης»
Η πρόεδρος τη Συκιάς Ελένη Βλάχου εξήγησε πως η κοινότητα είναι κάθετα αρνητική. «Είναι ζώνη προστασίας NATURA και η όποια παρέμβαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες», είπε. Συμπλήρωσε δε πως σχετικά με τα νερά η γειτνίαση με εξορύξεις φέρνουν σε κίνδυνο τα ύδατα και κατ’ επέκταση δημιουργούν πρόβλημα στην υδροδότηση.
Συμφώνησε με την αντίδραση του δήμου και όποιες αντιδράσεις γίνουν για το θέμα αυτό ο Τάσος Φλώρος.
Κάθετα αρνητική και η παράταξη του Θάνου Ασημάκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ολοκληρωμένες μελέτες που θα έπρεπε να γίνουν.
Την κάθετη αντίρρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΜΠΟ εξέφρασε ο επικεφαλής της Γιάννης Λάιος. «Η ιστορία ξεκινά με το χωροταξικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν τρία χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει εκμεταλλεύσιμο μετάλλευμα και η εταιρεία το ξέρει, αλλιώς δε θα δίνανε τόσα χρήματα για έρευνα. Φανταστείτε πόσα σκοπεύουν να βγάλουν. Τα βουνά μας είναι καταπληγωμένα. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους με τις θέσεις τους. Οι ίδιοι λένε ότι δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Εμείς δε μπαίνουμε σε λογικές παζαρέματος και αντισταθμιστικών», κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αρνητικός στις ερευνητικές γεωτρήσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μόλις τρυπηθεί η πηγή του νερού μπορεί να χαθεί ή να μειωθεί.
«Δεν είμαι απριόρι αρνητικός σε όποια εκμετάλλευση, αρκεί αυτή να σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία» τόνισε ο Δήμος Ταράτσας και παρατήρησε πως θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάζουν μια μελέτη και αυτή ως δήμος, για να αντικρούσουν τη μελέτη της εταιρείας.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης θύμισε ότι δεν έχουν πει σε όλα «ΝΑΙ», ούτε σε όλα «ΟΧΙ». Το ζήτημα είναι σε τι βαθμό μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το ΟΧΙ που θα πούμε. Το τι έχει γίνει στο παρελθόν είναι καταγραμμένο. Υπάρχουν προβλήματα στην αποκατάσταση, υπάρχουν στα επιφανειακά και σε κάθε περίπτωση δε γίνεται η γνώμη των τοπικών κοινωνιών να μην είναι προοδευτική. Έχουμε πει περισσότερα ΝΑΙ από κάθε άλλο Δήμο.
ΠΗΓΗ : ΩΡΑ της Φωκίδας