Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Συνέντευξη στην “Εν Δελφοίς”
Απαντήσεις σε μια σειρά επίκαιρων και σημαντικών ερωτήσεων έδωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην εφημερίδα “Εν Δελφοίς”.
κ. Δήμαρχε βρισκόμαστε ακριβώς στο ήμισυ της δημοτικής θητείας και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσετε και 4η θητεία. Θα είστε πράγματι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Δωρίδος;
Η πορεία των έργων μας, μικρών και μεγάλων, η πορεία μας στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και προσκλήσεις, η πορεία της ομάδας μας και η αποδοχή του κόσμου στην παράταξη μας, με οδηγεί στην απόλυτη απάντηση ότι αυτή η δημιουργική πορεία στη Δωρίδα πρέπει να συνεχιστεί. Οπότε ναι και μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε τη Δημοτική Αρχή. Παρόλα αυτά, στο συνδυασμό ΔΩΡΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι μέχρι και σήμερα, οι αποφάσεις για όλα τα θέματα λαμβάνονται από κοινού. Εφόσον υπάρχει αυτή η πρόθεση από όλους, θα δώσουμε ακόμα έναν αγώνα για τη Δωρίδα, πέρα από προκαταλήψεις, εμμονές και κομματικά χρίσματα. Η μάχη θα δοθεί με μοναδικό γνώμονα το καλό της Δωρίδας και πάντα με σύμμαχο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δωρίδας.
Αν εκλεγείτε ξανά, θα είστε ο μακροβιότερος Δήμαρχος των τελευταίων δεκαετιών ίσως στη Φωκίδα. Μια τέτοια προοπτική πως την αντιμετωπίζετε σε προσωπικό επίπεδο; Κάτω από τους ρόλους και τα θεσμικά αξιώματα, υπάρχουν άνθρωποι εξάλλου…
Η μακρόβια θητεία ενός προσώπου σε οποιοδήποτε αξίωμα, κρύβει από πίσω της άξιους και συνεπείς συνεργάτες. Οποιαδήποτε επί προσωπικού πίστωση επιτυχίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς. Ουδείς μπορεί να πορευθεί μόνος του σε τόσο απαιτητικές συνθήκες. Στους συνεργάτες μου οφείλω πολλά και με κάθε ευκαιρία θα τους ευχαριστώ δημόσια. Η αριθμητική προσέγγιση του θέματος δεν με αφορά όπως και η απόκτηση υστεροφημίας.
Με βάση και τα στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν, η Φωκίδα, άρα και ο Δήμος σας, ήταν τελευταίος νομός στην κατανομή πόρων από το ΠΔΕ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο βλέπετε αυτό να έχει αλλάξει; Βλέπετε βελτίωση και πρόθεση πιο δίκαιων ενδοπεριφερειακών χρηματοδοτικών κατανομών;
Η κατανομή πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν γίνεται αυθαίρετα. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως πληθυσμιακά, γεωγραφικά και άλλα που καθορίζουν την κατανομή των πόρων. Όλα τα χρόνια έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ανεπιφύλακτα σας αναφέρω ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Υλοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα παρεμβάσεων από το ΠΔΕ και ο σκοπός μας είναι να το επεκτείνουμε.
Την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο βλέπουμε συνασπισμένη, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, σε πολλά ζητήματα απέναντι στην παράταξη της πλειοψηφίας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρόλο που έχουν πολιτικοϊδεολογικές αναφορές από τον έναν πόλο του πολιτικού φάσματος μέχρι τον άλλο. Διακρίνετε κοινωνική γείωση σε αυτή την επιλογή ή όχι; Και γιατί;
Η στείρα και οριζόντια άρνηση της αντιπολίτευσης σε όλα τα θέματα, δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την κοινωνία, η οποία σημειώνω ότι ζητάει πάντα συναινέσεις και συνεργασίες. Αν ήταν επιλεκτική η άρνηση θα αποτελούσε πηγή προβληματισμού σε εμάς. Δεν μπορεί να είναι όλα κακώς καμωμένα, στατιστικά και μόνο. Όμως, η οριζόντια άρνηση και η μηδενιστική πολιτική, περισσότερο παραπέμπει σε ιδεοληπτική στάση παρά σε ουσιαστική αντιπολίτευση. Ο ενεργός εκλογικός νόμος δίνει πολλές δυνατότητες ανάληψης ουσιαστικών ρόλων και συμμετοχής σε συναινετικά σχήματα στην αντιπολίτευση που ουδέποτε αξιοποίησε παρά της προσκλήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς παραμένουμε σταθερά ανοιχτοί εκ πεποιθήσεως στις συνέργειες ακόμα και σήμερα.
Κατηγορείτε πολύ συχνά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου την αντιπολίτευση ότι δεν υπερψηφίζει σημαντικά σημαντικά θέματα για τον τόπο. Από την άλλη και εσείς μάλλον δεν έχετε υιοθετήσει προτάσεις που σας έχουν καταθέσει κατά καιρούς….
Αποτελεί άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν υπερψηφίζει σημαντικά θέματα για τον τόπο, μέσα από μία παγιωμένη και δογματική τακτική που τηρεί συστηματικά και απαρέγκλιτα. Ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω πώς το διαχειρίζονται συνειδησιακά. Σας μιλώ για ιστορικά κομβικές επιλογές για το μέλλον του τόπου μας που δεν έχουν ψηφιστεί. Ενδεικτικά αναφέρω το παράδειγμα με την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας στις 5 Αυγούστου 2021, για την οποία όταν ήρθε η ώρα εξασφάλισης των δαπανών πρόληψης και αντιμετώπισής της, μειοψήφησαν. Είναι πολλές οι μειοψηφίες και για πολύ σημαντικά θέματα του Δήμου. Δείχνουν να επενδύουν στην αποτυχία χωρίς να το κρύβουν.
Από πλευράς μας έχουμε πολλές φορές υιοθετήσει προτάσεις τους. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων το αποδεικνύουν αυτό, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περαιτέρω.
Πολύ συχνά, επίσης , γίνεται λόγος για την ανάγκη συναινέσεων στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ωστόσο εν πολλοίς δεν έχει καταστεί εφικτό. Εσείς αισθάνεστε ότι από την δική σας πλευρά έχετε πράξει ό,τι ήταν απαραίτητο στην κατεύθυνση αυτή; Για παράδειγμα, η αντιπολίτευση σας έχει αποδώσει με οξύτητα μομφές για αποσπάσεις στελεχών της….
Κάποιοι εξόφθαλμα επενδύουν στη στείρα άρνηση και την άρνηση για την άρνηση. Αντιλαμβανόμενοι σαφώς ότι ο εκλογικός νόμος θα τους έδινε τη δυνατότητα με τακτικισμούς να αποκτήσουν ενεργό ρόλο. Κάποιοι άλλοι όμως που ενεπλάκησαν με τα κοινά έχοντας στο μυαλό τους τη συναίνεση και τις συνέργειες, δεδομένου του παρόντος εκλογικού νόμου, προφανώς και εναντιώθηκαν σε αυτές τις στρατηγικές. Με γνώμονα την ανάγκη τους για ουσιαστική κοινωνική προσφορά, κάποια στελέχη εξέφρασαν την εναντίωση τους σε τέτοιες πρακτικές και βρήκαν τον τρόπο να συμβάλλουν θετικά στις εξελίξεις του Δήμου Δωρίδος. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και όχι στη δική μας αντίληψη των πραγμάτων.
κ.Δήμαρχε κορυφαίο ζήτημα για τη Δωρίδα είναι το ζήτημα των αντισταθμιστικών. Μετά την έλευση του κλιμακίου της Βουλής, δεν ακούσαμε κάτι νεώτερο. Πόσο αισιόδοξος είστε για την αίσια έκβαση του θέματος ;
Αποτελεί πραγματικά ένα κορυφαίο ζήτημα βάσει του οποίου ο τόπος μας υφίσταται αρνητικές συνέπειες. Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και προμελετημένα βήματα.
Η επίσκεψη του κλιμακίου της Βουλής αποτελεί ένα από αυτά. Συνεχίζουμε δυναμικά και σύντομα ο Δωρικός λαός θα δει τα επόμενα βήματα μας.
Στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών και φυλακών περιμετρικά του Μόρνου. Ένα ζήτημα που θα έπρεπε να λυθεί εδώ και δεκαετίες. Από υψηλά αρμόδια χείλη με κορυφαίο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε λάβει θετικά μηνύματα για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο βουλευτής Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μας. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και για τα δύο ανοιχτά μέτωπα.
Στο παρελθόν, ιδίως μετά την πυρκαγιά της Μαγούλας τον Αύγουστο του 2019, από τν αντιπολίτευση σας ζητήθηκε αύξηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό. Πλέον, και με τη εμπειρία της καλοκαιρινής φωτιάς, θεωρείται ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική προστασία;
Είναι γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο και οι ανάγκες πολιτικής προστασίας έχουν μεταβληθεί σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν και οι χρηματοδοτήσεις για το σκοπό αυτό δεν είναι ανάλογες. Η κλιματική αλλαγή ή καλύτερα η κλιματική κρίση, μας δείχνει ότι οι ανάγκες ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Ήδη σήμερα ο Δήμος Δωρίδος δαπανά μεγαλύτερα ποσά από αυτά που λαμβάνει, μέσω ιδίων πόρων. Και θα συνεχίσει να το κάνει όποτε αυτό χρειαστεί.
Ξεκάθαρα πάντως, σκοπός μας να ενισχύσουμε τον τομέα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σε όλα τα επίπεδα (προσωπικό, εξοπλισμό κλπ).
Αναφέρεστε συχνά στην οικονομική νοικοκυροσύνη που διακρίνει το Δήμο επί της θητείας σας. Ποιο είναι το πρακτικό αντίκρυσμα για το δημότη όταν σε αρκετά ζητήματα τονίζετε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι;
Είναι διαφορετικό πράγμα η οικονομική νοικοκυροσύνη για την οποία αισθανόμαστε δικαιωμένοι και άλλο οι περιορισμένοι πόροι που λαμβάνουμε. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να είσαι οικονομικά νοικοκυρεμένος, όταν οι πόροι σου είναι λίγοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίζουμε κρίσιμες και έκτακτες καταστάσεις που πάντα θα προκύπτουν. Μπορούμε και στηρίζουμε το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου με κίνητρα στους γιατρούς για τη διαμονή τους, τα σχολεία του Λιδωρικίου με κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές σε όλες τις τάξεις. Έτσι μπορούμε και βελτιώνουμε τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, σε πολλές περιπτώσεις, ακριβώς λόγω της οικονομικής νοικοκυροσύνης μας.
Την τελευταία τετραετία, και ειδικότερα επί θητείας σας, “τρέχουν” πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους 9ενδεικτικά: Leader, Φιλόδημος, Τρίτσης, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, περιφερειακά και ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά) Και στο Δήμο σας βρίσκονται σε διάφορες φάσεις έργα υποδομών ύψους δεκάδων εκατομ. ευρώ. Δεν είναι επομένως, άλλοθι, αλλά και βολικό επιχείρημα απέναντι στους δημότες, να διαμαρτύρεστε για υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος;
Τα συγκεκριμένα, απολύτως χρήσιμα, χρηματοδοτικά εργαλεία που αναφέρεστε, απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες αναγκών. Από αυτά ο Δήμος Δωρίδος εξαντλεί κάθε ευρώ που μπορεί να πάρει εφόσον πληροί της προϋποθέσεις ένταξης. Τα προγράμματα αυτά, ωστόσο, δεν αφορούν το σύνολο των αναγκών μας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η έννοια της υποχρηματοδότησης. Ενταχθήκαμε και χρηματοδοτηθήκαμε από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την κατασκευή εννέα (9) παιδικών χαρών. Ωστόσο,οι ανάγκες για κατασκευή παιδικών χαρών σε όλα τα χωριά του Δήμου μας, με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, είναι πολύ μεγαλύτερες. Αναγκαστικά συμπληρώσαμε χρήματα από ίδιους πόρους και κατασκευάσαμε πολύ περισσότερες παιδικές χαρές, συνολικά δέκα επτά (17). Τώρα,καταφέραμε και εντάξαμε άλλες πέντε (5), στο πρόγραμμα Τρίτσης. Αυτές οι προσπάθειες δε σημαίνουν ότι αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες, στο σύνολό τους, αφού χρειαζόμαστε άλλες τριάντα τρεις (33) περίπου για τα υπόλοιπα χωριά μας.
Υπό αυτή τη λογική, προφανώς και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι καλύπτουν το σύνολο των αναγκών μας.
Έχετε πλέον μακρά αυτοδιοικητική πείρα. Θεωρείτε ότι το νέο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση, αλλά και η απαξίωση της δημοτικής αντιπροσωπείας μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές, καθιστούν ελκυστική την αυτοδιοίκηση σε νέους και ικανούς ανθρώπους;
Η συγκεκριμένη αναγκαιότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις επιτροπές παρουσία πάντα εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ήρθε ώστε να υπάρξει κάποιας μορφής κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Ο Δήμος μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει την αναγκαιότητα αυτή, καθώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα λόγω της έλλειψης διάθεσης συνεργασίας από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ήταν καθολικό αίτημα των Δημάρχων μέσω της ΚΕΔΕ, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους. Με το νέο εκλογικό νόμο δεν θα χρειάζεται αυτό και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη δημοτική αντιπροσωπεία όπως ορθώς υπονοείται ότι πρέπει να γίνεται. Μέσω αυτής της αλλαγής, απαντώντας και στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, πλέον οι νέοι δεν θα απαιτηθεί να μπουν σε ένα θολό, μη λειτουργικό και γραφειοκρατικό σύστημα αυτοδιοίκησης μακριά από τακτικισμούς και ανίερες συμμαχίες.
Διαρκές ζητούμενο είναι να επανακάμψει μερίδα κόσμου στη χειμαζόμενη περιφέρεια, στην κωμόπολη καταγωγή του, στο χωριό του. Τα τελευταία δύο χρόνια, με αφορμή τον covid και μετέπειτα λόγω τηλεργασίας, είδαμε όχι αμελητέα ποσότητα συμπατριωτών μας μα επιστρέφει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στον τόπο του από ό,τι συνήθως. Πιστεύετε ότι το κεντρικό κράτος θα έπρεπε να επενδύσει στην τάση αυτή ή κατά βάθος είναι κάτι που δεν το πολύ-επιθυμούσε;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει στον πολίτη. Λειτουργεί σαν κίνητρο πλέον στη λογική επιστροφής κάποιων στον τόπο καταγωγής τους, ειδικότερα σε νομούς σαν τη Φωκίδα. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την όσο το δυνατόν μικρότερη ανάγκη φυσικής παρουσίας του πολίτη σε υπηρεσίες και οργανισμούς, η τάση μπορεί να γιγαντωθεί για το καλό της υπαίθρου. Το κράτος πρέπει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς να δείξουμε μεγαλύτερη εξοικείωση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Είστε κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής στο νομό, αλλά και πέρα από αυτόν. Ποιόν υποψήφιο θα στηρίξετε στην εν εξελίξει εσωκομματική διαδικασία;
Δεν σας κρύβω ότι έχω εκφράσει την προτίμηση μου σε συγκεκριμένο υποψήφιο, εντός των οργάνων του Κινήματος. Με την ιδιότητα όμως του Αυτοδιοικητικού επιτρέψτε μου να μην πάρω θέση δημόσια γι’ αυτό. Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν να προσφέρουν και σίγουρα όποιος κερδίσει θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του κόμματος το επόμενο διάστημα. Άλλωστε είναι βαριά η παρακαταθήκη και το κενό που άφησε πίσω της η Φώφη Γεννηματά, η οποία με ήθος, με πολιτικό πολιτισμό, με ρεαλισμό και κυρίως με συνέπεια, υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια τη θέσης της αρχηγού της δημοκρατικής παράταξης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και για το Κίνημα και για την ίδια.
Το Κίνημα Αλλαγής διέρχεται, σύμφωνα με κάθε εκτίμηση, μια βαθιά και δομική και ταυτοτική κρίση. Με τη συσσωρευμένη πια εμπειρία σας, υπάρχουν, θεωρείται, οι προϋποθέσεις να ξαναγίνει κύριος πόλος στον πολιτική κονίστρα; Αν ναι με ποιες προϋποθέσεις;
Ιστορικά όλα τα κόμματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει κύριος πόλος στον πολιτικό βίο της χώρας, εφόσον έχει ξεκάθαρες θέσεις, ρεαλιστικές λύσεις και πολιτική στόχευση για την πατρίδα. Μακριά από λαϊκισμούς και διχαστικές αντιλήψεις θα μπορέσει να ξαναεκφράσει τις μεγάλες ανάγκες και το όραμα του ελληνικού λαού.