Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί, ο Χριστός ανελήφθη εν δόξη και εκάθισε στα δεξιά του Θεού και Πατρός. Προσκαλεί δε όλους εμάς, να Τον ακολουθήσουμε στην πορεία Του αυτή, για να βρεθούμε μαζί Του στα δεξιά του Πατρός Του και να συμβασιλεύσουμε εις αιώνας αιώνων. Διότι η Βασιλεία Αυτού δεν έχει τέλος. Πώς θα γίνει όμως αυτό πραγματικότητα;

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή του αγαπημένου μαθητή του Ιησού, Ιωάννη, μας διδάσκει ότι όσοι θέλουν να συμβασιλεύσουν με τον Ιησού Χριστό στην αιώνια Βασιλεία Του, πρέπει να αναγνωρίσουν τον Κύριο ως μόνο Αληθινό Θεό και αυτόν τον οποίον Εκείνος απέστειλε, τον Ιησού, ως Χριστό, δηλαδή ως Μεσσία.

-- Διαφήμιση --

Όποιος αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, αυτός έχει και την αιώνια ζωή μέσα του. Πιστεύεις λοιπόν άνθρωπε του 21ου αιώνα αυτή την αλήθεια που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και οι 12 Απόστολοί Του στα πέρατα της Οικουμένης; Ναι, πιστεύουμε, βροντοφωνούν σήμερα και οι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι δίδαξαν και επικύρωσαν συνοδικά αυτήν ακριβώς την αλήθεια.

Αυτή την αλήθεια πρέπει να ομολογούμε κι εμείς, αν θέλουμε να σωθούμε και να συμβασιλεύσουμε μαζί με τον Βασιλέα μας Ιησού Χριστό.

Αυτή την αλήθεια ομολόγησαν έως και σήμερα όλοι οι Άγιοί μας, αλλά και όλοι οι Θεοφόροι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας που συγκρότησαν τις Οικουμενικές Συνόδους ανά μέσω των αιώνων.

Εμείς ως διάδοχοι των Αποστόλων, των αγίων Πατέρων και όλων των Οσίων της Εκκλησίας του Χριστού μας, ομολογούμε την ίδια πίστη που είχαν και αυτοί και δεν την αρνούμεθα. Είμαστε έτοιμοι και το αίμα μας να δώσουμε υπέρ της αγάπης του Χριστού μας και της Εκκλησίας Του.

Αυτή είναι η πίστη που δίδαξε ο Χριστός μας επί της γης. Η πίστη αυτή δεν είναι μόνο λόγια ή θεωρία, ούτε μια απλή επίγεια φιλοσοφία. Η πίστη αυτή είναι το βίωμα και η εμπειρία του Αληθινού Θεού, που την έζησαν και την ομολογούν οι Άγιοι όλων των εποχών.

Φιλόσοφος ονομάζεται ο φίλος της σοφίας. Εδώ όμως η αληθινή Σοφία αποκαλύφθηκε και είναι ο ίδιος ο Χριστός! Γι’ αυτό και στην Κωνσταντινούπολη οικοδομήθηκε ο ναός της Σοφίας του Θεού. Δηλαδή ο ναός είναι κτισμένος στο όνομα του Χριστού μας. Σοφία και Λόγος του Θεού είναι ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Άρα αληθινός «φιλόσοφος» είναι ο πραγματικός φίλος του Ιησού Χριστού.

Ο φίλος του Ιησού Χριστού, ζει από κοντά τον Χριστό, έχει προσωπική εμπειρία για το ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός. Ζει όπως θέλει ο Χριστός και δεν τον προδίδει όπως έπραξε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Εμείς άραγε έχουμε βίωμα και εμπειρία Θεού; Μήπως εφαρμόζονται σε όλους εμάς τα λόγια του Κυρίου μας «ο λαός αυτός με τα χείλη του μόνο με τιμά, ενώ η καρδιά του απέχει πολύ μακρυά από εμέ»;

Αδελφοί μου, ο άνθρωπος χωρίς δυνατή πίστη στον αναστημένο Μεσσία, κλονίζεται και απιστεί σαν τον Απόστολο Θωμά. Χωρίς αυτή την πίστη στην ανάσταση του Χριστού θα μένει η ψυχή του παράλυτη, σαν τον παράλυτο της Προβατικής Κολυμβήθρας και δεν θα μπορέσει ποτέ να ομοιάσει στις μυροφόρες γυναίκες που δίδαξαν την πίστη αυτή σε όλη την οικουμένη.

Ο άνθρωπος αυτός που δεν πίστεψε στην Ανάσταση του Μεσσία, θα ομοιάζει σαν τον τυφλό που ζούσε στο σκοτάδι και σαν την Σαμαρείτιδα που ζούσε μέσα στην αμαρτία.

Μια κοινωνία χωρίς πίστη στον Αναστημένο Ιησού Χριστό είναι τυφλή, παράλυτη και βυθισμένη στο σκοτάδι της αμαρτίας και των σαρκικών απολαύσεων. Η πίστη στον Αναστημένο Ιησού Χριστό είναι απολύτως αναγκαία, όπως διατρανώνει σήμερα το Ευαγγέλιο αλλά και οι 318 Θεοφόροι Πατέρες. Χωρίς αυτή την πίστη ο άνθρωπος δεν σώζεται. Αλλά αυτή την πίστη την αποκτάς όταν το Πνεύμα το Άγιο κατέλθει στην ψυχή σου.

Γι’ αυτό και ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ δίδασκε ότι σκοπός της ζωής μας είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα κανείς δεν μπορεί να ομολογήσει με ειλικρίνεια ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου.

Γίνεται τώρα κατανοητό γιατί η επόμενη Κυριακή είναι της Πεντηκοστής, δηλαδή της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, περί της οποίας θα αναφερθούμε κατά την ημέρα εκείνη. Αμην.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρίκορφο Δωρίδος

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -