Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ενδιαφέρον και κινητικότητα σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων που δημιουργούνται από τους οικισμούς και τη φυλακή που βρίσκονται στην περιοχή πλησίον του ταμιευτήρα του Μόρνου.
Μάλιστα μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τις δηλώσεις που έγιναν ακολούθως από την πρόεδρο της, τον βουλευτή Ν. Φωκίδας, τον δήμαρχο Δωρίδας και άλλους παράγοντες, δημιουργείται η (ψευδ) αίσθηση ότι όλα επιλύθηκαν και βαίνουν καλώς, καθώς και ότι δεν απομένει παρά ελάχιστος χρόνος ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να απολαμβάνουν τα οφέλη από την ύπαρξη του παραλίμνιου αγωγού.
Ως Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε ότι στους κατοίκους του δήμου Δωρίδας, γενικότερα του Ν. Φωκίδας, υπάρχει πείρα και μνήμη. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι το 2011 είχε επαναληφθεί η ίδια συζήτηση και με γνωστό πλέον αποτέλεσμα. Είναι γνωστό σε όλη τη Φωκίδα ότι υπάρχουν κατασκευασμένες εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, στις φυλακές Μαλανδρίνου και στο Λιδωρίκι που δεν λειτουργούν.
Όλα αυτά είναι γνωστά, πολύ πριν μας πληροφορήσει το πολιτικό γραφείο του κου Μπούγα και η ΝΕ Φωκίδας του ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) για την ύπαρξη τους. Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο ότι στις ίδιες ανακοινώσεις αναφέρεται ακόμη και το κόστος από την μεταφορά των λυμάτων από τις φυλακές Μαλανδρίνου στην Άμφισσα, αλλά καμία αναφορά δεν γίνεται π.χ. για το που πηγαίνουν τα λύματα από το Λιδωρίκι.
Εντύπωση προκαλεί ότι η απουσία του έργου και της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο που θα τιθασευτεί από την εισήγηση της επιτροπής, κατόπιν ενεργειών Μπούγα, και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της Ν.Δ. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως και το προηγούμενο διάστημα κυβερνούσε η Ν.Δ, και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με το ζήτημα να διαιωνίζεται.
Είναι λογικό να δημιουργεί προβληματισμό ακόμα και ο χρόνος που επιλέχθηκε, ώστε να αναζωπυρωθεί η συζήτηση, να πραγματοποιηθεί η αυτοψία και έτσι βουλευτής, δήμαρχος και λοιποί παράγοντες να βρίσκονται – κατά δήλωση τους – δικαιωμένοι.
Η εργατική τάξη και ο λαός της Φωκίδας πρέπει να γνωρίζει ότι – πέραν των άλλων εξελίξεων – αυτή την περίοδο η ΝΔ προωθεί περεταίρω την εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με τις παραχωρήσεις ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου (κανάλια, ταμιευτήρες, κλπ) από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η δικιά του ιδιωτικοποίηση είναι η καλή, ενώ της ΝΔ όχι – αυτή είναι και πραγματική διαφορά των δυο κομμάτων στο θέμα αυτό.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το λαό της Φωκίδας να μην ξεχνάμε, ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις, εκτός από τη δημιουργία εντυπώσεων, την ενίσχυση του ‘μηχανισμού’ υποσχέσεων και ελπίδων, αποτελούν προπομπό και άλλων συζητήσεων και μέτρων, όπως για παράδειγμα, της ύπαρξης «αντισταθμιστικών οφελών», της αντιμετώπισης του νερού ως εμπορεύματος και όχι ως αγαθού πολύτιμου για τη ζωή και εν τέλει του κόστους του. Ακόμα και στο ενδεχόμενο τέτοιων εξελίξεων, ο λαός της περιοχής έχει συμφέρον να επαγρυπνεί και να τις ακυρώσει με τη δράση του.
Αποκαλυπτικό για τον βαθμό υποκρισίας προς το λαό της Φωκίδας είναι ότι πίεζαν τους κτηνοτρόφους να απομακρύνουν τις σταβλικές υποδομές που είχαν ένα χιλιόμετρο μακριά από την όχθη του ταμιευτήρα, αδιαφορώντας για το αν και σε ποιο βαθμό κάτι τέτοιο είναι εύκολο και δεν ‘έβγαλαν άχνα’ για τα λύματα από το Λιδωρίκι που για χρόνια χύνονται ανεξέλεγκτα.
Το ΚΚΕ είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν την ευκαιρία να προβάλλει την θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι δεν είναι περιττή επανάληψη να τοποθετηθούμε εκ νέου:
- Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
- Με ευθύνη του κράτους και μόνο να υλοποιηθεί το έργο για τη διαχείριση των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του δήμου Δωρίδας. Με δεδομένο ότι ο ταμιευτήρας του Μόρνου αποτελεί βασικότατη πηγή υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής (είναι ο μοναδικός ταμιευτήρας στο σύστημα Εύηνος – Μόρνος – Υλίκη) το έργο αυτό έχει ευρύτερη σημασία.
- Να δοθεί αρδευτικό νερό χωρίς κανένα κόστος για τους αγρότες και να γίνουν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα με ευθύνη του κράτους προκειμένου να αρδεύεται με επάρκεια η πεδιάδα του Μόρνου.
- Το σύνολο των περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων (οικονομικών, οδοποιίας κλπ) που έχουν προκληθεί από την ύπαρξη του ταμιευτήρα, να μην επιχειρηθεί να καλυφτούν από χρήματα των φορολογουμένων (τακτική που για δεκαετίες ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ με τους παραγοντίσκους του στη συνέχεια να παριστάνουν ‘τους ήρωες’).
- Είναι αισχρή και εκ του πονηρού η ύπαρξη αντισταθμισμάτων στο όνομα ότι ο ταμιευτήρας εξυπηρετεί και πέραν των ορίων του δήμου Δωρίδας. Στο ενδεχόμενο τους και μόνο η ζωή της λαϊκής οικογένειας θα γίνει ακριβότερη – πρώτα και κύρια στο δήμο Δελφών που εκτός απ’ τις ΔΕ Γραβιάς, Παρνασσού, Καλλιέων, οι υπόλοιπες υδροδοτούνται απ’ το Μόρνο.
- Όλες οι σχετικές ενέργειες που θα δρομολογηθούν πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα σχεδιαστούν κατά τρόπο τέτοιο που αποδεδειγμένα δε θα ευνοούν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ τουριστική αξιοποίηση ή/και παρόμοιες επενδύσεις) που θα επιβαρύνει την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής.
Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ