Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Είναι γνωστό ότι τα καθαρά νερά της λίμνης του Μόρνου έλυσαν το θέμα της λειψυδρίας όχι μόνο της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας μας και συνάμα η Δωρίδα έχασε το ποτάμι της που ζωογονούσε μια μεγάλη περιοχή, η οποία ξεκινούσε από τα ορεινά και έφτανε μέχρι τις όμορφες παραλίες της στον Κορινθιακό.
Δυστυχώς, καμία σοβαρή μέριμνα δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην περιοχή η κατασκευή της λίμνης. Πιστεύουμε ότι, έστω και τώρα, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πολλά, με στόχο η λίμνη του Μόρνου να αποτελέσει την αφετηρία για τη σωστή ανάπτυξη της περιοχής μας.
Την Παρασκευή 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – αυτοψία της προέδρου της υποεπιτροπής υδάτινων πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, βουλευτού νομού Ηλείας της Ν.Δ., βουλευτών και τοπικών παραγόντων, στη λίμνη του Μόρνου για το έργο του παραλίμνιου αγωγού διαχείρισης λυμάτων των κοινοτήτων και οικισμών της περιοχής του ταμιευτήρα του Μόρνου και του σωφρονιστικού καταστήματος του Μαλανδρίνου.
Στην εν λόγω επίσκεψη στις φυλακές Μαλανδρίνου, στο Λιδωρίκι, στο φράγμα και στις εκβολές του ποταμού στην περιοχή “Κουτσούκια” Μανάγουλης της πεδιάδας του Μόρνου, συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης Τάσος Φλώρος και οι δημοτικοί της σύμβουλοι, Γεραντώνης Χρήστος, Γκίκας Χρήστος, Καγιάς Ιωάννης και Παπαθανασίου Θεμιστοκλής, οι οποίοι εξέφρασαν συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να επαναλάβουμε και να γνωστοποιήσουμε μερικές από τις βασικές μας θέσεις:
- Συμφωνούμε με την πρόταση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παραλίμνιου αγωγού και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων με τη ρητή, ωστόσο, διαβεβαίωση ότι το κόστος λειτουργίας θα το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ ή άλλος δημόσιος φορέας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τις κτηνοτροφικές μονάδες που αποτελούν τη βασική επαγγελματική ενασχόληση στην περιοχή πέριξ του ταμιευτήρα, καθώς και για όλες τις τοπικές κοινότητες πέριξ της λίμνης, διότι μιλάμε για ένα έργο με χρονική προβολή τουλάχιστον πενήντα ετών. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να απελευθερωθεί η απαγορευτική ζώνη γύρω από τη λίμνη για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης.
2. Το Κάστρο του Καλλίου, γνωστό τοπόσημο για την περιοχή μας, να γίνει με τον κατάλληλο σχεδιασμό σημείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με προφανή οφέλη, αφού προβούμε στις παρακάτω ενέργειες:
- Ανάδειξη της αιτωλικής Καλλίπολης και συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών.
- Κατασκευή της γέφυρας του στενού για τη ζεύξη της βουνοσειράς της Στόχοβας και του λόφου του Κάστρου.
- Κατασκευή μικρών φραγμάτων στήριξης στους χείμαρρους που τα νερά τους πέφτουν στη λίμνη για να αποφευχθεί το μπάζωμά της.
- Μικρές αναπτυξιακές και τουριστικές δραστηριότητες για να σταματήσει, επιτέλους, η συνεχιζόμενη μετανάστευση των κατοίκων των γύρω περιοχών.
- Ελάχιστη υποχρεωτική παροχέτευση νερού από τη λίμνη στην κοίτη του ποταμού, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν υπάρχουν αρκετά αποθέματα και στους ταμιευτήρες της Υλίκης, Ευήνου και Μαραθώνα.
- Απαιτείται να ληφθεί μέριμνα για την άρση των επιπτώσεων στην πεδιάδα του Μόρνου τόσο για την άρδευσή της όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη θαλάσσια περιοχή.
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Αναστάσιος Φλώρος