Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό
Δύο μεγάλα και εμβληματικά έργα της Φωκίδας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» , δήλωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας.
Πρόκειται για τον Παραλίμνιο αγωγων λυμμάτων του Μόρνου και την περιοχή των Δελφών, που υπάγεται στην προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων.
Όπως τόνισε ο Ι.Μπούγας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό, αλλάζει επιτέλους την ελληνική οικονομία συνολικά προς ένα μοντέλο ψηφιακό και ανταγωνιστικό. Στοχεύει όχι μόνο στην οικονομική ανάταξη της χώρας, μετά από την πρωτοφανή κρίση που έφερε η πανδημία, αλλά στην κοινωνική δικαιοσύνη και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Διά μέσου του προγράμματος, θα καταστεί εφικτή η δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση του πραγματικού μας εθνικού προϊόντος κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες εντός της επόμενης πενταετίας, όταν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για μιαν άλλη Ελλάδα.
Το μέγεθος των πόρων που θα παρασχεθούν ανέρχεται σε 57 δισεκατομμύρια ευρώ, προστίθενται στα 32 δισεκ. ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και δανείων και ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο ύψους 25 δισεκ. ευρώ, που θα κινητοποιηθεί μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα πνοής που απλώνονται σε όλη τη χώρα, τα οποία δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης, με εστίαση στις επενδύσεις, στην απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πολιτών. Συνολικά, προωθείται η λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια και ανάπτυξη, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να διαμορφώσουμε ένα άλλο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ήδη η υποδοχή των προτάσεών μας από την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα θερμή, ενώ η στρατηγική του Ελληνικού Σχεδίου χαρακτηρίζεται πρωτοπόρα μεταξύ όλων των κρατών μελών.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ρητώς δύο εμβληματικά έργα στη Φωκίδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: α) τον Παραλίμνιο Αγωγό του Μόρνου – αναφέρεται ειδικότερα η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (Άξονας 1.4 – «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας») και β) την περιοχή των Δελφών, που υπάγεται στην προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων των από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (Άξονας 4.6 – «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας»). Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.
Σχεδόν στο σύνολο των προβλεπομένων δράσεων μπορούν να ενταχθούν έργα σε ολόκληρη τη Φωκίδα, τα οποία είναι συμβατά με το Σχέδιο. Η συμπερίληψη των ανωτέρω σπουδαίων παρεμβάσεων συνιστά ασφαλώς επιτυχία, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας. Εντός των επομένων ημερών, πρόκειται να δοθούν πιο λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις των επιμέρους έργων και το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσής τους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα επιπλέον οικονομικό εργαλείο, με το οποίο χρηματοδοτούνται νέα έργα σε ολόκληρη τη Χώρα, γεγονός που δεν αναιρεί, αντίθετα ενδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.