Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

MeToo . . . το ελληνικό

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

 

Της Στέλλας Πριόβολου*

Το «MeToo» είναι αγγλική έκ­φραση που καθιερώθηκε… δεν ξέρω αν ο εθνικός μας γλωσσολόγος και Δάσκαλός μου Γιώργος Μπαμπινιώτης θα συμφωνούσε με την ελληνική απόδοση, που αναζητώ πάντα, κατά τις συμβουλές του: «κι εγώ επίσης» ή «συνέβη και σ’ εμένα».

Η έκφραση κα­θιερώθηκε, όπως πληροφορούμαι, από το πρώτο θύμα βιασμού, μια ακτιβίστρια, που τη χρησιμοποίησε στο Διαδίκτυο για να καταγγείλει την περιπέτειά της. Και είναι, βέβαια, κοινώς αποδεκτό ότι η βία κατά των γυναικών είναι επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπί­νων δικαιωμάτων.

-- Διαφήμιση --

Το κίνημα, που στη συνέχεια δημιουργήθηκε, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Καιρός ήταν να έρθει και στην Ελλάδα που, ευτυχώς σύντομα, θα αναπροσαρμόσει τη νομοθεσία της για την τιμωρία τέτοιων αδικημάτων, οπότε και η δήλωση εκ μέρους κάθε θύματος θα είναι πλέον «και ηθική και νόμιμη».

Το διάστημα αυτό που κατακλυζόμαστε από πράξεις ποικίλων μορφών βίας που έρχονται καθημερινά στο φως, προσωπικά έχω δεχθεί… βίαιη πίεση στον εγκέ­φαλο και αισθάνομαι ότι ζω, χωρίς να το ξέρω, σε χώρα βάρβαρων διεστραμμένων, όπου λίγες Ελληνίδες διέφυγαν τον βιασμό και οι Έλληνες «λεβέντες»… εξέλιπον!

Το πρωτόγνωρο αυτό ερέθισμα με οδήγησε στην περισυλλογή και την αναζήτηση των αιτίων του φαινομένου, που υποβόσκει επί χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου, και όχι μόνον, και αποκα­λύφθηκε χάρις στην ηρωική ομολογία της ολυμπιονίκου Μπεκατώρου, της οποίας η αξιέπαινη αυτή πρά­ξη λερώθηκε στη συνέχεια από τα απόνερα χυδαίων αντιδράσεων.

Το κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί όλη τη χώρα είναι ο καθρέφτης της ίδιας της κοινωνίας, όπου οι ανθρώπινες αξίες έχουν ισοπεδωθεί και η αξιολόγηση θεωρείται κατάρα. Στον χώρο του θεάτρου ηθοποιοί ανεβαίνουν ψηλά χωρίς να αξίζουν και με ελάχιστη αναγνώριση, διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια αναδεικνύονται με αμφισβητήσιμα προσόντα και προσωπικότητες του Αθλητισμού χωρίς παιδεία καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας.

Όλοι άξιοι, χωρίς αξιολόγηση διαφανή, με κάποια υποκειμενικά κριτήρια! Και όταν αυτοί οι άξιοι γίνουν πολλοί και δεν μπορούν να επιβιώσουν επαγ­γελματικά, αναζητούν ποικίλους τρόπους αήθεις, και ανάμεσά τους πρώτος και άνετος, το σεξ!

Όλοι μαζί πλέον, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, κρατούν το στόμα τους κλειστό για να μη χάσουν τη θεσούλα και να μην πάνε κόντρα στο κύμα.

Από την άλλη πλευρά, αυτούς που με την αξία τους παλεύουν με άγρια κύματα, χωρίς συμβιβασμούς, η θάλασσα συχνά εκβράζει στην ξηρά ανίκανους να επιπλεύσουν! Όσοι όμως από αυτούς τα καταφέρουν, έχουν πάρει, χωρίς να το συνειδητοποι­ούν πάντα, το μετάλλιο νίκης στη ζωή!

Από την πρόχειρη αυτή ανασκόπηση του φαινομένου προκύπτει αβίαστα η ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας ως ατόμων και κοινωνίας.

Παράλληλα θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνώντες, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να αγωνιστεί για μια σοβαρή οργάνωση του κράτους, για αξιοκρατία, διαφάνεια, αυστηρούς θε­σμούς και τιμωρία των παρανομούντων, χωρίς εξαι­ρέσεις.

Θα πρέπει να εκλείψουν το ανεξέλεγκτο της εξουσίας, οι απαράδεκτες τάσεις πολιτικής εκμετάλλευσης των θεμάτων αλλά και ο εκχυδαϊσμός της αν­θρώπινης προσωπικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνία.

Τέλος, το δίδαγμα του κοινωνικού φαινομένου των ημερών είναι ότι, όταν οι κυβερνώντες επιλέγουν πρό­σωπα που θα προσφέρουν κοινωνικό έργο και μοιραία θα ασκούν εξουσία, να ελέγχουν με σύνεση, αντικειμε­νικότητα και διαφάνεια, χωρίς προσωπικές επιθυμίες και πολιτικές παρωπίδες την όλη προσωπικότητα και το ήθος των υποψηφίων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την ενός ανδρός (ή γυναικός) αρχή!

*Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, πολίτης της Δωρίδας

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -