Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Τι συμβαίνει με τους σεισμούς στο Δυτικό Κορινθιακό

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ από την “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ”

Ο Εγκέλαδος έχει ξεχάσει επί πολλές δεκαετίες τη Θεσσαλία και θύμισε την ύπαρξή του με τρομοκρατικό τρόπο. Αντίθετα, στη Β. Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι συχνός επισκέπτης. Προχθες τα χαράματα κατεγράφη μια ακόμη δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 15χλμ βορειοδυτικά του Αιγίου, που είχε εστιακό βάθος 15 χλμ κι έγινε αισθητή στην Πάτρα κι όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Εδώ και δυο μήνες οι σεισμολόγοι λένε ότι βρίσκεται σε διέγερση ο δυτικός Κορινθιακός. Ο Καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχουν γίνει 1.800 μικροδονήσεις στην περιοχή.

-- Διαφήμιση --

Εμείς μιλήσαμε με τον Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Θύμιο Σώκο. Από τη συζήτηση αβίαστα προέκυψε ότι οφείλουμε να κινούμαστε και να αντιδρούμε στα όρια μιας «λελογισμένης ανησυχίας». Ο κ. Σώκος επισήμανε:

«Όντως ο δυτικός Κορινθιακός βρίσκεται σε μια διέγερση, αλλά το γεγονός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και πολλά πράγματα. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και οι σεισμοί δεν είναι σαν τις καταιγίδες που ξέρουμε ότι έρχονται συνήθως τον χειμώνα. Ο σεισμός έρχεται ως απρόσκλητος επισκέπτης. Οι τελευταίες αλλεπάλληλες, μικρού μεγέθους, δονήσεις δείχνουν ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, αλλά δεν σημαίνει και κάτι το σίγουρο αυτή η διατύπωσή μου…».

Συνεπάγεται, προφανώς, ότι ο Καθηγητής αποφεύγει να τοποθετηθεί κατηγορηματικά. Εξηγεί το λόγο: «Είναι πολλά τα ρήγματα στην περιοχή. Αναφέρω ενδεικτικά αυτά των Καμάρων, του Αιγίου, της Ναυπάκτου, του Ξυλοκάστρου, της Ερατεινής, του Μαραθιά. Ασφαλώς και το ρήγμα του Ψαθόπυργου, που δεν έχει ενεργοποιηθεί επί πολλά χρόνια. Πρόκειται για ρήγματα που δίνουν σεισμούς 6 – 6,5 Ρίχτερ, και το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα έχουμε τέτοιο μέγεθος σεισμού. Ποτέ, μη με ρωτάτε… Συνηθίζω να μιλάω στους φοιτητές μου για τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, το 1999.Θα προκύψει κι άλλος τέτοιου μεγέθους σεισμός στην Πόλη. Από τότε, όμως, έχουν περάσει 22 χρόνια…».

Οδηγήσαμε στη συνέχεια τη συζήτησή μας στα μέτρα και το βαθμό της ετοιμότητας της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Σώκος έδειξε να ανησυχεί:

«Ας μην κρυβόμαστε, τα παλιά, τα νεοκλασικά κτίρια είναι απειλή. Περπατώ στην Πάτρα και δεν βλέπω να γίνεται κάτι για να περιορισθούν ή και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι οι απώλειες και οι ζημιές από ένα σεισμό βρίσκονται σε συνάρτηση με το βαθμό της ετοιμότητάς μας και αυτός ο βαθμός δεν είναι καλός…».

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -