Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
Στο δρόμο κατάθεσης στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, των λαϊκών αγορών. Δεν φτάνουν οι συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίαςπου πλήττουν εδώ και ένα χρόνο τους αυτοαπαχολούμενους στις λαϊκές αγορές έρχονται να τους αποτελειώσουν καταργώντας τα εναπομείναντα στοιχεία προστασίας τους απελευθερώνοντας τη δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης στη βάση των κανόνων της αγοράς. Που ξέρουμε καλά ποιος θα επικρατήσει..!
Με δυο λόγια:
- Καταργούνται η μόνιμη άδεια πωλητή λαϊκών αγορών και η δυνατότητα μεταβίβασής της, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Πλέον η κάθε θέση θα βγαίνει σε «πλειστηριασμό» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
- Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης, καταργώντας ουσιαστικά και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικών κριτηρίων στη διαδικασία χορήγησης των αδειών. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα τα κριτήρια ήταν κυρίως «κοινωνικά» (ανεργία, πολύτεκνοι, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.), το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι αυτό της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς του αιτούντος, το οποίο συγκεντρώνει το 60% της συνολικής μοριοδότησης, έναντι 40% των υπόλοιπων κριτηρίων..
- Εισάγει πρόβλεψη για 20% της μοριοδότησης σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με κριτήριο τον τίτλο σπουδών), κάτι που αποτελεί κοροϊδία προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους που υποτίθεται σπουδάζουν για να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους.
- Δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) σε ποσοστό 5% του συνόλου, το οποίο φαντάζει μεν μικρό, επί της ουσίας όμως ανοίγει ο δρόμος να αυξηθεί μελλοντικά.
- Δημιουργούνται νέοι φορείς διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τη μορφή ΣΔΙΤ, συνεπώς δρομολογείται πλήρως η ιδιωτικοποίησή τους. Ενώ προβλέπονται μια σειρά ρυθμίσεις αυστηροποίησης των ελέγχων, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικές ποινές.
Το νομοσχέδιο στην πράξη, θα οξύνει τον ανταγωνισμός στον κλάδο αυτό. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι χαμηλότερων εισοδημάτων που δραστηριοποιούνται σήμερα στις λαϊκές αγορές, θα οδηγηθούν σε γενικευμένη ανασφάλεια και στην ανεργία. Η παραπάνω διαδικασία θα έχει την αντανάκλασή της και στις τιμές, Άρα το συγκεκριμένο τσακίζει πρώτα και κύρια τους επαγγελματίες αλλά και κατ’επεκταση και εμάς τους ίδιους..
Δεδομένου ότι ο Δήμος έχει αρμοδιότητες στις λαϊκές αγορές, ερωτάται η Δημοτική αρχή
- πως εκτιμά την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και σε αυτόν τον τομέα της εμπορικής δραστηριότητας που εξυπηρετεί κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
- αν συμφωνεί και αν πρόκειται να αντιδράσει πολιτικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο
Πάνω σε αυτά τοποθετήθηκε η ΛαΣυ Δωρίδας στο προηγούμενο ΔΣ προχωρώντας σε κατάθεση του παρακάτω ψηφίσματος, το οποίο και υιοθετήθηκε.
Ψήφισμα
Με το προτεινόμενο πλαίσιο του νόμου για τις λαϊκές αγορές καταργούνται τα εναπομείναντα στοιχεία προστασίας των αυτοαπασχολούμενων και «απελευθερώνεται» η δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, στη βάση των κανόνων της αγοράς . Με την αδειοδότηση των εταιρειών και τις ΣΔΙΤ «απογειώνεται» η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, δρομολογείται πλήρως η ιδιωτικοποίηση.
Στην πράξη, με την όξυνση του ανταγωνισμού και τη διαδικασία πλειστηριασμού, θα τεθούν υπό διωγμό οι μικροί επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι βιομηχανικών ειδών, προς όφελος μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η παραπάνω διαδικασία θα έχει την αντανάκλασή της και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Απαιτούμε :
- Ο νόμος αυτός να μην κατατεθεί
- Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών – σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των κανόνων που προστατεύουν τη δημόσια υγεία – με την αραίωση των πάγκων μέσω της επέκτασης των προβλεπόμενων χώρων στους οποίους λειτουργούν οι λαϊκές , τον εφοδιασμό με ευθύνη του κράτους όλων των απασχολούμενων με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και άλλα μέτρα που έχουν προτείνει οι μαζικοί φορείς των επαγγελματιών,
- Να παρθούν όλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκή, πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς, και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος.