Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Του Αντώνη Καρπετόπουλου*
Η ευρωπαία επίτροπος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού μιλώντας στα «ΝΕΑ». Μετά τη συγκατάθεση της επιτρόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να το κάνει πράξη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να περιμένει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να ήμουν από τους πρώτους που είχα γράψει πριν από μερικούς μήνες για την ανάγκη της ύπαρξης ενός πιστοποιητικούεμβολιασμού και δεν το λέω για να ευλογήσω τα γένια μου. Από τότε, παρακολουθώ τη δημόσια συζήτηση: αργά αλλά σταθερά γίνεται κατανοητό ότι το πιστοποιητικό είναι αρχικά χρήσιμο εντός της χώρας μας. Το αν θα το υιοθετήσουν οι άλλες χώρες είναι δευτερεύον. Για αυτό άλλωστε και οι Σουηδοί και οι Δανοί, που είναι πρακτικοί άνθρωποι, το θεσμοθέτησαν.
Η κατοχή του πιστοποιητικού θα επιτρέψει αρχικά τις κοινωνικές συναναστροφές: οι εμβολιασμένοι παππούδες και γιαγιάδες μπορεί να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να σμίξουν ξανά με τους φίλους τους – βγαίνοντας από το σπίτι θα τους αρκεί να δείχνουν το πιστοποιητικό, όπως τώρα δείχνουντο μήνυμα στο 13033, όταν βγαίνουν για ψώνια. Η δυνατότητα αυτή βάζει τέλος στην καραντίνα τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν συνώνυμο της απομόνωσης και της κατάθλιψης. Έπειτα η επίδειξη του πιστοποιητικού θα επιτρέψει τα ταξίδια εντός της Ελλάδας.
Έρχεται Πάσχα. Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν λογικά να ταξιδέψουν στα χωριά τους, να ξαναβρούν τους συγγενείς τους, να πάνε άφοβα στην εκκλησία. Αν δεν υπάρχει πιστοποίηση, δηλαδή δυνατότητα απόδειξης εμβολιασμού, από τα οριζόντια μέτρα δεν γλιτώνουμε.
Ακούω διάφορους που λένε ότι το πιστοποιητικό θα δημιουργήσει δύο ειδών πολίτες-τους εμβολιασμένους και τους μη. Λάθος. Αυτό από μόνο του το δημιουργεί ο εμβολιασμός. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί οτιδήποτε, αλλά θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες της άρνησής του.
Αν 500 χιλιάδες άνθρωποι δεν εμβολιαστούν και μπορεί να κυκλοφορούν και να συναντιούνται παντού, είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν τις ΜΕΘ, που τις χρειαζόμαστε για πολλά, κι όχι μόνο για τους ασθενείς από Covid-19: πρέπει να τους φροντίσουμε, αλλά όχι σε βάρος των άλλων.
Δεν γίνεται επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν κάποιοι που εμβολιάστηκαν να συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς. Το πιστοποιητικό θα επιτρέψει και τη συνάθροιση, δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς, και τη μετακίνηση, δηλαδή τον εσωτερικό τουρισμό, θα βοηθήσει και την επιστροφή όλων στη δουλειά: δεν εμβολιάζονται μόνο συνταξιούχοι, αλλά και άνθρωποι 60 χρόνων που σήμερα τηλεεργάζονται.
Γίνεται ένα λάθος: συνδέουμε την πιστοποίηση του εμβολιασμού μόνο με τα ταξίδια στο εξωτερικό και τον τουρισμό. Προφανώς όποιος εμβολιάζεται μπορεί και ευκολότερα να ταξιδέψει: δεν είναι κάτι καινούργιο – σήμερα για να πας σε χώρες της Αφρικής π.χ. πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστείς.
Αλλά ας μην μπλέξουμε με τις υποχρεώσεις. Για τη χρήση του πιστοποιητικού δεν χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες και αποφάσεις της ΕΕ: αν το πιστοποιητικό υπάρχει, θα φροντίσουν άλλοι να το αξιοποιήσουν. Πρώτα πρώτα οι αεροπορικές εταιρείες: όπως τώρα σου ζητάνε testγια να ταξιδέψεις, αύριο θα σου ζητάνε απλά να έχεις μαζί σου το πιστοποιητικό. Στη συνέχεια θα το ζητάνε οι ξενοδόχοι, που το τελευταίο που θέλουν είναι κάποιο κρούσμα στο ξενοδοχείο τους.
Δεν χρειάζονται πάντα και παντού παρεμβάσεις του κράτους: μια χαρά αυτορρύθμιση μπορεί να υπάρξει. Όταν θα ανοίξουν τα εστιατόρια, αλλά με το καλό και τα θέατρα, τα σινεμά, τα μπαρ, οι μουσικές σκηνές, τα γήπεδα, τα κριτήρια εισόδου θα προκόψουν από μόνα τους: θα δείχνεις το πιστοποιητικό σου και θα περνάς. Κι αν κάποιος πάρει το ρίσκο να βάζει κόσμο, που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, θα χάνει απλά πελάτες.
Ποιος θα πάει να διασκεδάσει κάπου, αν ξέρει πως ο διπλανός του είναι αρνητής; Δεν χρειάζεται να υποχρεώσουμε κανένα να εμβολιαστεί. Απλά όποιος δεν έχει το πιστοποιητικό του, θα καταλήξει να κάθεται ωραία σπίτι του, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν φάρμακα. Όπως τώρα π.χ. δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο, αν δεν έχει κάρτα φιλάθλου.
Οι άνθρωποι του Πιερρακάκη μπορεί να το φτιάξουν σε ένα απόγευμα. Δεν χρειάζονται συζητήσεις, θα το έχεις και θα το χρησιμοποιείς, όπου στο ζητάνε. Γιατί πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό;
* Ο Αντώνης Καρπετόπουλος είναι δημοσιογράφος – αρθρογράφος στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ