Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Βοτανικός Κήπος Δωρίδας – Ιστορική αναδρομή στην ίδρυσή του στην Πενταγιού

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

 

Άρθρο του Δρ. Γεωργίου Ν. Δημητρέλλου*

Κάπου εκεί στο 2013, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στέλιος Τσιώρης με προσκάλεσε να συμμετάσχω στο 15Ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας, για να παρουσιάσωέναθέμα γύρω από τα δάση και το φυσικό περιβάλλον.

Επιστρέφοντας από   ερευνητική αποστολή στα Βαρδούσια, πολλές σκέψεις πέρασαν από το νου μου. Το άλλο πρωί είπα στον Πρόεδρο:«εσείς εκεί έχετε αξιόλογα αυτοφυή φυτά -βοτάνια που αποτελούν σπουδαίο φυσικό πόρο και πλούτο και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Να κάνω μια παρουσίαση για τη χλωρίδα της περιοχής; Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας γνωρίζει και έχει μελετήσει την περιοχή τόσο στο πλαίσιο του Natura 2000,όσο και σε άλλες έρευνες και μελέτες».Ενθουσιάστηκε!!!! .

-- Διαφήμιση --

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Το θέμα της εισήγησής μου;

Τα χρηστικά Βότανα της Ελληνικής Φύσης στην περιοχή της Φωκίδας. Στην εισήγησή μου, έγινε αναφορά στην υψηλού επιπέδου βιοποικιλότητα της περιοχής, στη χλωρίδα της που συγκροτούν περισσότερα από 1500 διαφορετικά φυτά από τα παράλια μέχρι τις υψηλότερες κορυφές των βουνών, στον μεγάλο αριθμό αυτοφυών φυτών που ανήκουν στα αρωματικά, φαρμακευτικά και βότανα, στο τεράστιο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον που έχει μεγάλος αριθμός από αυτά, στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και χέρσων εκτάσεων με την καλλιέργειααρωματικών, φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) και βοτάνων που το υλικό αναπαραγωγής τους θα προέρχεται από τα αυτοφυή φυτά της περιοχής (αρκετά από τα οποία έχουν μοναδικές ιδιότητες) και στη δημιουργία Βοτανικού Κήπου.

Αύγουστος 2013: ανηφόρισα για την Πενταγιού από την προηγούμενη του συνεδρίου. Εκεί ένοιωσα τη ζεστασιά, τη φιλικότητα, και την αγάπη τόσο των Πενταγιωτών όσο και των ανθρώπων των άλλων χωριών της ομοσπονδίας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες, και απλοί άνθρωποι με ενδιαφέρον και ανησυχίες για τον τόπο τους.

Οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και με προτάσεις για τον τόπο.

Η πρότασή μου για καλλιέργεια ΑΦΦ με την αξιοποίηση χέρσων και εγκαταλειμμένων εκτάσεων όλων των 18 Δημοτικών Διαμερισμάτων της Β/Δ Δωρίδας σε συνδυασμό με την δημιουργία Βοτανικού Κήπου και την ίδρυση μονάδας μεταποίησης προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό.Η πρόταση γεννήθηκε στην Πενταγιού, ωστόσο αφορά όλη την Δωρίδα,από τα παράλια μέχρι τις κορυφές των βουνών της, αλλά και ολόκληρη τη Φωκίδα.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Burgel – καθηγητής Αστικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ του Παρισιού, επίτιμος καθηγητής του ΕΜΠ και φιλέλληνας, παρακολούθησε την παρουσίαση για τα χρηστικά βότανα της περιοχής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτήρισε την δημιουργία Βοτανικού Κήπου και την καλλιέργεια ΑΦΦ ως εξαιρετική ιδέα για την περιοχή.

Ακόμα θυμάμαι το πλούσιο γεύμα που ακολούθησε στο τέλος της πρώτης ημέρας κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας του χωριού, με χορούς και πολύ γλέντι!!!

Ο Πρόεδρος Τσιώρης εκεί ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σου! Με την ωραία εισήγησή σου, μου έδωσες δύναμη να αρχίσω τις προσπάθειες για την επιτυχία του στόχου μας (εύρεση οικονομικών πόρων, ΕΣΠΑ, LEADER, κ.ά.)”.

Περάσαμε αρκετές ώρες επικοινωνίας με τον Πρόεδρο και πάντα διέκρινα την επιμονή του, το ακούραστο, και φιλικό στυλ που σε έκανε να αισθάνεσαι κοντά του και να μην μείνεις στην εξαίρετη και ενδιαφέρουσα ιδέα μόνο, αλλά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε και να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί στην πράξη αυτή η πρόταση.

Με έκανε να αισθάνομαι την Πενταγιού χωριό μου.

Ανήσυχος, με πείσμα και αποφασιστικότητα ο κ. Τσιώρης πάλευε με συναντήσεις σε Υπουργεία, φορείς, συλλόγους, προσωπικότητες που θα μπορούσαν να στηρίξουν με ενδιαφέρον σαν δική τους υπόθεση την πρόταση ίδρυσης του Βοτανικού Κήπου και της καλλιέργειας ΑΦΦ, με συνεντεύξεις, με διεύρυνση των συνεργασιών του για αυτή την ιδέα.

Αργότερα προχωρήσαμε στη δημιουργία ημερολογίου 2017, του Συλλόγου Πενταγιωτώνμε ΑΦΦ της Πενταγιούς(περιγραφή κάθε φυτού και εικόνα του, βιότοποι, χρήσεις, φαρμακευτικές ιδιότητες,κ.ά.).

Το 2016 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Λιδωρίκι με πλήθος εισηγήσεων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Α.Π.Θ., Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών, κ.ά.) που έπεισαν ακόμα περισσότερο για την αναγκαιότητα υλοποίησης εκείνης της πρότασης του Αυγούστου του 2013, της ίδρυσης του Βοτανικού Κήπου και της καλλιέργειας ΑΦΦ σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σεμινάριο εκπαίδευσης σε υπαλλήλους του Δήμουκαι άλλους ενδιαφερόμενους.

Αρωγό και συνοδοιπόρο, από την πρώτη φάση της πρότασης, είχαμε τον Δήμαρχο Δωρίδας κ.Γ.Καπετζώνη, ο οποίος το 2018 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χρηματοδότησε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για την εκπόνηση μελέτηςδημιουργίας Βοτανικού Κήπου στους Πενταγιούς Δωρίδας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, και είχε ως σκοπό την υποβολή των αναγκαίων μελετών για χρηματοδότηση στα πλαίσια του έργου: Αναπλάσεις στην τοπική κοινότητα Πενταγιών Δήμου Δωρίδας που περιλαμβάνει και τη δημιουργία Ορεινού Βοτανικού Κήπου Δωρίδας (LEADER). Η πρόταση εγκρίθηκε με την 2391/11.11.2020 απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η δημιουργία του Ο.Β.Κ.Δ. και η αξιοποίηση των χέρσων και εγκαταλειμμένων εκτάσεων με την καλλιέργεια Α+ΦΦ και τη μονάδα μεταποίησης στην καρδιά της Ρούμελης, καθιστά φανερό το μήνυμα ελπίδας για την επόμενη ημέρα σε επίπεδο νομού και περιφέρειας.

Ένας μεγάλος αγώνας ξεκίνησε για την ανάπτυξη της Δωρίδας και της Φωκίδας. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και είμαστε όλοι εδώ ενεργοί για ένα καλύτερο αύριο.

* Ο Δρ. Γεώργιος Ν. Δημητρέλλος είναι Ε.ΔΙ.Π., Τομέας Βιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -