Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Του Γιάννη Σουλιώτη*
Τον Ιούνιο, η εταιρεία KPMG δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Τα ευρήματά της ήταν εντυπωσιακά, καθώς… εξασφάλιζαν στη χώρα μια πρωτιά: αυτήν της μεγαλύτερης αγοράς λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2019, συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την Ευρώπη καταναλώθηκαν 38,9 δισ. λαθραία τσιγάρα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν παραποιημένα, αντίγραφα από γνωστές, επώνυμες μάρκες. Στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης.
Στελέχη των διωκτικών αρχών της Ε.Ε., που ρωτήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας, απέδωσαν την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού παραποιημένων τσιγάρων στη λειτουργία παράνομων καπνεργοστασίων σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με την Ελλάδα να καταλαμβάνει κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτές.
Όσα έφερε στο φως η πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις τους. Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ύστερα από μυστική έρευνα 8 μηνών, είχε υπό τον έλεγχό του 22 παράνομα εργοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική.
Όλοι λειτουργούσαν στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων. Στο εσωτερικό τους οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 91 εκατομμύρια τσιγάρα και 75 εκατομμύρια κενά πακέτα, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός της ελληνικής πρωτιάς στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, η υπόθεση ήλθε να αναδείξει κάτι ακόμα. Την έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό, διότι το ισχυρότερο πλήγμα στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων δεν το κατέφεραν οι κεντρικές υπηρεσίες της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένες με τη δίωξη του λαθρεμπορίου, αλλά το Τ.Α. Αμαρουσίου. Μια ομάδα δηλαδή 13 αστυνομικών.
Οκτώ παρακολουθούσαν τις κινήσεις των υπόπτων και οι 5 ανέλυαν τα δεδομένα, καταφέρνοντας να συνδυάσουν τις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν χειριστεί η Οικονομική Αστυνομία, η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και η Δίωξη Ναρκωτικών.
Κι εάν η καθεμιά από τις παραπάνω διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις απέφευγε για λόγους ανταγωνισμού να μοιραστεί τις πληροφορίες που συνέλεγε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι τι έκανε η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.
Η «δεύτερη ΕΥΠ», που δημιουργήθηκε με μοναδικό αντικείμενο να συγκεντρώνει και να αναλύει πληροφορίες από όλες τις αστυνομικές αρχές της χώρας…
* Ο Γιάννης Σουλιώτης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ