Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Κονταροχτυπιούνται ποιος είναι δεξιός, ποιος ακροδεξιός, ποιος κεντρώος, ποιος φιλελεύθερος, ποιος στήριξε περισσότερο τη ΝΔ …
Οι “ανεξάρτητοι”, (μόνο από τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό) δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δωρίδας, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, αντί να συζητήσουν την ουσία ενός σημαντικού θέματος, του προϋπολογισμού, αναλώθηκαν με πράγματα που δεν πιάνουν, ούτε στο ελάχιστο, τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών. Η παρωδία που δημιουργείται σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, είτε από την παράταξη του κ. Καπετζώνη, που παρουσιάζει μια Δωρίδα που όλα βαίνουν καλώς αλλά και η ανώδυνη αντιπολίτευση που ασκούν οι παρατάξεις Ασημάκη και Φλώρου, αφού πρώτα έδωσαν με δυο συμβούλους απόλυτη πλειοψηφία στο δήμαρχο, σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει τους δημότες από την ουσία των προβλημάτων τους, αποκρύπτοντας το βασικό ένοχο.
Τοποθέτηση ΛαΣυ στο Δ.Σ.:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν βλέπει τον προϋπολογισμό ξεκομμένο από τη συνολικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τα χρήματα που παίρνει ο κάθε Δήμος από την κρατική επιχορήγηση είναι άρρηκτα δεμένα:
– Με πολιτικές αποφάσεις όπως ο “δημοσιονομικός κορσές” που βάζει το Παρατηρητήριο και σε αναγκάζει να φτιάχνεις προϋπολογισμούς ενταγμένους στους μνημονιακούς νόμους της δημοσιονομικής σταθερότητας.
– Με ένα Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση μέχρι το 2022 και προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση θα έχει ταβάνι τα 2,7 δισεκατομμύρια.
Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, με το ευφυολόγημα της «αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων», σταδιακά περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση και φορτώνουν αρμοδιότητες στους Δήμους, καθιστώντας τους άλλον ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του Κράτους, μέσω της ανταποδοτικότητας. Φορτώνουν στο λαό τα βάρη για την αντιμετώπιση της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πανελλαδικά παλεύει ώστε το κράτος να έχει την αποκλειστική χρηματοδότηση των Δήμων και την ευθύνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σ’ αυτούς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
Η δική μας πρόταση ξεκινά με αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την φορολογική ελάφρυνση του λαού, και την μη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δήμου (βλ. διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση).
H ψήφιση του σημερινού προϋπολογισμού δεν μπορεί να ειδωθεί έξω από το πλαίσιο των εξελίξεων της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, που η κρατική εξουσία (κεντρική και αποκεντρωμένη ) δε θέλει να αντιμετωπίσει με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού.
Στην ανακεφαλαίωση των δαπανών ο κωδικός «αμοιβές και έξοδα προσωπικού» προϋπολογίζεται στα 2.077.201,08,10 δηλαδή 60.000 κάτω από το κλείσιμο του 2020. Με βάση, με προηγούμενο θέμα του ΔΣ για το οργανόγραμμα του Δήμου θα γινότανε αύξηση του προσωπικού, που επισημάναμε πως ήταν ήδη κάτω από τις ανάγκες. Τα νούμερα στον νέο προϋπολογισμό δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται κατά μ.ο., βάσει του ποσού των αμοιβών, περίπου τρεις θέσεις λιγότερες. Η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου ανοίγει την πόρτα σε ελαστικές μορφές εργασίας και στη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Επίσης στα έξοδα του σημερινού προϋπολογισμού δεν γίνεται αναφορά για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία !!!
Όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου φαίνεται πως τα λεφτά της κρατικής χρηματοδότησης παραμένουν στα ίδια στα 2.066.742,84 ευρώ ενώ τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη είναι αυξημένα στα 1.158.500 από τα 1.060.500 που υπολογίζεται στο κλείσιμο του 2020, 98.000 αύξηση των φόρων (;)
Έχει καταλήξει επομένως ο Δήμος ένας μηχανισμός που από την μια αρκείται σε κρατικές πενιχρές χρηματοδοτήσεις, και από την άλλη δεν έχει πρόβλημα να αυξήσει την φορολογία έστω και μέσω ΤΑΠ κλπ. Συνδέοντάς το βέβαια με το τεχνικό πρόγραμμα δεν βάζει μπροστά ούτε στο κατ’ ελάχιστο πάγιες ανάγκες των χωριών μας.
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ
Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις ανάγκες μας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.
Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε:
- Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί).
- Δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό.
- Προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ορεινών όγκων της περιοχής μας και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
- Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους
- Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
- Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.
- Ανάπτυξη και δημιουργία επιπλέον δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας.
Σε αυτά καλούμε τους συνδημότες μας να παλέψουμε.!
ΛΑΪΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ