Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Η αναζωπύρωση της Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έχει οδηγήσει ήδη πολλές χώρες σε τροχιά εφαρμογής αυστηρών υγειονομικών μέτρων.
Η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, παρά τα μέτρα που προτάθηκαν από την πρώτη στιγμή της επαναφοράς στην κανονικότητα.
Αυτό αρχίζει ήδη να δημιουργεί πίεση στο Σύστημα Υγείας με την αύξηση των νοσηλευομένων και των σοβαρά πασχόντων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεάσει τα δεδομένα στην έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, με το άνοιγμα των σχολείων, την πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών και φυσικά στη συνέχεια την εμφάνιση των κρουσμάτων της γρίπης.
Υπήρξε εξαρχής ανησυχία για την περίοδο αυτή, λόγω της μεγάλης κινητικότητας που τη χαρακτηρίζει, την είσοδο τουριστών και τη γενικότερη χαλάρωση λόγω της καλής κατάστασης της χώρας μας σε σχέση με την επίπτωση νόσου, αλλά και τη θνησιμότητα από Covid-19, που παρατηρήθηκε.
Το θετικό είναι ότι ο πληθυσμός που προσβλήθηκε ήταν κυρίως νέοι, με χαμηλή νοσηρότητα και θνητότητα, ενώ το αρνητικό, που αποτέλεσε και το χαρακτηριστικό της φάσης αυτής είναι ότι οι νέοι μπορούν εύκολα να διασπείρουν τη νόσο λόγω ασυμπτωματικής ή ολιγοσυμπτωματικής νόσου και αυτό οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Ομολογουμένως η κατάσταση είναι δύσκολη, θα έλεγα ευρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού, μια και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη. Πιστεύω όμως ότι με την καθημερινή επιτήρηση και χωροταξική καταγραφή των κρουσμάτων, την έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ μπορούμε να διαθέσουμε και με την ευλαβική τήρηση των μέτρων, μέσα από αποτελεσματική, ειλικρινή και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και συνεχείς ελέγχους από την Πολιτεία, υπάρχει ακόμα ο κρίσιμος χρόνος για την αναστροφή των επιδημιολογικών δεδομένων.
Θα έλεγα ότι ο έλεγχος της πανδημίας αποτελεί μονόδρομο για την παραμονή μας σε αυτή την περιορισμένη έστω κανονικότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία και η οικονομία της χώρας μας.
Το «καλό» σενάριο είναι να πορευτούμε ως χώρα, μέχρι την έξοδο από αυτή την υγειονομική κρίση μέσω της πολυπόθητης εμφάνισης αποτελεσματικού εμβολίου, με την παρουσία ήπιων μέτρων, με πιθανή κλιμάκωση όπου και όταν χρειαστεί σε μια διαδικασία διακόπτη – on/off- ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το «κακό» σενάριο το έχουμε ήδη ζήσει, ευτυχώς μόνο ως προς το κοινωνικο-οικονομικό του μέρος, και δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, το μείζον όμως θέμα είναι η δυνατότητα του Συστήματος Υγείας να αντεπεξέλθει στην πίεση που θα υποστεί.
Υπάρχει πάντα μια δέσμη μέτρων, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε οριζοντίως, που κινητοποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως με τον ενεργό δείκτη αναπαραγωγής (Rt) του ιού, ο οποίος, μέσω της εφαρμογής των μέτρων, πρέπει πάντα να κινείται κάτω του 1.
Μια τέτοια δέσμη μέτρων έχει εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα μπορούν να επεκταθούν ή να κλιμακωθούν όταν υπάρχει επιβάρυνση τόσο με ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Προέχον όμως και κρίσιμο σε κάθε περίπτωση σημείο για τον έλεγχο της νόσου είναι η τήρηση των αποστάσεων, η καθολική χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων. Η αυστηρή τήρηση των παραπάνω αποτελεί, ίσως, το καλύτερο lockdown όχι των πολιτών, αλλά του ιού.
*Ο Χαράλαμπος Γώγος είναι καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διευθυντής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, με καταγωγή από τη Δωρίδα