Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τους συνωστισμούς που παρατηρείται σε διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις όπως τελευταία σε αυτές στην Αλίαρτο και στο Γουδή.
Για το λόγο αυτό οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις από στελέχη της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής να μπει φραγμός και να μη δίνονται άδειες διοργάνωσης μαζικών πανηγυριών.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 fm του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου .
Με ανησυχούν πολύ τα πανηγύρια που μπορεί να είναι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Είδατε τι συμβαίνει στη Σερβία!
Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να το δουν οι τοπικοί παράγοντες. Καταλαβαίνω ότι ένα πανηγύρι για ένα μικρό χωριό είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους αλλά ένα τέτοιο πανηγύρι μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα, αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «όλοι πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά (σ.σ. την κρίση του κοροναϊού)» προσθέτοντας ότι «είναι μια κατάσταση ασταθής αλλά ελεγχόμενη».
Ο καθηγητής χαρακτήρισε, επίσης, «αναμενόμενο» το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, «ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».
«Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει στα μέτρα» πρόσθεσε ο Αλκ. Βατόπουλος.
Ήδη και σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών, μετά από προτροπές και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το 70% περίπου των καλοκαιρινών πανηγυριών έχουν ματαιωθεί και ο ρυθμός ματαίωσης συνεχώς αυξάνει.
Αντίθετα σε ότι αφορά προγραμματισμένες συναυλίες και αφού τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα από τους διοργανωτές, η αντιμετώπιση από την πολιτεία είναι διαφορετική.