Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Στο Ευπάλιο βρέθηκε χθες το ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, προκειμένου να εξετάσει τα πλατάνια στην Μαντήλω και στην Κεντρική πλατεία Καρυάς του Ευπαλίου.
Κάποια δέντρα στη Μαντήλω έχουν πρόβλημα διαπίστωσε ο Π. Τσόπελας. Είναι κάτι που το ξέραμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, και για αυτό άλλωστε καλέσαμε τους ειδικούς για να δούμε τι πρέπει να γίνει.
Σύμφωνα με τον Π. Τσόπελα, το γεγονός είναι ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο που ξεραίνει τα πλατάνια είναι στην πόρτα μας. Το μικρόβιο μεταφέρεται αποκλειστικά και μόνο από εργαλεία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τα πλατάνια με εργαλεία τα οποία δεν έχουν πρώτα απολυμανθεί. Η αρρώστια δεν μπορεί να επεκταθεί με άλλο τρόπο.
Από την πλευρά του ο Κ. Τσιούστας επισήμανε ότι “για τα δέντρα που έχουν προσβληθεί μας δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την κοπή τους. Για τα πλατάνια της Πλατείας ήταν καθησυχαστικός. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας για να μην επεκταθεί η αρρώστια. Για να μην μεταδοθεί και σε άλλα δέντρα. Έχουμε όλοι την ευθύνη. Μας αφορά όλους!!”
Τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτό που θα πρέπει να γίνει-σύμφωνα με τον κ. καθηγητή- είναι η κοπή του προσβεβλημένου πλατάνου, ο σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου από το πριονίδι και τα υπολείμματα κοπής, η προληπτική κοπή και του επόμενου δέντρου, η τομή στο υπέδαφος προκειμένου να αποκοπεί το ριζικό σύστημα του νεκρού δέντρου από το επόμενο ώστε να σταματήσει η διάδοση του μύκητα.
Συμπτώματα και Διάδοση
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.
Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος;
Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος
Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.