Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Συζήτηση και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βουρδάνου.
Από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Δημήτρης Αναγνωστάκης («Στερεά …Υπεροχής»), η Κατερίνα Μπατζελή («Πατρίδα μας η Στερεά») και ο Κώστας Μπασδέκης («Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας»).
Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την οικονομική αλλά και κοινωνική σημασία που έχει, όπου αφού καλλιεργούνται πάνω από 13.000.000 ελαιόδενδρα και απασχολούνται πάνω από 40.000 οικογένειες. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιφέρειά μας έχουμε τέσσερις (4) ΠΟΠ βρώσιμων ελιών – κονσερβολιά Αμφίσσης, Αταλάντης, Ροβιών και Στυλίδας και τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η δακοκτονία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στο σπουδαιότερο προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου. Επίσης τόνισε την εφαρμογή ενός παλιού, προβληματικού, ξεπερασμένου και τελικά αναποτελεσματικού νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται τουλάχιστον 40 χρόνια. Ακόμη, επεσήμανε την ελλειμματική χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις κατανομής και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην έναρξη του προγράμματος, καθώς στην έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονισμένου προγράμματος δακοκτονίας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ήδη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εκτελεί από την προηγούμενη χρονιά διετές πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης δάκου με νέες τεχνολογίες στη Φθιώτιδα ενημέρωσε ο κ. Βουρδάνος. Έχοντας καταγεγραμμένα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα προχωράει φέτος στην επέκταση και εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, με τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, ηλεκτρονικές τηλεμετρικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών – εφαρμογής ψεκασμού και χρήση εξαπτέρου (drone) σε δύσβατες περιοχες.
Στόχος των ανωτέρω είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακύμανσης του δάκου, της έγκαιρης επέμβασης και της μεγιστοποίησης του αποτελέσματος, με στόχο την προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου.
Επίσης στην εξοικονόμηση των μέσων καταπολέμησης του δάκου – φυτοφάρμακα και παράλληλα μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με αποδέκτη το Υπουργείο για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων δακοκτονίας, με βάση τις νέες τεχνολογίες εφαρμογής συστημάτων “γεωργίας ακριβείας”. Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την κατάθεση προτάσεων για το σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Καταλήγοντας συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – εκπροσώπους παραγωγών, ώστε να αποτυπωθούν εν συνόλω οι προτάσεις για νέες πρακτικές διοικητικής και επιστημονικής προσέγγισης της δακοκτονίας.
Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Βουρδάνος δήλωσε:
«Με κοινό βηματισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης πάνω στο σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Στόχος μας παραμένει η προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου οι παραγωγοί μας να τυγχάνουν μεγαλύτερης υπεραξίας στο τελικό προϊόν τους» .
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η “ΣΤΕΡΕΑ… ΥΠΕΡΟΧΗΣ”
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά… Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης, από την πλευρά μας, κατατέθηκαν προτάσεις, στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών του συστήματος, στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικές παγίδες, με απευθείας μεταφορά δεδομένων, ψεκαστικά droons και τοποθέτηση GPS στα αυτοκινούμενα ψεκαστικά.
Προτείναμε την άμεση ενίσχυση, με επιστημονικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, την εκπαίδευση του εργατοτεχνικού προσωπικού, την αξιοποίηση του έμπειρου τοπικού δυναμικού και φυσικά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για περισσότερους ψεκασμούς.
Τέλος καταθέσαμε την πρόταση για συνεργασία με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, -του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου-, και τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών, με δυνατότητα παρεμβάσεων, όταν εντοπίζονται προβλήματα και κρίνεται απαραίτητο.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.
(Αναλυτικά οι προτάσεις μας είναι αναρτημένες στο https://stereayperoxis.blogspot.com)
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ”
Η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ επέκταση και του λαδιού. Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας, είναι επίσης σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα.
Κατά την άποψή μας η δακοκτονία με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα χρόνων θα έπρεπε να έχει ενιαίο, καθολικό χαρακτήρα και επειδή αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας θα έπρεπε να σχεδιάζεται κεντρικά και να εκπονείται αποκλειστικά από κρατικούς φορείς, από υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με κρατικά κονδύλια, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ελαιοπαραγωγούς.
Οι υπηρεσίες και της Περιφέρειας και του Υπουργείου έχουν μια τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε η δακοκτονία να είναι αποτελεσματική χωρίς να έχουμε απώλειες παραγωγής. Ωστόσο σήμερα ακολουθείτε μια τακτική που τα αποτελέσματα της τα βλέπουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο, σταθερά τα τελευταία χρόνια με την συνεχή μείωση στο εισόδημά τους εξαιτίας των προσβολών από το δάκο..
Να θυμήσουμε ότι η δακοκτονία για πολλά χρόνια είχε ορισμένα στοιχεία πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του δάκου, μέχρι του σημείου που άρχισαν οι διάφορες αναδιαρθρώσεις με το πέρασμα σε ιδιώτες και εργολάβους υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτόχρονα με συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και με την αύξηση των εμπλεκόμενων φορέων. Η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα στο ζήτημα αυτό είναι ότι η δακοκτονία αποτελεί δαπάνη και όχι αναγκαία εργασία για να προστατευθεί το προϊόν και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το ζήτημα της εκπόνησης της δακοκτονίας με αναποτελεσματικό τρόπο δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πολιτικής ενάντια στους φτωχούς αγροτοπαραγωγούς, αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά της ΕΕ που στοχεύουν στον εξοβελισμό όλο και πιο γρήγορα των μικροαγροτών όπως κατά βάση είναι οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να συγκεντρωθεί η γή και η παραγωγή στα χέρια των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Η απαξίωση της παραγωγής που προκύπτει με τον τρόπο που εκπονείται η δακοκτονία συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση.
Σ αυτή τη βάση και από την συζήτηση με την περιφερειακή αρχή προκύπτει ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς εκφράζουμε τους φόβους μας πως θα έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας. Τα κονδύλια παραμένουν στα επίπεδα του 2018 ανέρχονται στα 1.900.000 ευρώ, σαφώς λιγότερα απο το 2015 που ήταν 2.100.000. Ενώ για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον απο ιδιώτη για την εκπόνηση της δακοκτονίας. Αυτό σημαίνει οτι ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση που μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Βοιωτίας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως βραχίωνας της κυβέρνησης της ΝΔ υλοποιώντας την δακοκτονία με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς και για ότι προκύψει και τη φετινή χρονιά.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ συντάσσεται στην αγωνιστική κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος με τους ριζοσπαστικούς φορείς του Αγροτικού κινήματος και απαιτούμε:
Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.
Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.