Χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά
Ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης παρουσίασε ρηξικέλευθες προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα προς όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, τόσο για την επόμενη μέρα της άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την Κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του Covid-19, όσο και συνολικά για την Ανάπτυξη της Ναυπακτίας και της τοπικής οικονομίας.
Η Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ήταν και είναι πάντα μείζον θέμα για όλους μας. Ιδιαίτερα μετά την γνωστή δεκαετή κρίση των μνημονίων και σήμερα με το πρόβλημα του κορωνοϊού, είναι πιο επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ, να βρούμε τρόπους ώστε,
1ον άμεσα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, λόγω πανδημίας, στην τοπική κοινωνία, και
2ον να συνδιαμορφώσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ένα συνολικό σχέδιο, που στόχο θα έχει την τόνωση του τουριστικού προϊόντος αλλά και τη δημιουργία ανταγωνιστικής ταυτότητας για το τόπο μας.
Να δημιουργήσουμε δηλαδή τις προϋποθέσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μια σημαντική Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή μας, αφού αυτή είναι και η κύρια πηγή εσόδων στη χώρα μας.
Η άμεση βέβαια ενίσχυση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, πρέπει να το πούμε, να το τονίσουμε και να το απαιτήσουμε, είναι πρωτίστως χρέος της κεντρικής εξουσίας. Πιστεύω δε ακράδαντα, ότι μπορεί να το κάνει, αν με δίκαιο και λογικό τρόπο, διαθέσει τα μεγάλα ποσά που υπάρχουν από διάφορες πηγές για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε τους τελευταίους μήνες.
Εμείς φυσικά ως Δημοτική Αρχή, έχουμε από την πλευρά μας χρέος, να εξαντλήσουμε άμεσα όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να ανακουφίσουμε λίγο οικονομικά τους συμπολίτες μας.
Το πρώτο πράγμα που μπορούμε, αλλά και πρέπει να κάνουμε είναι να τους απαλλάξουμε από τα γνωστά Δημοτικά βάρη για τους επόμενους μήνες της χρονιάς που διανύουμε.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να τονώσουμε την τοπική οικονομία άμεσα, είναι για τους επόμενους μήνες να στοχεύσουμε στον εσωτερικό τουρισμό, με τη μεγαλύτερη όσο το δυνατόν προσέλευση επισκεπτών στο Δήμο μας, όποτε και αν αυτός αρχίσει να κινείται από Ιούνιο ή Ιούλιο. Παράλληλα, πρέπει το έργο της Ανάπλασης του Κέντρου της Πόλης να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.
Έχουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες για διακοπές στον τόπο μας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι γνωστά και τα έχουμε αναφέρει όλοι μας πολλές φορές.
Τι λείπει όμως και δεν έχουμε περισσότερο και μεγαλύτερης διάρκειας Τουρισμό? Εδώ και δύο χρόνια μάλιστα, έχουμε ένα επί πλέον πλεονέκτημα το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Είναι η καλή πρόσβαση προς τη Ναύπακτο με τους δύο πολύ καλούς αυτοκινητόδρομους, την Ολυμπία οδό από Αθήνα και την Ιόνιο οδό από Γιάννενα και Βόρεια Ελλάδα. Περιοχές που καλύπτουν το 80% του πληθυσμού της Χώρας μας. Αυτές οι περιοχές πρέπει πάση θυσία να μάθουν και να ακούσουν για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας αλλά και κυρίως να δουν πλάνα με τις ομορφιές του τόπου μας.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε, τις επόμενες εβδομάδες, είναι να διαθέσουμε ένα χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ενός καλού σποτ της περιοχής μας και να την διαφημίσουμε με τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και ιδίως με τα κρατικά κανάλια και για οικονομικούς λόγους, αλλά και με άλλα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
Η ΕΡΤ 3 για παράδειγμα, πρέπει να βομβαρδίσει τη Θεσσαλονίκη και όλες τις πόλεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Γιάννενα και την Αθήνα και τις άλλες περιοχές βέβαια, με διαφήμιση σε καθημερινή βάση από τα μέσα Μαΐου που θα έχει κοπάσει και το πρόβλημα της πανδημίας και ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται και λίγο τις διακοπές του. Θεωρώ σίγουρο ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, και πιο γνωστοί θα γίνουμε, και το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό.
Κάθε χρόνο ο Δήμος διαθέτει ένα σημαντικό ποσό για μικρές εκδηλώσεις στα χωριά. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνονται. Καλές είναι, διατηρούμε την παράδοση και πρέπει να συνεχιστούν. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος και να πιστεύουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις λύνουν και το πρόβλημα για το οποίο μιλάμε. Η βαρύτητα πρέπει να πέσει στη διαφήμιση που ανέφερα παραπάνω, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα για τους επόμενους δύσκολους μήνες.
Πέρα όμως από αυτές τις άμεσες κινήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων των επόμενων μηνών της τοπικής οικονομίας, που πρέπει να κάνουμε, χρειάζεται και ένας σχεδιασμός με τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Συμβούλων, σε συνεργασία και με τους φορείς, γιατί όλοι θέλουμε το καλό του τόπου, που θα έχει βάθος χρόνου, όχι μόνο μιας τετραετίας, αλλά δύο και τριών, αρχής γενομένης από τη σημερινή, γιατί η Τουριστική Ανάπτυξη είναι μεγάλη υπόθεση και αν θέλουμε στο μέλλον να μιλάμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών μας, αλλά και για μια καλύτερη οικονομική άνεση όλων, πρέπει σαν Δημοτική Αρχή να βάλλουμε τις βάσεις και σιγά σιγά να υλοποιούμε αυτά που θα έχουμε σχεδιάσει και θα έχουν σχέση βέβαια με κάποιες σημαντικές και απαραίτητες, κατ’ αρχάς αλλαγές και βελτιώσεις που μπορούν μάλιστα να γίνουν και εύκολα αρκεί να το θέλουμε και να το πιστέψουμε, και επίσης θα έχουν σχέση με σημαντικές και απαραίτητες υποδομές μικρές και μεγάλες, αλλά παράλληλα να προσέξουμε και την παραγωγή τοπικών προϊόντων και την κτηνοτροφία, γιατί ο τουρισμός συνδέεται άρρηκτα με αυτά.
Ξεκινώντας με τις αλλαγές και βελτιώσεις, θα αναφερθώ στις δύο σημαντικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου Μίκης Θεοδωράκης ( ΔΙΧΟΦΕΝ ).
Για την εκδήλωση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, από την οποία όλοι έχουμε πει ότι περιμένουμε πολλά, μπορεί κάποιος να πει, μα η εκδήλωση της Ναυμαχίας ήταν πετυχημένη και θα έχει δίκαιο για το θέαμα. Ήταν καλό. Δεν φτάνει όμως το να έρχονται 2, 3 Δήμαρχοι όμορων Δήμων και ο Περιφερειάρχης οι οποίοι βέβαια μας τιμούν πολύ με την παρουσία τους. Και δεν φτάνει ακόμα το ότι έρχεται και κόσμος εκείνο το Σαββατοκύριακο. Μόνο όμως εκείνο το Σαββατοκύριακο.
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι ένα πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό ιστορικό γεγονός. Πρέπει λοιπόν να βγούμε και προς τα έξω. Το όνομα Λεπάντο είναι εκείνο που μπορεί να μας κάνει γνωστούς στις άλλες χώρες και πρέπει πάση θυσία να το αξιοποιήσουμε. Έχουμε ένα πολύ καλό εργαλείο για να διαφημιστούμε πολύ, και μάλιστα χωρίς κόστος και το αφήνουμε να κοιμάται. Εγώ θα τολμήσω να πω ότι ήταν λάθος η αλλαγή του ονόματος από Δήμος Ναυπάκτου σε Δήμος Ναυπακτίας. Δεν έχω βεβαίως τίποτα με τους αγαπητούς κατοίκους των χωριών, γιατί τότε θα είχα και με τον εαυτό μου, γιατί και εγώ από χωριό είμαι και μάλιστα εγώ μένω και μόνιμα στο χωριό μου.
Θα τολμήσω λοιπόν να προτείνω τη μετονομασία του Δήμου Ναυπακτίας σε Δήμο Ναυπάκτου – Λεπάντο για να αξιοποιήσουμε το όνομα που θα προσθέσει πάρα πολλά στον τόπο μας. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι πανέμορφη και έτσι είναι γνωστή, ως Ορεινή Ναυπακτία. Χρειάζεται όμως και αυτή καλύτερη πρόσβαση και εκεί πρέπει πάση θυσία να επικεντρωθούμε. Στην καλύτερη πρόσβασή της.
Στην εκδήλωση της Ναυμαχίας πρέπει επίσης να καλούμε όλους τους πρέσβεις των Ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου να επισκέπτονται πολύ πριν χώρες κυρίως που είχαν συμμετοχή στη Ναυμαχία για να προετοιμάζουν το έδαφος της συμμετοχής τους. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι πάλι για τη διαφήμιση του τόπου μας ώστε να έχουμε Τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γιατί αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας.
Όσο για το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης (ΔΙΧΟΦΕΝ), χρειάζεται αναβάθμιση. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που ο Μίκης Θεοδωράκης δέχτηκε να διοργανώνουμε το ΔΙΧΟΦΕΝ στην πόλη μας και τυχεροί επίσης που δέχτηκε να δημιουργήσουμε τη Δημοτική Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου Μίκης Θεοδωράκης. Και το έκανε αυτό γιατί αγαπάει πολύ την πόλη μας. Θα είναι μεγάλη υπόθεση για τον τόπο μας, αν καταφέρουμε να συνδέσουμε το όνομα Μίκης Θεοδωράκης με την πόλη μας. Έχουμε λοιπόν και άλλη μία ευκαιρία, πέρα από το όνομα Λεπάντο να διαφημίζουμε την πόλη μας και μάλιστα χωρίς κόστος με το όνομα Μίκης Θεοδωράκης.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι,
1ον να αναβαθμίσουμε άμεσα την εκδήλωση του ΔΙΧΙΦΕΝ και
2ον να δρομολογήσουμε τη δημιουργία Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ναύπακτο.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, για να δούμε τι αξία θα έχει αυτό. Στο Λονδίνο έκαναν ένα μικρό Μουσείο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Για να το επισκεφθεί κανείς πρέπει να έχει μεγάλη υπομονή γιατί η ουρά των επισκεπτών είναι μεγάλη σε καθημερινή βάση. Ο Σαίξπηρ ήταν ένας τεράστιος Άγγλος συγγραφέας παγκοσμίως γνωστός.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας τεράστιος μουσικοσυνθέτης παγκοσμίως γνωστός επίσης και θα μείνει στην ιστορία όπως κάποιοι άλλοι μουσικοσυνθέτες των περασμένων αιώνων. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να τολμήσουμε αν θέλουμε να πάμε βήματα μπροστά. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να αναρωτιόμαστε γιατί ο τόπος μας δεν αναπτύσσεται Τουριστικά όπως του αξίζει.
Υπάρχει βεβαίως και Τρίτη σημαντική εκδήλωση στο Δήμο μας. Αυτή της Μεγάλης Παρασκευής η οποία διοργανώνεται σωστά εδώ και πολλά χρόνια και έτσι πρέπει να συνεχίσει.
Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να επαναλειτουργήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία. Δεν μπορεί να λέμε ότι θέλουμε την Τουριστική Ανάπτυξη και να καταργούμε τη Δημοτική Αστυνομία, την οποία δημιουργήσαμε για να μας προσφέρει υπηρεσίες που κυρίως έχουν σχέση με τον Τουρισμό.
Το τέταρτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να λειτουργήσουμε το Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών οργανωμένο σε επαγγελματική βάση, με άτομα που μιλάνε ξένες γλώσσες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ.
Το πέμπτο πράγμα που πρέπει να δούμε, είναι το κυκλοφοριακό που έχει φτάσει σε σημείο να δυσφημίζει πλέον την πόλη μας. Υπάρχει λύση βελτίωσής του σε πρώτη φάση, κάτι όμως που μπορούμε να κάνουμε μόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης που πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Το έκτο πράγμα που πρέπει να δούμε, είναι η επαναλειτουργία του Γυναικείου Συνεταιρισμού με τη βοήθεια και τη δική μας. Ένας Γυναικείος Συνεταιρισμός με τοπικά προϊόντα είναι διαφήμιση προς τα έξω για την πόλη μας.
Αυτές οι ενέργειες πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες ανάλογα με την περίπτωση της κάθε μιας. Δεν έχουν κόστος, ή είναι πολύ λίγο. Στο χέρι μας είναι αρκεί να το θέλουμε.
Όσο για το σκέλος των μικρών ή μεγάλων απαραίτητων υποδομών που πρέπει να σχεδιάσουμε, κατ’ αρχάς, το πρώτο που πρέπει να δούμε, είναι το Παραλιακό Μέτωπο του Δήμου μας. Πως θέλουμε και πως πρέπει δηλαδή να γίνει η ανάπλαση από τον ποταμό Εύηνο μέχρι τον ποταμό Μόρνο.
Το πρώτο από τα πολλά έργα ανάπλασης που μπορούν να γίνουν, είναι η κατασκευή δύο μεγάλων Χώρων Στάθμευσης. Ένας Ανατολικά στο τέλος του Γριμπόβου μετά το Αλσύλλιο και ένας Δυτικά στο τέλος της Ψανής . Αυτοί οι δύο Χώροι Στάθμευσης θα συνδέονται με λαστιχοφόρο τρενάκι, που θα δίνει και τουριστικό χρώμα στη πόλη, σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και επισκέπτες δωρεάν για να πηγαίνουν ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο της πόλης θέλουν. Αυτό θα συμβάλει βέβαια και στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Το δεύτερο είναι η Ενοποίηση των δύο παραλιών Γριμπόβου και Ψανής. Υπάρχει ήδη μελέτη για ολοκληρωμένη ενοποίηση.
Το τρίτο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου Πάρκου που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας, από το Σκά μέχρι το Μόρνο, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία γιατί δεν μπορεί να παραμένει σε τέτοια άθλια κατάσταση όλος αυτός ο χώρος. Αυτό πρέπει να γίνει και σε συνδυασμό με την κατασκευή παραλιακού δρόμου, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που μπορούμε να συζητήσουμε αφού ο χώρος είναι τεράστιος. Όπως η κατασκευή της Μαρίνας στο σημείο που έχει χωροθετηθεί, με υπομονή και επιμονή πρέπει να δρομολογηθεί.
Το τέταρτο είναι η αξιοποίηση του χώρου στο τέρμα της Ψανής που είναι και ιδιοκτησία μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του χώρου μετά τη Βαριά σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία.
Χρειάζεται βέβαια και η ανάπλαση της Βαριάς ώστε να ενοποιηθούν αυτοί οι δύο χώροι. Εκεί σε συνδυασμό με το Αγκυροβόλιο που έχει προγραμματιστεί, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δρομολόγηση κατασκευής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και πολλών κλινών σε συνεργασία με ιδιώτες και την Κτηματική Υπηρεσία.
Στο Γαλατά με το πρόγραμμα Leader θα ξεκινήσει σύντομα το έργο, Συντήρηση και Προβολή του Αναρριχητικού Πεδίου Βαράσοβας. Πρέπει εκεί να προβούμε και στην Ανάπλαση της ευρύτερης Παραλιακής Περιοχής ώστε τα δύο αυτά έργα να αποτελέσουν μαζί κίνητρο έλξης τουριστών.
Στο Ιστορικό Κέντρο γίνεται ήδη το έργο της Ανάπλασης. Με το πρόγραμμα Leader θα ξεκινήσουν σύντομα δύο σημαντικά έργα. Το ένα είναι η Συντήρηση και Αποκατάσταση του Νοτιοανατολικού Τμήματος των Οχυρώσεων της Ναυπάκτου και το άλλο η Στερέωση του Βεζίρ Τζαμιού και Αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου. Επίσης είχαμε παλαιότερα κάνει ένα σημαντικό έργο στο πάνω διάζωμα του Κάστρου με την κατασκευή της εισόδου, την Αναστήλωση των τειχών, φωτισμό, διαδρόμους κλπ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε άμεσα τώρα, είναι να έχουμε το Κάστρο ανοιχτό λειτουργώντας το ωράριο των Μουσείων της Χώρας μας. Δεν μπορεί το σημαντικό αυτό Κάστρο μας να παραμένει τον περισσότερο καιρό κλειστό και να μιλάμε για Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου μας. Άλλωστε για αυτό είχαμε κάνει και το έργο που προανέφερα.
Το δεύτερο που πρέπει να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας, είναι η Ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος του Κάστρου, όπως είχε γίνει και στο πάνω διάζωμα, μέσα στην οποία Ανάπλαση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η Αναστήλωση του Χαμάμ και στη συνέχεια η κανονική λειτουργία του. Θα είναι σημαντικό για τον Τουρισμό αλλά και για τη χρήση του από τους συμπολίτες μας.
Το τρίτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιμείνουμε να πάρουμε πάση θυσία το κτήριο που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομία η οποία θα πρέπει να δρομολογήσει με τη βοήθεια και τη δική μας, την κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο πέντε στρεμμάτων που τις είχαμε παραχωρήσει παλαιότερα στο Σκα.
Πιστεύω ότι η καλύτερη περίπτωση για το συγκεκριμένο κτήριο που είναι ωραίο, μεγάλο και στατικά πολύ καλό, είναι να το μετατρέψουμε σε Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας όπου θα στεγάσουμε όλα τα Αρχαιολογικά Ευρήματα της περιοχής μας που είναι πάρα πολλά και δυστυχώς παραμένουν κρυμμένα από εδώ και από εκεί σε διάφορες αποθήκες.
Το τέταρτο που πρέπει να κάνουμε σαν σύνολο του Ιστορικού Κέντρου, είναι να αξιοποιήσουμε τη μελέτη που είχαμε κάνει για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου ακριβώς πάνω από το κτήριο της εφορίας το οποίο περιλαμβάνει και μεγάλο Χώρο Στάθμευσης, πού είναι ότι καλύτερο για το κέντρο της πόλης.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος στα Ελληνικά της Βελβίνας, το Θέατρο Μακύνειας, τα Λουτρά Στάχτης, η Ευηνολίμνη, είναι πλούτος και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Πλούτος επίσης είναι και τα δύο ποτάμια ο Μόρνος και ο Εύηνος που διαθέτουμε. Και αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Χρειάζονται κίνητρα για να πείσουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Χρειάζονται υποδομές που θα τον βοηθήσουν.
Τελειώνω την πρότασή μου για την Τουριστική Ανάπτυξη του τόπου μας με κάποια σημαντικά μεγάλα έργα πρόσβασης που πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό μας , γιατί πιστεύω ότι η καλή πρόσβαση σε μια περιοχή, είναι από τα κυριότερα πλεονεκτήματα για την προσέλκυση τουριστών.
Το πρώτο αφορά την Ορεινή Ναυπακτία η οποία έχει μεγάλη ανάγκη καλύτερης πρόσβασης που αποτελεί και το κυριότερο πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών.
Ο Οδικός Άξονας Ναύπακτος, Σκάλα, Ανεμάκι, Σίμου, Πλάτανος, Άγιος Δημήτριος, Αράχωβα, πρέπει να βελτιωθεί πάρα πολύ με διαπλάτυνση, μείωση των στροφών και διαγράμμιση με δύο ανεξάρτητες κατευθύνσεις.
Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και στον Οδικό Άξονα Ανεμάκι, Αγία Κυριακή. Άνω Χώρα, Κρυονέρια. Το έργο αυτό που θα εξυπηρετεί 36 Κοινότητες , θα μειώσει κατά 14 χιλιόμετρα την απόσταση και ο ταξιδιώτης θα φτάνει στον προορισμό του πολύ πιο νωρίς με μεγάλη ασφάλεια.
Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και στον Οδικό Άξονα Δάφνη, Ανθόφυτο, Γάβρο, Καταφύγιο, Αναβρυτή, Ασπριάς, Λιμνίτσα και μάλιστα με την κατασκευή τούνελ στο επικίνδυνο τμήμα στα Αμορανίτικα Βράχια. Αυτό το έργο θα εξυπηρετεί τις υπόλοιπες Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας.
Θεωρείται σίγουρο ότι με τέτοια πρόσβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, η επιλογή για επίσκεψη και παραμονή κάποιων ημερών στα όμορφα χωριά μας, στις πολύ καλές εγκαταστάσεις διαμονής που κατασκεύασαν με μεράκι ιδιώτες, θα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι είναι σήμερα.
Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η μελέτη που υπάρχει για την βελτίωση του Οδικού Άξονα Ναυπάκτου, Γέφυρα Μπανιά, Θέρμου. Το έργο αυτό, πέρα από το ότι θα εξυπηρετεί πολλές Κοινότητες, θα ενώσει και τις δύο ιστορικές πόλεις, Ναυπάκτου και Θέρμου και οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμου θα έχουν πλέον ως προορισμό την Πόλη μας για όποιες ανάγκες τους.
Είναι καιρός επίσης να δρομολογηθεί και η κατασκευή του τρίτου δρόμου της πόλης μας. Το τούνελ δηλαδή κάτω από το Κάστρο που θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και θα αλλάξει άρδην την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών μας.
Πρέπει επίσης σε συνεργασία με τους Δήμους της Δωρίδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαϊας και της Ηλείας, να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε το αεροδρόμιο του Αράξου να μετατραπεί σε ένα καθαρά διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο. Δεν μπορεί ολόκληρη Δυτική Ελλάδα με πάνω από 800.000 κατοίκους να μην διαθέτει αεροδρόμιο τη στιγμή που άλλες πόλεις με κάποιες δεκάδες χιλιάδες κατοίκους η μία μετά την άλλη έχουν αεροδρόμιο, χάρη στο οποίο η επισκεψιμότητα τους είναι πολύ μεγάλη και καλά κάνουν βέβαια. Εμείς τι κάνουμε? Αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό και μάλιστα τουρισμό ποιότητας, το αεροδρόμιο στη Δυτική Ελλάδα είναι άκρως απαραίτητο.
Η Ναύπακτος – Λεπάντο, είναι μια πολύ ωραία ιστορική πόλη, όπως και η Ορεινή Ναυπακτία είναι πολύ ωραία, όπως και οι Δημοτικές Ενότητες Χάλκειας και Αντιρρίου είναι πλούτος και σε επίπεδο πολιτισμού και σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων, αλλά και η ευρύτερη περιοχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελείται από αξιόλογα άτομα με μεγάλη εμπειρία, αλλά και νέα πρόσωπα με ζήλο για δημιουργία. Στο χέρι μας είναι σε συνεργασία και με τους Φορείς της πόλης μας, να αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε το τι ακριβώς θέλουμε για τον τόπο μας, ώστε να τον καταστήσουμε προορισμό, ώστε το όραμά μας σε βάθος χρόνου να γίνει πραγματικότητα, για το καλό όλων.
Γιάννης Νταουσάνης
τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου – Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Ναυπακτίας και επικεφαλής της παράταξης Νέα Πορεία