Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Της Μαριλένας Γεραντώνη *
Στις 24 Φεβρουάριου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε ότι η Ένωση δεν εξετάζει την αναστολή των ταξιδιών εντός της ζώνης Σένγκεν, παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί (όπως έλεγε τότε) σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστηνε τότε την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή στο εμπόριο. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, οι ηγέτες της ΕΕ έσπευδαν να εγκρίνουν πρόταση της Κομισιόν για κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων, με την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεννα δηλώνει με δραματικό τόνο:
«Όσο λιγότερα ταξίδια γίνονται τόσο περισσότερο μπορούμε να ελέγξουμε τον ιό». Μέσα σε λίγες ώρες, η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έθεταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε έκταση που ο κόσμος είχε να δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέρες… πολέμου
Από τη Φινλανδία ως την Πορτογαλία, μια περιοχή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι 26 χώρες-μέλη έχουν κλείσει από την περασμένη Τετάρτη τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών για 30 μέρες. Εξαιρούνται ευρωπαίοι πολίτες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αν και σε ορισμένες χώρες τους ζητείται να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται σε όλον τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε τις αφίξεις επί αμερικανικού εδάφους από 28 ευρωπαϊκές χώρες και ανάλογοι περιορισμοί επιβάλλονται για τις αφίξεις από την Κίνα και το Ιράν.
Ο Καναδάς λίγες ώρες αφότου έκλεινε τα σύνορά του, αποφάσιζε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις διελεύσεις ταξιδιωτών, συνεχίζοντας ωστόσο κανονικά το μεταξύ τους εμπόριο.
Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει περιορισμούς στους ταξιδιώτες σε περισσότερες από 30 χώρες. Η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφήνοντάς τα ανοιχτά για τα εμπορεύματα.
Περισσότερα από 80 κράτη έχουν επιβάλει πλέον κάποια μορφή απαγόρευσης ταξιδιού ή αναστολής πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά ενδέχεται να προκαλούν εντέλει περισσότερο κακό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «αναποτελεσματικούς στις περισσότερες περιπτώσεις». Ακόμη κι αν μειώσουν προσωρινά τη διασπορά της μόλυνσης, θα θέσουν περιορισμούς στην παροχή, θα προκαλέσουν ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές ζημιές.
«Ανθρώπινη τραγωδία»
«Η επιδημία του κορωνοϊού είναι πρωτίστως μια ανθρώπινη τραγωδία που πλήττει εκατομμύρια κόσμου παγκοσμίως» αναφέρει χαρακτηριστικά το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Mc-Kinsey σε νέα έκθεση που αποστέλλει στους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων επιχειρηματικών κολοσσών, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η νέα νόσος. Την ίδια ώρα, ηγέτες κρατών μιλούν για συνθήκες που παραπέμπουν σε πόλεμο.
Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάνω από 350.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου έχουν πληγεί.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου δεν ελήφθησαν έγκαιρα αυστηρά μέτρα από τις πρώτες μέρες της εξάπλωσης του ιού, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Σήμερα, η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, με δεκάδες θανάτους να καταγράφονται σε ημερήσια βάση και το σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει.
Ο εχθρός εντός των τειχών
Τα μέτρα δεν θα περιορίσουν τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι θα παράσχουν στις κυβερνήσεις και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τον χρόνο να προετοιμαστούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Η διασπορά θα συνεχιστεί. Μαζί με την εξάπλωσή του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ο κορωνοϊός θα μολύνει τις κοινωνίες με το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου. Ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών.
* Η Μαριλένα Γεραντώνη είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τα κανάλια MEGA TV και ONE TV, με καταγωγή από Δωρίδα